Fölösleges fukarkodni

ADAC téligumi teszt 2011

2011.10.06. 07:03

Az idei téligumi teszt legfontosabb tanulsága a péppé csépelt közhely, hogy a gumin nem érdemes spórolni. De nem azért, mert a legdrágább a legjobb, hanem mert a 2011-es összehasonlításhoz választott méretekben alig van árkülönbség a győztesek és a selejt között. Bónuszként pedig a négyévszakos gumikat is megjáratták a németek a hóban.

Minden évben más méreteket vesz elő az ADAC, hogy néhány szezon alatt végig tudjanak menni a gyakoribb dimenziókon. Tavaly a 185/65 R15-ös és a 225/45 R17-es abroncsok voltak terítéken, tavalyelőtt a 185/55 R16-osok és a 215/55 R16-osok, 2008-ban pedig ugyanezek, mint idén: a 175/65 R14 és a 195/65 R15 jelzésű téligumik. Ezzel többé-kevésbé lefedik a leggyakoribb autókra szerelt méreteket. Ha hozzá vesszük, hogy a mondás szerint korlátozottan a két szomszédos szélességre is érvényes az eredmény, három év alatt a gumipiac elég tetemes hányadát lefedik.

Milyen autókra szerelik a 2011-ben tesztelt méreteket?

Nem mindenki tudja fejből, mekkora gumi is van az autóján. Ha az alábbi listában szerepel a típus, amire abroncsot keres, jó eséllyel stimmel a méret, de évjárattól, felszereltségtől, illetve a gyártó hangulatától is függhet, milyen az előírt dimenzió az adott autóra.

175/65 R14 T 195/65 R15 T
Chevrolet Kalos Audi A3, A4
Citroen C2, C3, Xsara, Berlingo BMW 3-as
Daihatsu Sirion, Materia, Gran Move Chevrolet Leganza
Fiat 500, Palio Weekend Chrysler PT Cruiser
Ford Fiesta Citroen C4, C5, Evasion
Honda Logo, Jazz Fiat Bravo, Stilo, Ulysse, Sedici
Hyundai Getz Ford Focus, C-Max, Tourneo
Kia Rio Honda Civic, FR-V, Stream, Accord
Mazda 2, 323, MX-5 Hyundai i30, Coupe, XG 350
Mitsubishi Colt, Space Star Kia C'eed
Opel Corsa C Lancia Lybra
Peugeot 1007, 206, Partner Mazda 3, 5, 6
Renault Twingo, Kangoo, Clio II, Megane (BA) Mercedes A, B, C osztály, CLK, E osztály (W210)
Rover City Rover, 25, Streetwise, MGF Nissan Almera, Primera
Seat Inca Opel Astra, Zafira, Vectra, Signum, Omega
Skoda Felicia Fun Peugeot 307, 308, 406, 806
Smart Forfour Renault Mégane, Laguna, Scénic, Espace
Subaru G3X Justy Rover 75
Suzuki Ignis Saab 9-3, 9-5
Toyota Yaris, Corolla (E11), Prius Seat Leon, Toledo
    Skoda Octavia
    Subaru Legacy, Forester
    Suzuki SX4
    Toyota Auris, Avensis
    Volvo C30, S40, V50, S60, V70
    VW Golf, Bora, Jetta, New Beetle, Passat, Touran, Caddy

Mielőtt belevetnénk magunkat a táblázatok dzsungelébe, nem árt tudni, hogyan osztja az ADAC az ajánlásait. Először fejben meg kell fordítanunk az iskolai osztályzatokat, mivel a német pontrendszerben a legjobb elérhető eredmény a 0,5, míg az 5,5 jelöli a betlit.

Nem árt továbbá tudni, hogy a biztonság szempontjából lényeges négy fő kritérium (száraz, illetve vizes út, hó és jég) mindegyikénél el kell érnie az abroncsnak egy minimális értéket, hogy a végeredményben jóként vagy közepesként szerepelhessen.

