Okostelefon alkalmazások autósoknak

2013.12.10. 06:29 Módosítva: 2013.12.10. 07:44

Némelyik komolytalan, vagy teljességgel felesleges, de akadnak köztük érdekes, használható darabok is. Ezerszámra jelennek meg a mobiltelefonos alkalmazások közlekedőknek. Teszteltünk párat.

Navigáció

Navigációs szoftverek terén nagy a kínálat. Aki hivatalos, offline navigációt akar, a zsebébe kell nyúlnia. A mobil interenet eléréssel rendelkezők díjmentesen használhatják a Google alkalmazásait. Az androidos telefonokon előre telepítve található meg a Google Maps, kezelése pofonegyszerű. Dinamikus forgalmi adatfigyelő szolgáltatás teszi teljessé az élményt. Működéséről annyit érdemes tudni, hogy a Google Maps használók nem csak fogadnak adatot, hanem küldenek is. A telefonok a pontos pozíció mellett a haladási sebességet is elküldik a Google szervereire, ahol az adatok színekké alakulnak, és visszakerülnek a térképre. Így jól láthatóvá válik, hol milyen sebességgel haladnak. Ha a kocsit hátrahagyva tömegközlekedésre váltunk, a Google megmondja, melyik járattal kell indulnunk a célunk felé, mikor jön a busz, melyik megállónál kell leszállnunk. Amennyiben nincs mobilnetünk, az otthoni wifi segítségével előre letölthető az általunk kijelölt terület térképe, így némi előkészülettel offline navigációs készülékké alakíthatjuk a világ köldökzsinórjától elvágott telefonunkat.

Platform: Android

Ár: ingyenes

Waze

A Waze közösségi navigációnak aposztrofálja szolgáltatását, és igaza van. A térképszolgáltatás alapjai megegyeznek a Google Maps rendszerével, de a Waze saját térképadatbázist üzemeltet. A Google-nek annyira megtetszett a dolog, hogy idén júliusban már össze is borult a két cég, közösen fejlesztik a Waze-t. A legnagyobb előny abból származik, hogy a térképet érintő változások legkésőbb három nap alatt megjelennek a mobiltelefonunkon, hiszen a sok felhasználó lázasan küldi a központba a forgalmi újdonságokat (útjavítások, útlezárások, balestek, sebességmérő kamerák, stb.). Az alkalmazásban láthatjuk a Waze rendszerébe bejelentkezett sofőröket, jelentős cukiságfaktorral rendelkező avatárokkal felruházva. Ha kedvünk tartja, akár üzenetet is küldhetünk Wazer pajtásaink autójára kattintva. Zseniális találmány.

Platform: Android, iOS, Windows Mobile, Symbian, Blackberry

Ár: ingyenes

Car Home Ultra

Ez az alkalmazás a telefonunk kezdőképernyőjét változtatja meg. A legfontosabb funkciókat teszi elérhetővé megnövelt gombméretekkel, továbbá a sebességünkről, a külső hőmérsékletről és a pillanatnyi helyzetünkről nyújt információt a jól látható karakterekkel megtöltött információs ablakokban. Jól jöhet út közben, hiszen nem kell menükben lapozni, vagy alkalmazások között váltogatni, minden adat és funkció egy képernyőn jelenik meg. A harminc napos próbaidő után, ha szeretnénk megtartani a programot, 900 forintot kell fizetni érte.

