Olcsó legyen, és jó is!

ADAC nyárigumi-teszt 2010

2010.04.20. 09:06

Nem irigyeljük az ADAC (ejtsd: ádéácé) gumitesztelő csapatát: 888 abroncsot nyűttek el idén, hogy megmondják a tutit. Miután elült a gumiszag, három kupacba gyűjtötték a jókat, a maradékot meg kukába dobták.

Az általános német autóklub idén is két méretet tesztelt: az alsó középkategóriában igen gyakori 185/65 R15-ösöket és a sportosabb autóknál kedvelt 225/45 R17-eseket. Míg száraz úton gyakorlatilag mind a 36 vizsgált típus többé-kevésbé helytállt, vizes úton nem csak az ismeretlen márkák betliztek. Érdemes átböngészni a táblázatot a nyári szett megvásárlása előtt, nehogy mellényúljunk. Az ismeretlen, kicsit furcsán hangzó távol-keleti márkák nagy része még mindig csak a profil másolásáig jutott el, a legalább annyira fontos anyagösszetételt egyelőre nem sikerült eltalálniuk. Ezért jobb, ha nem tesszük végül is szép a mintája felkiáltással az olcsó terméket a virtuális kosárba. Éppen vizes úton számít a legtöbbet a keverék, amit szemre a legjobb szakember se tud értékelni.

Súlyozás

Nem véletlenül mantrázzák a sárga mellényes sváb urak szakadatlanul, hogy nedves úton derül ki a lényeg, a teszteredmények is ezt igazolják. 40%-kal számít bele a végeredménybe a vizes úton mért teljesítmény, érdemes megfontolni a németek javaslatát. Gondolhatjuk, hogy tíz napból nálunk nyáron legfeljebb egyszer esik, viszont esőben sokkal gyakrabban történnek balesetek. Ilyenkor rosszabbak a látási viszonyok is, ráadásul a szárazon megszokottnál jóval kevésbé tapad a gumi, ami hirtelen manővereknél meglepetést okozhat még rutinosabb sofőröknek is. Ezért nem túlzás, hogy a vizes eredmény felé tolták a hangsúlyt a szakemberek. A száraz úton mért adatok és a kopás egyébként 20-20%-os, a zajkibocsátás és az üzemanyag-fogyasztás pedig tíz-tíz százalékos szorzót kap a végső értékelés kiszámításánál.

Határértékek

Az ADAC gumiteszteknél különösen fontos, hogy az abroncsok különböző tulajdonságai kiegyensúlyozottak legyenek. A hétköznapi autósnak ugyanis nem válik hasznára, ha egy gumi száraz aszfalton kiválóan fékez, vizes úton viszont veszélyesen hosszú fékutakat produkál. Annak érdekében, hogy az egyes abroncsok gyenge pontjait ne tudják kompenzálni a pozitív tulajdonságok, az alábbi osztályozási határértékeket alkalmazzák.

 ADAC értékelés Nagyon ajánlott Ajánlott Feltételesen ajánlott Nem ajánlott
Száraz út 2,5 3,5 4,5 5,5
Vizes út 2,5 3,0 3,5 5,5
Sebességteszt megfelelt megfelelt feltételesen megfelelt nem felelt meg
Üzemanyag-fogyasztás 3,0 3,5 4,0 5,5
Kopás 3,0 4,0 5,0 5,5

Ez azt jelenti, hogy minden guminak el kell érnie a táblázatban látható minimális részeredményeket, hogy megkapja az adott minősítést. Ha akár csak egyetlen kritériumban (a táblázat bal oszlopa) nem éri el az abroncs a részeredmény határértékét, nem kaphatja meg a hozzá tartozó ajánlást (a táblázat felső sora). A pontozásnál a 0,5 a legjobb elérhető eredmény, míg az 5,5 a legrosszabb.