Az idei tesztben a 2,5-es szám a választóvíz: a legtöbb gumi csak egy-két útfelület-típuson teljesített kicsit gyengébben, ezért nem kaphatta meg a értékelést, noha az átlaga alapján azt érdemelte volna. Ilyenkor kerül egy kis piros nyilacska az adott érték mellé.

Ha a zaj, fogyasztás, illetve kopás nem tartozik az abroncs erősségei közé, az a német szakemberek szerint nem annyira súlyos vétség, hogy lerontsa az összértéket, ezért ezek a kritériumok mellett nincs nyilacska – csak az átlagot rontják öt százalékos súlyozással a zaj esetében, illetve tíz százalékkal a fogyasztás és a kopás pontszámainál. A száraz, vizes, havas és jeges úton mért értékek tizenöt, harminc, húsz, illetve tíz százalékkal számítanak bele a végeredménybe, amiből egyértelműen látszik, hogy a valóságban is leggyakrabban előforduló nedves útfelület kapta a tesztben legnagyobb súlyt.

175/65 R14 téligumik

Illik felsorolni az első három helyezettet: a Continental ContiWinterContact TS800, a Michelin Alpin A4 és a Dunlop SP Winter Response érdemelte ki idén az ADAC értékelését, leginkább kiegyensúlyozott teljesítményével. A Continental havon nyújtott produkcióját és fogyasztását egyik konkurens sem tudta überelni, a többi szempont súlyozása alapján pedig övé a legjobb átlagérték: ezzel ő a tesztgyőztes.

Nem sokkal marad le tőle a Michelin, amely hagyományosan a tartósságra fekteti a hangsúlyt. Kopásban valóban kimagaslik a mezőnyből az Alpin A4, ennek ellenére alig marad el tapadásban a Continentaltól. Egyedül a zajmérésnél akasztotta ki a decibelmérőt, de annyira, hogy nála hangosabb gumit nem is találni az idei válogatásban. A harmadik helyezett Dunlopról se jót, se rosszat nem lehet nagyon mondani, egyszerűen az az erőssége, hogy nincs gyengéje.

A táblázat legnagyobb részét elfoglaló negyedik-tizenegyedik helyezett, amelyeket közepes végeredménnyel jutalmazott a német csapat, átlaga alapján akár is lehetett volna, ha egy-két kritériumban nem csúsznak le a mágikus 2,5 alá. Így a Goodyeartől a Saváig egész tisztességes versenyzőket találunk. Ha valaki nagyon spórolni akar, itt találja meg a legolcsóbb abroncsokat is, amelyekkel nem feltétlenül jár rosszul, tekintve, hogy a magyarországi éghajlati viszonyok mellett viszonylag ritkán autózunk hófalak között.

Meglepő, hogy a Pirelli új feljesztésű, Winter 190 Snowcontrol Serie 3 névre hallgató gumija a táblázat vége felé kapott csak helyet, a Sava és a Ceat között. Ugyanez a minta az idén szintén tesztelt 195/65 R15-ösök között az élbolyban található, viszont a kisebb méretben minden kritériumnál pár tizeddel rosszabbul szerepel.

A 2011-es teszt kisebb dimenziójában a Falken Eurowinter HS439 zárja a sort, még éppen elégséges eredménnyel, de főleg havon jócskán lemaradva a többiektől. Ezzel megdőlni látszik az a sokat hangoztatott elmélet, hogy az úgynevezett másodmárkák ugyanazt tudják, mint az élvonal, csak nem kell fizetni a marketingért. Ráadásul a Falken esetében az árelőny sem látszik olyan egyértelműen, bár a feltüntetett áraknál biztos van olcsóbb forrása is valakinek.

195/65 R15 téligumik

A nagyobbik méretben hat abroncs is értékelést kapott: a Continental, a Goodyear, a Semperit, a Dunlop, a Michelin és a Pirelli aktuális mintázatai mind jól szerepeltek, különösebb gyenge pontok nélkül. Hasonlóan a 175-ösökhoz, tartósságával itt is kiemelkedik a mezőnyből a Michelin Alpin A4, de a Kléber Krisalp HP2-ben kihívóra talál a 195-ösök között.

