110 Volvo

2000.09.26. 10:01

Hat kisebb találkozó után a Volvósok egyesítették erôiket, és dacolva a fenyegetô esővel a hétvégén több, mint százan gyűltek össze a budaörsi IKEA parkójában. Az I. országos Volvó találkozó nagyszerűen sikerült.

 
   

A találkozó híven tükrözte a magyarországi volvósok sokszínűségét. Pár százezres járművektôl a milliós csodákig mindent láthattunk. Egy dolog viszont mindenkiben közös: a svédacél szeretete.
Elfogult vagyok a svéd autókkal, ezért nem szeretném magát a Volvót minôsíteni, ha valaki ült már ilyen autóban több mint fél órán keresztül, annak nem kell mit mondanom, aki meg nem, annak javaslom. Akár terápiás célból is.

 
   

A találkozót nagyon jól szervezték. Minden érkezô Volvó egy kis csomagocskát kapott. Ez tartalmazott egy sorszámot, a Volvoklub magazinját, a Svédacélt, a megrendezendô vetélkedôk kérdôíveit, tájékoztatókat és egy matricát. A kevésbé fanatikus családtagok hatodszorra is végigcsodálták a felsorakozott járműveket, majd párjukat egy nyitott gépháztetônél hagyva megpróbálhatták a kérdôivek kitöltését.

 
   

Az elsô akadály az alkatrészfelismerési verseny. 20 tárgyat kell a műszaki vizsgákon megszokott módon azonosítani. Segítség semmi, nehezítésként még a modellt is illene behatárolni. Az, hogy kuplungtárcsa, túl könnyű lenne.

Második akadály az autóhifi kvíz. Nem olyan nagyon nehéz, így lelkesen futhatunk bele a következôbe, az autóápolásba. Melyik típusú polírozással lehet jobb minőséget elérni? - szól az egyik kérdés. Örömmel ikszelem be a ,,kromofágos polírozással" választ.

Az önbizalom a márkaismereti kvíznél válik köddé. Volvós legyen a talpán, aki hibátlanul megoldja ezt a húsz kérdést is. Egyedül az utolsó kérdés nem kétséges: Szereti a volvókat?

 
   

Nincs kegyelem. Autogumi/felni kvíz. Szerintem a kitartóbb családtagok is, gyermeküket az aszfaltrajzoló verseny színhelyén hagyva ennél a pontnál indultak az IKEA felé.
Pedig folyik az ügyességi verseny, ahol egy idősebb úr egy kombival szemrebbenés nélkül hajtott át az aszfaltra helyezett abroncsokon. A gumik fölött kell átmenni? Kérdezik döbbenten - a most érkezők - a hátam mögül.

A támogató hifi cég demoautójából a KFT együttes Volvo című dala szól rendületlenül.

 
   

A legszebb Volvónak járó díjat már nem vártam meg. Van egy sejtésem. Érkezett egy nagyon furcsa Volvo. Érdekes air-brush festmény díszítette a gépháztetôt, és az oldalát. A hangja gyanús volt. Ahogy leparkolt, óriási tömeg vette körbe, és tépte föl a gépháztetôt. V8! Egy 350 lóerôs BMW motort passzíroztak a jó öreg 244-esbe. Szép is volt, meg nagyon durva! Városban nem lehet közlekedni vele, mert elfüstöli a gumikat. Megígérem, hamarosan részleteiben is bemutatjuk a TotalCar tuning rovatában.

 
   

A találkozó legidôsebb lábon érkezett autója egy 1965-ös Amazon volt. A legfiatalabb egy két hetes S40-es. A Volvo Ivanics egy gyönyörûen restaurált PV 544-es Volvót állított ki.)
A Volvók között szép számmal találkozhattunk SAAB-okkal: a szervezôk baráti gesztusként meghívták a SAAB 900 klubot is.

 
   

Sass István a rendezvény szervezôje elmondta: a találkozón az érkezôknek sorszámot adtak ki, 97. volt az utolsó. Ennél kicsivel több kocsi szerepelt, kb. 106-110 darab. A vendégek számát illetôen csak találgatni tudok, kb. 200-250-en jöhettek el. Az Indexrôl, a Volvo és a Saab topicokból legalább 21 ember érkezett.

A tervek szerint negyedévente lehetünk ismét részesei hasonló rendezvénynek. Aki addig nem bírja, keresse fel a Volvo Baráti Társaság honlapját, csatlakozzon a Volvo fórumhoz, vagy hívja a 06-30-3413009 számot.

A V8 hangja (624 Kb MPG)

 
  VBT-KRONOLÓGIA
 
  2000. FEBRUÁR
Egy tucat lelkes Volvós, többnyire a 200-as széria barátai közül, találkoznak egy parkolóban. Felmerül egy klub alapításának a gondolata. Ugyanekkor az Index egyik fórumán is ez a lehetôség foglalkoztatja az ott társalgó Volvo-hiveket.

2000. MÁRCIUS
A kezdeményezések egymásra találnak. A felvonulási téren tartott közös összejövetelre mintegy 30 Volvo látogat el. A társaság megalapítása eldöntött tény.

2000. MÁRCIUS 9.
Újabb összejövetel, a budakalászi Cora áruház parkolójában. A körülbelül két tucatnyi résztvevô konvojban gurul Dunabogdányig, ahol a Volvo Baráti társaság megtartja alapító közgyűlését.

2000. ÁPRILIS
Felveszik a kapcsolatot a vezérképviselettel és az Ivanics Kft.-vel. A kezdeményezés pozitív fogadtatásra talál.

2000. MÁJUS - AUGUSZTUS
Az alapítás körüli tennivalókkal telik ez a pár hónap. Közben több találkozót és kirándulést is tartanak, többek között a Tabánban, a nagytarcsai autósmoziban és a Börzsönyben, a Törökmezôi Turistaháznál.

2000. SZEPTEMBER 23.
I. Országos Volvo Találkozó