Szerencse, hogy nem gyulladt ki!

2013.03.21. 05:46

Sok rémtörténetet hallani utólagosan beépített extrák által okozott károkról. Sajnos én is láttam már olyat, hogy egy hifiberendezés tápellátásának helytelen megválasztása tönkretett egy központi elektronikát, ami nem kis összeg egy középkategóriás autó esetén sem. Nagyobb baj, ha a beavatkozás az autóban ülők biztonságát is veszélyezteti.

Egy Fiat 500-as érkezett autómentőn a műhelyembe. A hiba: az indítómotor működik, de a motor - egy röffenéstől eltekintve - nem indul.

Arra hamar rájöttem, hogy nem működik megfelelően az üzemanyag-szivattyú, ez egy kis hallgatózással is könnyedén kideríthető. A gyújtás ráadásakor ennél a modellnél néhány másodpercig működnie kéne, de csak a próbálkozás hallható nagyon rövid ideig.

Eldöntendő kérdés tehát, hogy a tápszivattyú azért nem működik, mert meghibásodott, vagy esetleg maga a motorvezérlő elektronika nem működteti valamilyen okból. A gyári indításgátló rendszerek illetéktelen beavatkozás esetén jellemzően ezt a részegységet tiltják.

A motorvezérlő úgynevezett élőadatait tanulmányozva nyilvánvalóvá vált, hogy valószínűleg nem a gyári indításgátló tiltja le a tápszivattyút, amit egy relé segítségével működtet az elektronika.

Következhet a komponens működtetés teszt. A tápszivattyúrelé kivezérlése sikeres volt, hallhatóan kattant. A teszttel egy időben oszcilloszkóppal vizsgáltam a szivattyúmotor feszültségét, és áramfelvételét.

Az oszcilloszkópos felvételen látható, ami hallható is volt, kétszer néhány tized másodpercre működik a tápszivattyú. A csatlakozót lehúzva viszont, a relé működtetése közben megérkezik az akkumulátorfeszültség, tehát valahol a rendszerben a terhelés hatására nő meg kritikus szintre az ellenállás.

Előfordulhat, hogy terhelés hatására maga a relé kapcsol szét. Ez könnyedén ellenőrizhető, ha kivesszük a helyéről, és néhány másodpercre egy alkalmas drótdarabbal áthidaljuk a megfelelő csatlakozókat. Az eredmény ugyanaz, tizedmásodpercnyi halk mocorgás a tank irányából.

Egy márkafüggetlen legális szoftvernek két előnye is van. (Mellesleg köszönet a DDC Kft.-nek, hogy a cikkben szereplő Bosch KTS 540-es készüléket a rendelkezésemre bocsátotta, részletek itt, vagy a honlapomon.) Az egyik, hogy frissíthető, így viszonylag naprakészek lehetünk a műhelyben előforduló típusok terén, a másik, hogy a használata miatt nem térdepel a hátunkon a NAV egyik szorgalmas munkatársa. A tápszivattyúmotor működését leellenőriztem az akkumulátorról közvetlenül rákapcsolt vezetékekkel, így működött. Ha csak a testkábelt helyettesítettem, akkor viszont nem, így gyaníthatóan a relé (a képen piros 1) 87-es lábkivezetése, és a szivattyúmotor (a képen piros 2) csatlakozójának 4-es lábkivezetése között vész el az áram valahol.

Mivel az autóba utólagos indításgátló berendezést szereltek, felhívtam az ügyfelet, hogy valószínűleg az hibásodott meg, ugyanis ennek az áramkörnek a megszakítása a legtipikusabb ilyen védelem beépítésekor. Véleményem szerint ennek nem sok értelme van, mert ahogyan én áthidaltam ezt egyszerűen néhány méter vezetékkel, azt valószínűleg az autótolvaj is megtenné. Szerintem érdemesebb másik, kevésbé tipikus áramkört megszakítani, ez lehetne akár a befecskendezők közös pozitív tápellátása. Ügyfelem elmondta, hogy a beépítő cég már nem elérhető, megszűnt. Mivel én magam nem vagyok járatos az autóvillamosságban a motortéren kívül, és az utastéri burkolatoknak sem vagyok nagy barátja, segítségül hívtam Ferit, egy volt kollégámat.

Mindig csodálkozva néztem, hogy egy profi autóvillamossági szerelő milyen pillanatok alatt képes szétkapni egy autó utasterét úgy, hogy nem tör el semmit. Először az utólagosan beépített indításgátló vezérlőjét iktattuk ki, semmi változás. Majd előkerült egy relé, amit ez az elektronika vezérelt, majd még egy. Ezen kívül be volt még kötve egy plusz, már nem használt indításgátló is az áramkörbe. Mindegyik csatlakozója megolvadt, volt olyan pont, ahol már a karosszéria festésén is nyomot hagyott a megégett kábelcsatlakozó. Belegondolni is félelmetes, hogy ettől akár ki is gyulladhatott volna az autó. Ennek a veszélynek csak a hanyag kivitelezés volt az oka.

Miután Feri barátom visszaállította a gyári állapotot, az autó pöccre indult. Itt talán be is lehetett volna fejezni a munkát, de egy ilyen jellegű meghibásodás után érdemes még néhány percet szánni az autóra, amolyan végellenőrzés gyanánt. Ismét ráakasztottam az oszcilloszkópot a tápszivattyúra, és néhány perc járatás után megdöbbenve tapasztaltam, hogy az áramfelvétele megduplázódik. Ennek oka jellemzően az, hogy megszorul a villanymotor. Ez magyarázat lehet arra, hogy miért égtek szét az utólagosan beépített indításgátló részeinek a csatlakozási pontjai. Talán Önök is találkoztak az amperszag kifejezéssel. Az új tápszivattyú beépítése után tökéletesen helyreállt a rend.

Kérem, fontolják meg, ha utólagos extrát építtetnek az autójukba, azt csak megbízható, precíz szakemberekkel végeztessék, hogy ne kelljen a családjukat hasonló veszélynek kitenni.