Filléres neppertrükk – a felni savazás

2015.04.05. 06:53

Nem gondoltam volna, hogy a sósav és az alufelni szavak egy mondaton belül úgy is elhangozhatnak, hogy nem kárt akar valaki tenni egy értékes könnyűfém kerékben. Ki az a hülye, aki kipróbálja, hogy maró savval le lehet-e tisztítani egy alumínium felnit? Én.

Sosem jutott volna eszembe, hogy az autóm bármelyik részének akár csak a közelébe engedjek sósavat. De Stump Andris azt mondta, ez egy régi bevett trükk, neki is új volt, sosem hallott róla korábban, de többen állították neki, működik. Akkor kipróbáljuk. A garázs körül úgyis van pár olyan alufelnim, ami ramaty állapotban került hozzám, sósavat minden háztartási boltban kapni, minden adott.

Az én fejemben a sósav olyan anyagként él, amit jobb kerülni, ha nem akar azt ember magában vagy másban kárt tenni. Úgy vagyok vele, mint a székely ember a medvével: nem játék. Ezért kicsit szkeptikus voltam, használtam én már korábban festett felületeken tűzhelytisztítót, ha nem voltam elég óvatos, foltos is lett tőle a fényezés. Igaz, leginkább olyankor csúszott ki a kezeim közül a dolog, amikor nagyon meleg nyári napon használtam az agresszív tisztítószert. Április elején a kánikula nem fenyeget, a hóeséssel több bajom volt, napokig nem tudtam hozzákezdeni a kísérlethez, mert vagy eső, vagy jég, vagy hó hullott. Csak azon izgultam, nehogy túl sokáig rajtahagyjam a felületen. Illetve azt nem tudtam, mi van, ha a felniről le van verve a festék? Ahol nem védi semmi a könnyűfém ötvözetet, ott a sósav teljesen szétmarja az öntvényt?

Úgy tűnik, ha elég óvatos az ember, nem csinál bajt a savazással, viszont ha kellőképpen ügyes, határozottan látványos eredményt lehet elérni vele. Igazi filléres trükk, hiszen durván 250 forintért vásárolhatunk 1 liter háztartási sósavat. De azért nem merném jó szívvel ajánlani, tényleg nagyon óvatosnak kell lenni a használat közben, és nem tudom, vajon tesz-e kárt a sósav a felni fényezésében. A bátraknak és spórolósoknak egy próbát megérhet, aki kevésbé bevállalós, az válogasson a Totalcar áruházból, kimondottan erre a feladatra kifejlesztett vegyszert találni már párszáz forintért is, de az igazán igényesek akár márkás tisztítószert vagy  sok ezer forintos komplett ápolószer-csomagot is vásárolhatnak