2013.11.08. 09:27

Mit tudunk tenni, hogy tényleg a lehető legjobban lássunk és látszódjunk – akár sötétben, akár fényes nappal? Ismét a Tungsram Váci úti laboratóriumában jártunk, és fontos ismeretekkel gyarapodhattunk.

Korábban csináltunk egy házi fényszóró-izzó összehasonlító tesztet, hogy megtudhassuk, a piacon kapható sztenderd, növelt fényerejű és gyanúsan olcsó izzók hogyan teljesítenek azonos körülmények közt. Bár szerzőink mérnöki precizitással igyekeztek végrehajtani a méréseket, szerkesztőségi Aladdinjainkat meghívták a nagy múltú izzógyár laboratóriumába, hogy megtudják, hogyan is csinálják ezeket a méréseket a nagyok. 

A feketére festett falú, 25 méter hosszú laboratóriumban tényleg minden mérhető paramétert ellenőrizni tudnak. Itt pillanatok alatt kiderül, egy izzó tudja-e a dobozon feltüntetett értékeket. Illetve hogy egyáltalán alkalmas-e arra, hogy közúti forgalomban használják. Mert például a második látogatás alkalmával azt is megtudtuk, nemcsak tilos utólagosan xenon (pontosabban gázkisüléses) izzókat szerelni a fényszórónkba, de az esetek nagy részében nem is érdemes. Mostani látogatásunk apropóját a 2013-as Látni és látszani kampány adta.

A korábbi cikkek megjelenése óta azonban jelentek meg a piacon új termékek is. Igaz, a kisebb teljesítményű helyzetjelző-, irányjelző- és féklámpaizzók helyére már évek óta kínálnak LED-es lámpákat, de fényszóróba rakható, általában halogén-izzókat helyettesítő fényforrásokat csak mostanában kezdtek el árulni a piacon. Illetve egyre több forrásból vehetünk az autónkra utólagosan felszerelhető LED-es nappali menetfényt. Ezért most a LED-ekre koncentrálunk.

Kezdjük a halogén izzók helyére szerelhető LED-ekkel. Egészen röviden és egyszerűen ki lehet végezni a témát: kledves olvasóink, ne vegyenek ilyet, mert tilos beszerelni! Természetesen ennél bővebben is kifejthető, miért nem érdemes egy ilyen sok előnnyel kecsegtető upgrade-et megejteni. A forgalomba helyezett autókat egy bizonyos izzótípussal engedélyezték, és ezen utólagosan már nem változtathatunk kényünkre-kedvünkre. Ennél is nyomósabb érv a józan gondolkodásúak számára, hogy a világítótest (a fényszóró) fizikai paramétereit is ezeknek az izzóknak a tulajdonságait figyelembe véve tervezték meg. Ahogy azt már korábban az utólagosan bebarkácsolt gázkisüléses izzóknál is láthattuk, hiába van az izzónak nagyobb fényereje, a fényszóró nem tudja megfelelően hasznosítani a fényt, adott esetben sokkal rosszabb értékeket produkál egy xenonosra átalakított lámpa, mint egy alap halogén izzóval pislákoló.

A LED-es izzó-pótlékok fényt kibocsájtó felülete sokkal nagyobb kiterjedésű, mint egy halogén izzó spirálja, viszont legalább nem is térben világít, hanem egy sík felületről szórja a fényt. Ezért a LED-esre átalakított fényszóró még a xenonosnál is gyatrább vetített képet rajzol a falra. A lézerfénnyel felrajzolt segédvonalakhoz semmi köze nincs annak a nagy fénypacának, amit a lámpa maga elé vetít. Nem csak hogy nem fogunk jól látni vele, de a szembejövőket is mind elvakítjuk. Persze az objektivitás kedvéért le kell szögezni, elvileg létezhet olyan lámpatest, amiben tökéletesen működik egy ilyen utólagos LED-átalakítás. Csak gyakorlatban nem találkozott még senki ilyennel. Amelyik lámpatestet úgy tervezik meg, hogy LED fényforrással működjön, azt csakis LED-del lehet használni.