A Kléber viszont vizes úton mért gyengébb tapadása miatt csak a középmezőnyben kapott helyet, a Nokian, a Vredestein, a Fulda és a Barum mellett, amelyek átlaga mind jónak számít, viszont száraz vagy vizes úton nem tapadnak eléggé ahhoz, hogy kiérdemeljék a értékelést. Ebből a kvintettből érdemes megjegyezni a Barum Polaris 3-ast, mivel a tesztelt gumik között ő a legolcsóbb, mégis egész jó eredményeket hoz, illetve a Fulda Kristall Montero 3-ast, amely havon mindegyik konkurensét megverte.

A rangsor vége felé, a Kumho és a GT Radial között kell megemlékezni a Bridgestone Blizzak LM-32-ről, amely a márkától szokatlan módon éppen csak átlagos teljesítményt hozott minden útfelület-típuson. Náluk rosszabb már csak a Falken Eurowinter HS439, amelyről a 175-ösök tesztjéből már tudjuk, hogy havon gyenge, illetve a Trayal Arctica: ha mást nem is, ezt a márkát érdemes megjegyezni, nehogy véletlenül belenyúljunk. Nemcsak azért, mert vizes úton a lehető legrosszabb eredményt kapta, de egyéb körülmények között is jócskán lemarad a többiektől, árban viszont koránt sem annyira vonzó.

Ha már az intő figyelmeztetéseknél tartunk, nem árt tudni, hogy az abroncsok zsibbasztóan hosszú megnevezésének minden egyes karakterére oda kell figyelni a vásárlásnál, mert például a Pirelli Winter 190 Snowcontrol Serie II és Serie III megtévesztően hasonlít egymásra, viszont apró különbségek a keverékben komoly hatással lehetnek a tapadásra. Aki teljesen biztosra akar menni, a gumi gyártási hetét jelölő DOT-számot is lecsekkolja a vásárlás előtt, bár mostanában nem jellemző, hogy túltárolt gumikat sózzanak el fogalmatlan ügyfeleknek.

175/65 R14 négyévszakos gumik

Amióta megjelentek a négyévszakosok, azóta folyik a vita arról, mennyire használhatók ezek az univerzális abroncsok a téli, illetve nyári specialisták helyett. A gumis nyilván nem fogja ajánlani őket, mert jó eséllyel a felszereléskor látja utoljára az ügyfelet, míg a téli-nyári átszereléskor mindig lehet keresni pár forintot a váltásban hívő kuncsaftokkal. De mik a valós tapasztalatok, mennyivel maradnak le a négyévszakosok a téligumiktól?

Az ADAC-teszt reális képet ad. A tesztgyőztes Goodyear Vector 4 Seasons, amely több összehasonlításban is jól szerepelt már, osztályzatai alapján téligumiként éppen csak közepes értékelést kapott. A többiek leginkább havon nyújtott teljesítményük miatt csúsztak le az elégséges kategóriába, egyedül a Kléber Quadraxer esetében volt a lehúzás oka a vizes úton mért érték.

Az adatokból azt a következtetést lehet levonni, hogy a négyévszakosok szélsőséges téli útviszonyok mellett, azaz havon és jégen valóban gyengébben tapadnak, mint egy jobb téli abroncs, de egyáltalán nem olyan ijesztőek az eredmények, ami okot adna arra, hogy messziről elkerüljük őket. Egy budapesti autósnak, aki nem jár sokat vidékre, külföldre, illetve azon a pár napon, amikor leszakad a hó, le tud mondani az autózásról, nyugodt szívvel merném ajánlani őket.

Egyvalami úgyis fontosabb minden másnál: ha már megvan a téligumi, legyen is fent, amikor szükség van rá. Október közepe táján már bőven előfordulhatnak olyan hőmérsékletek, amikor a téli vagy a négyévszakos abronccsal városban is méterekkel rövidebb úton lehet megállni. A téligumi hátránya meleg időben pedig sokkal kisebb, mint a fordított esetben. Arról nem is beszélve, mekkora sorbanállás szokott lenni a gumisoknál, amikor leesik az első hó.