Filléres Neppertrükk – A Mágikus Koszradír

Tudtam én, csak nem sejtettem

2015.07.26. 06:59 Módosítva: 2015.07.26. 14:20

Aminek a nevében benne van, hogy „mágikus”, meg hogy „varázs”, az már eleve gyanús. Mondjuk, ha valamelyik világmárka marketingesei nyúlnak ilyen hangzatos elnevezéshez, akkor talán van benne valami. Ha az internet népe is dicsőíti, akkor érdemes kipróbálni. És a végén hasra esni: tényleg csodával határos, amit a Mágikus Koszradír tud.

Természetesen először amerikai videókban találkoztam vele. Aztán egy olvasó is felhívta a figyelmünket a cuccra, ő maga is rendelt az Amazonról – ugyanis itthon nem lehet kapni a Mr Proper/Mr Clean márka Magic Eraserjét. Ráadásul amikor a Procter and Gamble-nél rákérdeztem (kellett hozzá kitartás, e-mailre nem válaszoltak, és vissza sem hívtak), azt mondták, nem is tervezik, hogy a jövőben forgalmazzák. Sebaj, kiderült, a Totalcar Áruházban van egy nagyon hasonló termék, a Sonax Schmutzradierer, azaz Koszradír. Hasonló a neve, hasonlóan néz ki, lássuk mit tud!

Varázslatot és mágiát ígérnek ezek a szivacsok, de természetesen nem David Copperfield alkotta tündérek csillámló tüsszentéséből, meg unikornisok hófehér szellentéséből. A melamin nevű alapanyagot a BASF fejlesztette ki, ők Basotectnek hívják. Használják sok mindenre, még az élelmiszeriparban is, bár ott nem egyértelmű a pozitív megítélése, Kínában óriási botrányt okozott a melaminos csecsemőtápszer és tej miatti megbetegedések és halálesetek sora. De minket nem ez a fajta cucc érdekel, hanem a kemény hab formában kapható. Évtizedek óta használják hő- és zajszigetelésre, ráadásul nehezen éghető, úgyhogy széles körben kedvelt anyag. Csak évekkel később derült ki, hogy ez a mikroporózus, nyitott cellás hab kitűnően használható tisztításra is, a kemény alapanyag olyan repedésekbe is be tud nyúlni, és ki tudja onnan csiszolni a koszt, ahonnan más nem. Ez persze azt jelenti, hogy a vízzel nedvesített szivacs nem csak tisztít, de mikrokarcolásokat is ejt a nem kellően kemény felületen, pont mintha valami nagyon finom csiszolópapírt használnánk.

Alapvetően semmi más nem kell a használatához, csak víz, bár láttam olyat is, aki zsíroldóval növeli a hatékonyságát. De a tiszta csapvízzel is egészen hihetetlen eredményt lehet elérni vele. Akár sima, akár porózus felületen használjuk, egészen kis nyomással el lehet távolítani olyan mocskot, amit korábban számtalan módszert alkalmazva sem sikerült. Műanyag kárpitelemekről úgy hozza le a mélyen beivódott koszt, mint ahogy az ember a grafitceruza nyomát radírozza le egy papírlapról. Közben persze a Koszradír is kopik, mint a rendes radírgumi, de azt mondják a sokat tapasztaltak, hogy minél kevésbé nedvesítjük be, és gyakorolunk nyomást rá, annál tovább tart. De szerencsére nem egy méregdrága cucc, a két szivacsos csomag nincs egy ezres.

A radír csomagolásán is írják, de a józan ész is azt mondatja velem, hogy használat után ápoljuk le a műanyagokat, lakkozott felületeket, hiszen a radírral, még ha csak nagyon finoman is, de megcsiszoltuk a felületet, nem árt, ha kap valami védelmet. A műszerfalra mindenképpen nem csillogó műanyagápolót érdemes kenni, a lakkokra jó minőségű viaszt, így szebb is lesz, meg később takarítani is könnyebb a leápolt felületeket.

Az az érzésem, a koszradír felhasználásának csak a kreativitásunk szab határt, állítólag a falról lehozza a zsírkrétát, üvegről a zsíros szennyeződéseket, szóval nemcsak a kocsiban, de a lakásban is jól jöhet. Mivel háztartási boltban nem kapni, így marad az autósbolt, remélem jó sokat elad belőle a Sonax, ha már Mr Properék ennyire tojnak a magyar vásárlók fejére.