Bioversenyautó???

2007.07.28. 09:09
Westernlónak hívják, pedig igazából dragster. A negyedmérföld, az ad értelmet a létezésének.

A ló ( Equus caballus) feltalálása óta eltelt 4000 év alatt hasonlóan tagozódott, mint az autók az elmúlt 100 évben. Kialakultak a teherautók, sportkocsik, élményautók, terepjárók, minik, sőt az Audi R10 -nek is akad hosszútávú vágtázó párja. A tesztalanyunk egy Forma-1-es versenygép, a rövid távon leggyorsabb Quarter Horse képviselője.

A felépítés minden esetben a funkcionalitást szolgálja, kialakítása a használati területnek megfelelő. A tesztalanyunk egy Quarter, egy negyed mérföld lehető leggyorsabb levágtatására kitenyésztett kis bomba. A rendkívül megbízható, felhasználóbarát típust edzett motorja, kis mérete és szilárd felfüggesztése torokszorító gyorsulásra és villámgyors irányváltásokra teszi képessé. A kompakt forma nagyon barátságos, a quarterekre jellemző rövid fej és vaskos pofa tovább fokozza a szeretetre méltó hintaló-külsőt. A kerekded, túlméretezett hátsó futómű teszi lehetővé az átlagon felüli gyorsításokat, hirtelen fékezést. Ölelgetnivaló, túlméretezett My little pony . A fajtára jellemző hosszú sörény és farok az alkalmi üzemanyag-tolvajok távoltartásában segítenek. A modellhez ajánlott az elsősorban kényelmi extrákat tartalmazó western kit. A kényelmes bőr ülésre csatolható szélesebb, biztonságosabb ülőlap és a kormányzást elősegítő toldalék - a westernlovak jellemzően jól irányíthatók e nélkül is - 10 perc alatt felszerelhető, használaton kívül ajánlatos eltávolítani.

A 800 cm³-es turbómotor az 55 km/h végsebességet 3 másodperc alatt éri el. Fordulatszáma alapjáraton 40 1/min, egészen 180-ig pörgethető, a túlzott kihúzatás korai elhasználódáshoz de akár végleges leszabályozáshoz vezethet. Akár -20 fokban is könnyedén indul, de a turbóval kíméletesen kell bánni, 10 perc finom bejáratás és a leállítás előtt a fordulatszám visszaállásáig járatás növeli a motor és a futómű élettartamát is. A Quarter különösen hosszú élettartamú, nem ritka a 30 évesen is működöképes darab sem.

Hülye járások minisztériuma

A ringatózó mozgás nem csak az ötvenes-hatvanas évek autóira jellemző, hanem a lovasnak kellemes, nem természetes járásokra hajlamot mutató lófajtákat is ebbe az irányba tenyésztették. Ezekből a lovakból mára a különleges mozgás természetellenességig fokozásával hülyét csináltak. Nézzük például a tölt-öt, az izlandi ló fokozott, lebegtetett poroszkálását:

Ha nézne még hülye lójárásokat, esetleg összevetné őket a Monty Python 1970-es idevágó klasszikusával , gyűjtöttünk néhányat a Belsőségen.

Badgers a legmagasabb, Dressage felszereltségi szinttel járó 4 fokozatú sebességváltóval van szerelve, a sebességek szabadon kapcsolhatók egymás között és bármelyik fokozatban el lehet indítani, kivéve a negyediket, az a harmadik kihúzatásakor automatikusan kapcsol.