Ami igazán érdekes, hogy az eleve LED-es fényszórók általában komplett, megbonthatatlan egységek. Nem csak a tungsramosok által bemutatott, amerikai piacra készült GE lámpatest ilyen, de a gyárilag LED-ekkel szerelt fényszórók is. Ezek általában prémium autókba szerelt, különleges képességekkel bíró lámpák, amik sokféle vetített képet képesek előállítani, általában több darab, egy-egy feladatra szánt LED segítségével. Ezeket a LED-eket nagyon pontosan kell pozícionálni a lámpatesten belül, ezért fix helyre forrasztják őket, így utólagos cserére, javításra nincs mód. A komplett lámpatest cseréje viszont többszázezer forintos költséget jelent.

Jogosan felmerülhet a kérdés: már miért is kellene LED-et cserélni, mikor a LED-ek szinte korlátlan élettartamúak? Azért, mert a valóságban nagyon nehéz olyan körülményeket teremteni egy autóban, hogy a LED-ek valóban örök életűek lehessenek. Az egyik legkomolyabb probléma, hogy a nagy fényerejű LED-ek sok hőt termelnek, amit el kell vezetni, mert ha túlmelegednek, akkor nekik kampec. Egy ventilátorral ez egyszerűen megoldhatónak tűnik – még a kínai utólagos LED-re is felcsavaroztak egy apró ventilátort. Ám egy elektromotorral működtetett ventilátor mindennek mondható, csak éppen örökéletűnek nem. Aztán amikor megnyekken, túlforrósodik a LED, és vége a dalnak. Meg lehetne a hőelvezetést oldani másképp is – vannak autók, amiknél hatalmas alumínium tömb segítségével hűtik a LED-eket. Az alutömb nem romlik el, nem sül be, de egy sok kilós alu koloncot elhelyezni egy modern autóban, nem éppen egyszerű feladat.

Sokkal egyszerűbb a helyzet, ha a LED-ekkel nem mi akarunk a sötétben látni, hanem arra használjuk őket, hogy minket lásson a többi közlekedő. Pár éve már futnak LED-es nappali fénnyel szerelt autók, egyre jobban terjed a megoldás. És természetesen divattá is vált, sokan próbálják autójukat a legújabb divat szerinti Audikhoz, BMW-khez hasonlóvá varázsolni utólagosan felszerelt LED-ekkel. Hogy ez valakinek tetszik-e vagy sem, az ízlés dolga. Hogy szabad-e? Léteznek legális megoldások. Érdemes? Naná.

A LED-es nappali menetfény alkalmazásával megtehetjük, hogy csak este égetjük a fényszórónkat, ezzel is kímélve az izzókat. Mivel a menetfény LED-jei nem extrém nagy teljesítményűek, nem is melegednek annyira, tényleg nagyon sok üzemórát kibírnak. És ami nem elhanyagolható: egy helyesen bekötött LED-es nappali menetfénnyel akár egy-másfél deci üzemanyagot is megspórolhatunk száz kilométeren. A LED-es menetfény áramfelvétele egészen kis töredéke annak, amit a tompított felkapcsolásakor a két fényszóró, a két első helyzetjelző, a legalább két hátsó helyzetjelző és a műszerfal világítása együttesen fogyaszt.

Természetesen bolondok lettek volna a tungsramosok nem bemutatni az anyavállalatuk, a GE által kifejlesztett és szabadalmaztatott, utólagosan is felszerelhető nappali menetfényüket. Ez a két kis világítótest minden vonatkozó szabványnak megfelel, ráadásul a házon belül elforgatható kis LED-reflektoroknak köszönhetően tényleg ízlésesen, a kocsi lökhárítójának ívébe idomulva építhető be. De nem ezek az egyedüli, legálisan beépíthető LED-es nappali menetfények. A piacon vannak más gyártók is, akár nevenincs kínai termékekkel, amik rendelkeznek európai jóváhagyási jellel (a világítótest felületébe öntött E1, E4, E13, stb. kód). Ha ezeket kereskedelmi forgalomban megvásárolja valaki, nagy valószínűséggel valóban rendelkeznek is az eu-s jóváhagyással, tehát felszerelheti az autójára.