Platform: Android, iOS, Windows Mobile

Ár: 30 napos próbaidő után, 900 Ft

Speed Viewer

Nem kell szétfaragni a műszerfalat, ha utólagos HUD (Head up display) nélkül már nem tudunk tovább élni. Íme a megoldás: egyszerű mobilalkalmazás, ami a GPS adataiból számolt sebességet vetíti a szélvédőnkre (belülről). Este kitűnően használható, csak be kell dobni a műszerfalra a telefont, és máris gazdagodtunk egy drága extrával. Célszerű valamilyen csúszásgátló alkalmazása, különben kanyarban könnyen szétkenődik a drága készülék. Ha a sebesség és az idő mellett szeretnénk irányt is látni, vagy változtatni a kivetített adatok színén, le kell szurkolni az eléggé vészjóslóan hangzó 666 forintot. Ingyenes kategóriában azAuto HUDkínálja a színválasztás lehetőségét, megbízhatóan hozza azt a keveset, amit ígér: mutatja a sebességet. A szintén ingyen letölthető HUD DM olyan egyszerű, hogy még menüje sincs. Bekapcsoláskor szolgálatkészen alakítja tükörképpé és Opel Kadett digitális sebességmérővé a GPS adatait. Iphone tulajdonosoknak az Awesome HUD lehet a legjobb választás. Ha valaki nagyon megkedvelte a szélvédőre vetített adatok látványát, és rendszeresen használni akarja, érdemes tenyérnyi helyen 5%-os ablakfóliát ragasztani az üvegre. Ezáltal nappal is láthatóvá válnak az információk, és a biztonsági üveg szendvics szerkezete miatti szellemképnek is búcsút inthetünk.

Platform: Android, iOS, Windows Mobile

Ár: ingyenes alapszolgáltatások, teljes testreszabhatóság: 666 Ft

Car Locator

Egyszerű program, melynek segítségével könnyedén megtalálhatjuk a parkolóban hagyott autónkat. GPS jel nélkül nem működik, tehát a mélygarázsokban a csak memóriánkra hagyatkozhatunk, viszont a felszíni gépjármű labirintusokban Ariadné fonalával érhet fel. Plusz szolgáltatás, hogy méri a parkolóhelyen eltöltött időt.

Platform: Android

Ár: Tíz ingyenes használat után, 900 forint

Autóvadász

488 kilobájtnyi helyet mindenképpen áldozzunk fel memóriakártyánkból a Nemzetközi Autóvadász Közhasznú Egyesület alkalmazására. Frissíthető adatbázisban keresi az általunk bepötyögött rendszám alapján a lopott autókat. Ha látunk egy hónapok óta porosodó kocsit a parkolóban, vagy hiányzó zárhengerrel előznek meg a Árpád hídon, nincs más dolgunk, csak beírni a rendszámot, és elindítani a keresést. Adjunk egy esélyt, hátha a mi segítségünkkel lesz újra boldog egy megkárosított autótulajdonos.

Platform: Android, iOS

Ár: ingyenes, de szívesen veszik a támogatást

Alcodroid

Egy átmulatott éjszaka után néha törvénybe ütközik a reggeli autóvezetés. Az előző naphoz képest kifejezetten józannak gondoljuk magunkat, már nem lépünk a saját kezünkre, de még közel sem biztos, hogy az alkohol teljes mértékben lebomlott a szervezetünkben. Alkoholszonda hiányában segítséget nyújthat az Alcodroid. Naplózhatjuk az általunk megadott egységek szerinti poharazásunkat. A program saját algoritmusa szerint kiszámolja, mennyi alkohol maradt a vérünkben. Bónusz szolgáltatás a napi, heti, havi italfogyasztás naplózása: érdekes következtetések vonhatóak le, ha visszanézzük a kocsmatörténelmünket.

Platform: Android

Ár: ingyenes

Traffi Hunter

Magyar program magyar zsebek szolgálatában. Friss adatbázis alapján fedi fel a kamerákkal, fényképezőgépekkel felszerelt rendőrségi pénznyelők pontos helyét. A Traffi elindításakor kellemes női hang közli velünk, van-e sebességmérés a környékünkön. A fixen telepített radarok és a police.hu adatbázisából szippantott információk mellett felhasználói bejelentések is felkerülnek a térképre.

