Halelnök

2000.09.05. 10:18

Az Encyclopaedia Britannica szerint a Manta egy nagy, lapos, gonoszarcú, rájaféle hal, ami planktont, kisebb halakat és - persze csak a legenda szerint - elvétve gyöngyhalászokat eszik. Lali, a Manta Klub új elnöke szerint a Manta egy szerelem. Lali véleményét egy emberként osztja Öcsi, Heló, Tomi, Pisti és Dodi is, a Hungarian Manta Club, vagy másképpen a Magyar Manta Klub újonnan megválasztott elnöksége.

 
   

A Magyar Manta Klub ugyanis sokkal több néhány balsorsában kamaszkorú szakadt Opelbe kényszerült autóbolond terápiás csoportjánál. A Magyar Manta Klub egy valóságos, cégbíróságon bejegyzett, díjfizető tagokat tömörítő, elnök, alelnök és elnökség által irányított, sikeresen működő polgári önszerveződés. Meg persze sok-sok Manta. Ezen a szombaton pedig - hasonlóan minden hónap első szombatjához - a Mantások összegyűltek a klubtalálkozóknak otthont adó Pestújhelyi Művelődési Ház udvarán. A program azonban a szokásosnál némileg komplexebb, ugyanis lemondott az elnök és az alelnök, így új elnökséget kell választani.

 
   

A harmincnál is több tagot ez alkalommal nagyjából tucatnyi autó képviseli, autónként átlagosan két emberrel. Az így keletkezett 24 főnyi társaság vidám őrsgyűlésre emlékeztető hangulatban próbál megküzdeni a jelöltállítás és a szavazás lebonyolításával. Zoli, a klub távozó elnöke meglehetősen elgyötörtnek tűnik, búcsúbeszéde szerint belefáradt az elnöki teendőkbe az eltelt öt év alatt, autóját, a Manta 1-et eladta, kiszáll, de sok sikert kíván a megválasztandó utódoknak. A voksolás előtt a gyászos hangulatú pusmogást fertelmes köhögő motorzaj vágja ketté, fogadások köttetnek a parkolóba vánszorgó tarka Mantában működő hengerek számára. "Nézzétek, ez még utolsó leheletével eljött szavazni" - hangzik valahonnan, a nyomott hangulatnak vége.

 
   

A szavazás ügyrendjének kialakítása nehezen megy, végül sárga jegyzetlapok és egy baseball-sapka jelentik a megoldást. A választás nem tréfadolog: az egyik távollévő tagot mobiltelefonján Franciaországban hívják fel, természetesen virtuális jelenléte is érvényes. Frakciózás, klikkesedés, uszítás nincs. A szavazatösszesítés során egy "nem nyert" feliratú cetli is előkerül, víg nevetgélés közben alakul ki a végeredmény. Lali, a fölényesen megválasztott új elnök egyike az alapító tagoknak. Öcsi, az új alelnök is meggyőző többséget tudhat a háta mögött. Az elnökségi tagoknál két jelölt között holtverseny alakul ki, a klub salamoni döntéssel alapszabályt módosít, és hatra emeli az elnökség létszámát, így mindketten bekerülhetnek.

 
   

A választási procedúra érezhetően kivette az erőt a társaságból, Mantázásra már alig futja. A kamerával tébláboló szegény tudósító kedvéért kinyílik néhány egyébként kulccsal zárható motorház, bennük Omegákból átvett 2,4-es, 2,2-es motorokkal. A teljesítménynövelésnek itt persze nincs vége, hagyományos kipufogórendszert alig találni, a karburátorokon direktszűrők feszítenek büszkén, némelyik autóban pedig sport vezérműtengelyek gondoskodnak a gurgulázó alapjáratról és a lendületes haladásról. Bár a mai találkozón nem volt, létezik turbóval izmosított modell is, erről sokat nem sikerült megtudni, de az egyik szerelésben jártas klubtagnak idegesen megrándult az arca és hegyesen kiköpött, amikor szóba került. Ami a futóműveket illeti, hajószerű billegéstől nincs miért tartani, a vadabb példányokat nagyszerűen lehetne használni földgyaluként a négyes metró vonalának tereprendezésekor. A belső terek is versenyszagúak: akad bukócső, négypontos biztonsági öv, sőt, Kadett GSI-ből átemelt digitális műszerfal is. A legrokonszenvesebb extra egy biztonsági gyerekülés hátul, ragadozó haltól dicséretes gondosságra vall.

 
   

A Mantások zömében megszállott Opel-barátok, ha a pénz nem számítana, akkor sem nagyon hűtlenkednének. A kívánságlistát új Omegák vezetik, egzotikum-kedvelőknek az új Chevy Corvette motoros, illetve az első sorozat Lotus Omegái valók. Ezek azonban csak a napi ingázásban teljesítenének szolgálatot, mert ha valódi vezetési élményre vágyik, a klubtagok mindegyike visszaülne imádott Mantájába. Ugyanis, mint megtudom, vannak azok, akiknek Opel Mantájuk van, meg vannak a MANTÁSOK. Hogy a klubba melyik embertípus tartozik? A helyes megfejtők között egy zacskó planktont sorsolunk ki.

Filmecske (243 kb)

Linkek:
http://w3.swi.hu/mantaclub/
http://extra.hu/opelmanta/

Klubtalálkozók: Minden hó első szombatja délelőtt 10-től. Budapest, XV. Szűcs István u. 45. Pestújhelyi Művelődési Ház

 
  kapcsolódó anyagaink :   
  Parasztporsche vagy kultuszautó?