Rühelled a parkolást? Van megoldás! - az Active Park Assist

2013.09.05. 06:43

Eleinte csak néhány méregdrága luxusautóban volt elérhető valamiféle automata parkolási rendszer, de ma már elérhetőbb árú modellekhez is kínálnak ilyen. A Ford például Active Park Assist (APA) néven kínálja saját megoldását, amely viszonylag egyszerű és logikus működésű.

A Ford parkolás-segítő rendszere két gondot is levesz a sofőr válláról: segít megkeresni az első megfelelő méretű helyet a sorban – sokszor ez sem könnyű feladat, főleg amíg nem szoktuk meg az autónk méretét – és ha megtalálta, szépen a helyére kormányozza az autót, közben pedig tanácsokat ad, hogy mit tegyünk a gáz- és fékpedállal. Ezeket ugyanis továbbra is a sofőr kezeli, így az irányítást egy pillanatra sem vesztjük el. Ha úgy érezzük, az automatika elnézett valamit, megállíthatjuk az autót, így nem vagyunk kiszolgáltatva a mesterséges intelligencia esetleges meghibásodásának sem.

A rendszer logikus módon akkor hozható működésbe, ha az autó sebessége nem haladja meg a 28 km/h-t – de parkolóhely-kereséskor egyébként sem érdemes száguldani – és úgy van esélye helyet találni, ha a parkoló kocsisortól 40-150 centire halad a járművünk, de ez amúgy is egy normál oldaltávolságnak felel meg. Alaphelyzetben jobboldalt keresi a parkolóhelyet, de az indexet balra kitéve áthelyezi a keresést is. A Ford egyébként minimális ráfordítással készítette el ezt a hasznos kiegészítőt: az amúgy is jelen levő parkolóradar-érzékelők mellett csupán két további, oldalra néző ultrahang-lokátorra volt szükség, amelyre a parkolóhely-kereséshez van szükség. Ezen felül csupán a megfelelő program kérdése volt, hogy létrejöjjön egy újabb, igen hasznos segítség. Nyilván ennek is köszönhető, hogy már olyan átlagautókhoz is elérhető, mint a Focus vagy a Kuga, így akár milliók életét könnyítheti meg nap mint nap.

És hogy minek ilyen az autóba? Például azért, mert APA nem téveszt soha: egy szűkebb helyre is elsőre beállítja az autót, így egy kicsit rutintalanabb sofőr sem tartja fel a forgalmat percekig, teljesen feleslegesen.