Platform: Android, iOS

Ár: ingyenes

iOnRoad

Az Izraelben fejlesztett iOnRoad alkalmazás fő feladata a követési távolság betartására, illetve sávelhagyásra való figyelmeztetés. A telefon kameráját és a GPS jeleit használja a forgalomban való helyzetünk meghatározására. A szélvédőre applikált tartóban kell elhelyezni a telefont úgy, hogy a kamera rálásson az útra. Bekapcsoláskor két, vízmértékekben megszokott buborékos üvegcső segít a pontos pozíció beállításában. Hang és felirat figyelmeztet az ütközés elkerülésére, a szemközti sáv meglátogatására. A teljes verzió 1267 forintba kerül. Nem nagy összeg, ne is várjuk tőle a luxusautókban megtalálható rendszerek szolgáltatási színvonalát. Esőben és sötétben is teszteltem, közel sem működik olyan megbízhatóan, mint verőfényben. A magyar mellékutak kopott felfestése sem kedvez a sávhatárok felismerésének. Autópályán, nappal remek segítség a balesetmentes közlekedésben. Két nagy gomb is helyet kapott a kezelőfelületen: azonnal indíthatjuk a videofelvételt, vagy képeket készíthetünk, ha valami megörökítenivalót látunk. Mikor megérkezünk a célunkhoz, a programból való kilépéskor előzékenyen felajánlja autónk helyzetének elmentését, segítve ezzel a későbbi megtalálást.

Platform: Android, iOS

Ár: 1267 Ft

Torque Lite és Pro

Kötelező alkalmazás azok számára, akik nem elégednek meg a műszerfal által közölt információkkal, pályanapokon nem csak nézőként jelennek meg, esetleg tudnak mit kezdeni a kiolvasott hibakódokkal. A Torque használatához elengedhetetlen a hardveres támogatás: kínai webshopokból 10 dollár környékén megrendelhető az OBD2 csatlakozó, ami a diagnosztikai adatokat bluetooth-on küldi az okostelefonunkba. (Amikor megkaptam a csomagot, meglepve tapasztaltam, hogy adtak hozzá egy kisméretű CD-t is, temérdek PC-s alkalmazással.) Ízlésünk szerint állíthatjuk össze, mely információkat szeretnénk folyamatosan látni a kijelzőnkön. A pro verzióban naplózni is tudjuk a mért adatokat (sőt a GPS jelét felhasználva térképen is visszanézhetjük, hol mi történt), határértékekhez beállított riasztásokat aktiválhatunk. Továbbgondolva a lehetőségeket, egy olcsó tablet beépítésével a legolcsóbb és legjobban testre szabható műszerfalat építhetjük be hobbiversenyautónkba.

Mi ez az OBD?

Az On Board Diagnosis rendszert a '80-as évek végén vezették be (és tették kötelezővé), alapvetően a kipufogógáz károsanyag-tartalmát befolyásoló szenzorok felügyeletének ellátására. Előre beállított határértékek túllépésekor felgyullad a sárga lámpa a műszerfalon, lehet menni a szervizbe. Ebben az időszakban még sok hibakódot ki lehetett villogtatni a check engine lámpával, komolyabb vizsgálathoz számítógép és célszoftver kellett.

A kilencvenes évek közepére eljött az OBD2 ideje. A CAN busz robbanásszerű elterjedése már több feladatot adott a diagnosztikai csatlakozónak. A csatolófelület fizikailag ugyanúgy néz ki majdnem minden autóban, de öt protokoll közül válogattak az autógyártók. Szabvány szerint az OBD2 rendszer is csak az emissziót befolyásoló tényezők monitorozásra szolgál, a gyártók e feletti igényeiket saját kényük-kedvük szerint alakították. Kilenc üzemmódban van lehetőségünk kérdésekkel bombázni autónk számítógépét.

1, Aktuális diagnosztikai adatok, pillanatnyi értékek kiolvasása

Hőmérsékleti adatok, fordulatszám, turbónyomás, átfolyó üzemanyagmennyiség, stb.