Lássunk egy konkrét példát: Egy jó gumiabroncs a legtöbb kritérium alapján megkapná a “nagyon ajánlott” minősítést. Vizes úton azonban 2,6-os pontszámot ér el, ezért a “nagyon ajánlott” helyett csak „ajánlott” kategóriába sorolható, mert legalább 2,5-ös eredményt kellene hoznia vizes útfelületen. Ez a szigorú hozzáállás nem minden esetben igazságos, ha egy gumi csak egy-két tized miatt csúszik le a jobb értékelésről, de valahol meg kell húzni a határt. A táblázatos értékelésben pirossal vannak kiemelve ezek az esetek, ahol egy egyébként jobb ajánlást érdemlő típust egy részeredmény miatt alacsonyabb kategóriába kellett sorolni.

185/65 R15 H nyárigumi-teszt

A 2010-es teszten az ADAC tizenkilenc 185/65 R15-ös nyári gumit vizsgált. Ez a méret többek között Dacia Logan, középkategóriás Fiat, Mercedes A osztály, Nissan Tiida, Opel Corsa és Peugeot Bipper modelleken található gyári abroncsként. A tavalyi teszthez képest neves márkák is lecsúsztak a vizes úton végzett vizsgálatnál - így az ADAC értékelésében is.

A tesztet a Pirelli Cinturato P6 nyerte meg, nagyon kiegyensúlyozott teljesítménnyel, vizes felületen a legjobb eredménnyel, viszonylag lassú kopással. Dicséretet érdemel ebben a mezőnyben a Nokian H, a Continental PremiumContact 2, a Dunlop SP Fast Response, valamint az Uniroyal RainExpert is. A Michelin Energy Saver, a Fulda Carat Progresso és a Semperit Comfort Life – hat további modellel együtt  – “ajánlott” minősítést kapott. Ugyanezt a végeredményt hozta meglepetésre a nálunk teljesen ismeretlen, amúgy svájci tulajdonú gyárból származó ESA-Tecar Spirit 3, ami ilyen kis gyártótól előkelő helyezésnek számít.

Három abroncs “feltételesen ajánlott” eredménnyel végzett, míg két ázsiai gyártmányú termék, az Interstate Touring és a Goodride SPO6 a legjobb akarattal sem ajánlható. Különösen félrevezető, hogy ezeket ráadásul M+S téligumi-jelzéssel is ellátták, pedig még vizes úton sem rendelkeznek elégséges tapadással, nem hogy havon.

Nyárigumiteszt 185/65 R 15 H eredmény
Nyárigumiteszt 185/65 R 15 H eredmény

Általános bölcsesség, hogy azok a gumik, amelyek remekelnek az üzemanyag-fogyasztás és a kopás terén, vizes úton általában rossz teljesítményt nyújtanak. A legfeltűnőbb példa erre az Interstate Touring IST-1 M+S, amely kiváló minősítést kapott a tartósság és a gördülési ellenállás szempontjai alapján, viszont a vizes útfelületen mért adatok miatt lecsúszik az ADAC által “nem ajánlott” kategóriába. A szintén igen üzemanyag-takarékos és lassan kopó Michelin Energy Saver vizes úton a legjobbakhoz képest kicsit gyengébb értékek miatt maradt le a “nagyon ajánlott” minősítésről.

225/45 R 17 W, Y nyárigumi-teszt

Öt “nagyon ajánlott” és hét “ajánlott” termékkel szerencsésen nagy a választék a 225/45 R17-es jó nyári gumik között. Összesen tizenhét abroncsot tesztelt az ADAC ebben a méretben, amelyek közül csupán öt típus nem javasolt a vizes útfelületen nyújtott teljesítmény miatt. Elsősorban sportos középkategóriás autókon, mint például a BMW 330i-n, Mercedes C osztályon, Opel Astrán, Saab 9-3-on, Seatokon és VW-eken használják ezeket a peres tizenheteseket.

