Porsche 911

2000.06.14. 12:06

Élő legenda: a modern sportkocsik között a Porsche 911 szinte az egyetlen, ahol az alapkoncepció nem változott. A Porsche 911-es elvileg megegyezik a Volkswagen Bogárral. De csak elvileg.

 
   

A Volkswagen Bogarat id. Ferdinand Porsche tervezte, ezért a korai Porsche sportkocsik hasonlítanak a Bogárra. A 911-es ( csakúgy mint az első utcai 356-os Porsche sportkocsi ) elvileg megegyezik a Bogárral: léghűtéses boxermotor hátul, hátsókerékhajtás, csomagtartó és benzintank az utastér előtt. A 911-es külseje modernebb lett az évek során, de minden 911-es hasonlít egymásra. Milyen érzés vezetni egy 911-est? Z. R. (34 éves) Porsche 911 tulajdonos:

-Aki ült már benne, mindenképpen tudja. Ez az autó az észérvek alapján semmire sem jó. A család nem tud benne együtt utazni, csomagokat sem lehet vinni benne, hiába vannak négykerék-meghajtású változatok, télen ajánlatosabb egy másik autóval elindulni. Már beindítani sem úgy kell mint bármilyen más autót, a gyújtáskapcsoló a bal oldalon van. Ha pedig beindul a hathengeres boxermotor, még a mögöttünk álló gyalogosokat is veszélyeztetjük, a léghűtés miatt még télen is forró levegő távozik az autóból hátrafelé.

Vezetni is egyedülálló élmény. Az 1989 után készült 911-esek már nem orr-könnyűek (farmotor), mégis az út-egyenetlenségeket továbbra is közvetlenül érezni a kormányon, amit ezért nemcsak folyamatosan két kézzel fogni, hanem inkább erősen markolni kell. Igazi sportkocsi, a sportos futóműnek köszönhetően nagyon stabil a kanyarban. Farmotor, hátsókerékhajtás, ezért a terhelés a hajtott kerekekre esik: a 911 mindig az egyik legjobban gyorsuló sportkocsi volt. Az 1989 előtti példányoknál a kuplungolás nagy erőt kíván, ami városban fárasztó.

 
   

A külföldi apróhirdetésekben már régóta a gyári kódokat használják a könnyebb megkülönböztethetőség miatt: a 964, 993, 996 mind a 911-es különböző szériája. Sokan régimódinak tartják a 911-est. Mások szerint az új 911-esek túl kommerszek, szintetikusak, a régiekből mára csak a kabin szűkössége maradt. Abban azonban mindenki egyetért, hogy az aktuális 911 túlságosan is hasonlít a feleannyiba kerülő Boxsterre.