2, Pillanatfelvétel adatok

A generált hibakódokhoz tartozó szenzorértékek kiolvasása.

3, Tárolt hibakódok kiolvasása

4, Tárolt hibakódok törlése

5, Oxigén szenzorok működési paraméterei

6, Gyártók által specifikált adatok figyelése (nem folyamatos)

7, Gyártók által specifikált adatok figyelése (folyamatos)

8, Gyártók által specifikált külső rendszerek elérése

Például a komfort elektronika programozása: sebességfüggő ajtózárás bekapcsolása, belső világítások időzítése, stb.

9., Járműinformációk

Többek között az alvázszám és különböző kalibrációs adatok vannak rögzítve ebben a szekcióban.

A járműgyártók szívesen váltják pénzre az információt. Az összes adatot, programozási lehetőségeket nem tudjuk elérni az olcsó, univerzális berendezésekkel. Megfelelő internetes fórumokon gyűjthető annyi ismeret, hogy a gyárak által rejtegetett adatterület is hozzáférhetővé váljon. A csatlakozó autón belüli elhelyezését is megköti a szabvány. Vicces a definíció: a kormánykeréktől maximálisan egy méterre lehet az OBD csatlakozó az utastérben. A kocsi használati utasítását fellapozva hamar meglesz a konnektor.

Platform: Android

Ár: Lite: ingyenes, Pro: 1037 Ft

DriSMo

A furcsa név a drive smooth (vezess simán) kifejezés rövidítése. Ügyes kis program, a felhasználók véleménye alapján 15% fogyasztás csökkenés érhető el használatával. A telefonba beépített gyorsulásjelző értékeit tárja elénk, könnyebben feldolgozható formában. Egy mutató jelzi a túl nagy gyorsulásokat és túl erős fékezéseket. Utunk végén térképen is megnézhetjük, hol és mennyire voltunk pazarlóak az energiával.

Iphone tulajdonosoknak a Toyota által fejlesztett, Glass of water (Pohár víz) alkalmazás segíthet a gazdaságos közlekedésben. Egy virtuális vizespohár tartalmát kell kordában tartani vezetés közben, siker esetén garantált a 10%-os üzemanyag megtakarítás.

Platform: Android, iOS (Glass of water)

Ár: ingyenes

AndiCarPro

Az útnyilvántartó programok egyik PC-s verziója bizonyította be nekem, hogy programozó is lehet vicces, avagy meleg szívet takar a kockás ing. Az ezredforduló után látott napvilágot a "Fordított Útnyilvántartást Célszerű Könyvelni" elnevezésű termék, avagy a FUCK. Temérdek car management alkalmazás tölthető le okostelefonokra is, bár többnyire angol nyelvi környezettel. Mivel a programok háttere nem túl bonyolult - egyszerű adatbáziskezelésből áll -, a felhasználóbarát tálalás tesz különbséget közöttük. A legjobbnak ítélt magyar alkalmazás kiemelendő erénye, hogy szelektálni tud a magán és üzleti felhasználásból adódó költségek között.

Az AndiCarPro a következő szolgáltatásokat nyújtja:

  • Emlékeztetők beállítása (dokumentumok érvényessége, karbantartások esedékessége, biztosítások fordulónapja, stb.)
  • Tankolások nyilvántartása
  • Szervizelések nyilvántartása
  • Egyéb kiadások nyilvántartása (parkolás, mosás, biztosítás, adó, útdíj, stb.)
  • Útnyilvántartás
  • Kimutatások készítése
  • Adatok Importálása/Exportálása
  • GPS nyomkövetés

Akinek nem okoz gondot az angol nyelv, nyugodtan rámehet azaCarvagy aMyCarsalkalmazásokra. Tetszetősebb felhasználói felületet kínálnak, viszont 1500, illetve 800 forint a szebb megjelenés ára.

Platform: Android

Ár: ingyenes