Élvonalba tartozik az új Pirelli Cinturato P7, az átdolgozott Dunlop SP Sport MAxxTT, a Continental ContiSportContact 3 és a Bridgestone Potenza RE050 A. Szintén “nagyon ajánlott” az új Michelin Pilot Sport 3, amely a Michelintől megszokott kiváló kopási és üzemanyag-fogyasztási jellemzőkben ugyan kicsit romlott, viszont már nagyon jó eredményeket ér el vizes útburkolaton is.

Az “ajánlott” termékek csoportját a Goodyear Eagle F1 Asymetric vezeti – a legjobb teljesítményt vizes úton ez a gumi nyújtotta, azonban túl magas üzemanyag-fogyasztás miatt nem kaphat “nagyon ajánlott” minősítést. Sorban követik a Goodyeart a Vredestein, Hankook, Kumho, Uniroyal, Firestone és Maloya márkák. Említést érdemel, hogy a Maloya, a Vredestein leányvállalata tavalyhoz képest feljött a „nem ajánlott” kategóriából az „ajánlottak” közé.

“Feltételesen ajánlott” értékelést egyetlen gumiabroncs se kapott ebben a méretben, öten viszont “nem ajánlott” minősítéssel zártak. Ezek nevét érdemes megjegyezni: Nankang Noble Sport, Sava Intensa, Goodride Neza, Wanli S és Sunny Sn, az ötből négy távol-keleti termék. Feltűnő ezenkívül, hogy M+S téligumi-jelölés is található a Goodride és Sunny abroncsok oldalfalain, ami gyakorlatilag kimeríti a megtévesztés fogalmát.

Jó tanácsok

Akinek már megvan a nyárigumi-készlete, rendelkezik a megfelelő tapasztalattal és szerszámokkal a kerékcseréhez, egy napsütéses délután maga is felszerelheti az abroncsokat. Ilyenkor azonban nem szabad megfeledkezni a profilmélység ellenőrzéséről, a megfelelő helyzet és forgásirány betartásáról, a helyes meghúzási nyomatékról és a nyomás beállításáról. A téli abroncsokat, ha felnire vannak szerelve, fekve tároljuk, ha felni nélküli gumiról van szó, inkább állva, és időnként forgassuk. Az öregedés elkerülése érdekében sötét, hűvös helyen érdemes tartani a gumikat őszig.

Más méretű gumi kell az Ön autójára? A teszteredmények korlátozottan érvényesek a “szomszédos” formátumokra is, szélességben körülbelül +10/-10 mm-ig, vagyis a kisebb méretben a 175/65 R15, ill.195/65 R15-ös abroncsokra, a tizenhét hüvelykes gumiknál a 215/45 R17, ill. 235/45 R17 méretekre.

A tavalyi tesztben megtalálhatja a 185/60 R14, valamint a 205/55 R16-os abroncsok eredményeit, amelyek szintén alkalmazhatók +-10 mm-es tartományban.

Nyárigumiteszt 185/45 R 17 W/Y eredmény
Nyárigumiteszt 185/45 R 17 W/Y eredmény

Összegzésképpen megállapíthatjuk, hogy az előítélet, miszerint olcsó húsnak híg a leve, nem nagy tévedés az idei gumiabroncs-felhozatalban. A drágább, ismert márkák termékei többnyire valós előnyöket nyújtanak a legolcsóbb gumikkal szemben. Hogy ezt a hétköznapokban ki mennyire használja ki, más kérdés, de ha akár egyetlen fékút sikerülne túl hosszúra, máris semmibe veszhet az árelőny. Ha szűk a ráfordítható keretösszeg, a táblázatból ki lehet választani olyan kedvező árú középkategóriás abroncsot, ami nem jelent még kockázatot, de nem is kell majd zsíroskenyeret enni a hónap végén.

Egyetért? Vitatkozna vele? Véleményét elmondaná másoknak is?

Tegye meg a publikáció blogposztján!