Ellenőrzött forrásból

Egy nagynevű cég esetében biztosak lehetünk benne, hogy termékeik valóban minden szempontból megfelelnek az elvárásoknak, és tényleg be is vizsgáltatták a portékát. Sőt, nem csak bevizsgáltatták, de a későbbiekben is ugyanilyen minőségben gyártják a terméket. Hiszen őket könnyebb utolérni, szankcionálni. Egy neves gyártó nem engedheti meg magának, hogy betiltsák egy termékét, csorba essen az évtizedek alatt felépített imidzsen. Ugyanakkor Lí Hszüan és társa már másnap átdobozolja a termékét és Fényességgel Világító Sárkány fantázianéven újra piacra dobja, nem sokat lehet tenni ellene. Érdemes átböngészni az európai jóváhagyási vizsgálatokat végző és tanúsítványokat kiadó országok listáját és a kódokat, mivel nem csak az autók lámpáinak vizsgálatát végzik, sok más termék esetében találkozhatunk ezekkel a kódokkal. Azt mondják, akik értenek hozzá, hogy általában nem véletlen, ha egy termék nem egy német E1 minősítést, hanem egy másik, esetleg könnyebben megszerezhető, mondjuk E13-as jelű luxemburgi minősítés kódját viseli. Így fordulhat elő, hogy a laborban bemutatott, E-jellel rendelkező nóném nappali menetfény egyáltalán nem tudta azokat az értékeket, amiket hivatalosan teljesítenie kellene. De benne az E-jel, így szabaddá vélik a beépítése.

Mielőtt mindenki autósboltba rohanna, hogy LED-es nappali menetfényt vásároljon, mindenképpen tájékozódjon. Legfontosabb, hogy, mint említettük, legyen E-jóváhagyása a lámpának, különben egy út menti ellenőrzés, vagy a következő műszaki vizsga során megbukhat a jármű. Nagyon fontos az is, hogy a nappali menetfényt a szabályoknak megfelelően használjuk és kössük be/köttessük be szakemberrel. A nappali menetfény sosem világíthat együtt a tompított fényszóróval, és már a motor beindításakor fel kell, hogy kapcsolódjon. Ilyenkor – a legújabb rendelet szerint – semmilyen más helyzetjelző, szélességjelző, oldaljelző, rendszámtábla megvilágítás stb. nem világíthat. Ha nem szabályszerűen van bekötve a nappali menetfény, szintén problémát okozhat egy műszaki átvizsgálásnál. Itt egy pontos leírást is találhatnak az érdeklődők.

Egy gondolat erejéig kanyarodjunk vissza a helyzetjelző, irányjelző és féklámpa izzók LED-ekre való kicseréléséhez. Elvileg ez sem szabályos. Ráadásul ezeknek a lámpatesteknek is olyan a fizikai kialakítása, hogy csak hagyományos izzókkal adnak megfelelő mennyiségű fényt és világítanak a megfelelő irányba. Okos dolognak tűnhet lecserélni a hagyományos izzókat hosszabb élettartamú LED-ekre, de sajnos könnyen előfordulhat, hogy a jó láthatóságunkat kockáztatjuk vele. Több értelme lehet egy régi lámpatestet alaposan kitakarítani, felújíttatni a foncsorát, felpolírozni a burát. Nemcsak legális megoldás, ami javítja a világítás hatékonyságát, de szebb is lesz tőle az autó.

Még egy kis ismétlés: tartsuk tisztán a fényszórókat és egyéb lámpatesteket. Ez a legegyszerűbb és leghatékonyabb módja, hogy az ember a lehető legjobban lásson és legjobban látszódjon. Még csak pénzbe sem kerül.