Ecsettel nem csak festeni lehet!

Filléres Neppertrükk

2015.09.06. 07:26 Módosítva: 2015.09.06. 08:25

Én mindig tartok a kocsiban egy ecsetet. Nem olyan sokoldalú, mint egy svájci bicska, de van, hogy jól jön. És a műhelyben is több olyan ecsetem van, amit mindenfélére használok, de festeni sosem fogok velük.

Nagyon zavar, ha a tiszta autóm műszerfalán porcicák rajcsúroznak. Azt is hamar kiszúrom, ha valamit csak tessék-lássék tisztítottak meg, de a mélyedésekkel már nem foglalkoztak. Van, hogy alkatrészeket kell elmosni, az olajos dzsuvától megszabadítani. Ilyenkor ugrok az ecsetért.

Sokféle ecsetet kapni a boltokban, vannak, amik kifejezetten falfestéshez, mások akril, vagy olajos festékekhez ideálisak, van, aki fa pácoláshoz is speciális sörtéjű ecsetet használ. Autós felhasználáshoz legtöbbször a finom szálakból álló ecset az ideális - általában szintetikus sörtékből állnak. Ezek a vízzel sem vesznek össze, és az oldószereket is egész jól bírják. Szinte bármi jó, sokszor még a pár száz forintokért kapható készletekben található, gyenge minőségűek is jó szolgálatot tesznek, sőt, van, hogy nem is érdemes drágábbat venni, a durva használatban gyorsan tönkremegy bármelyik.

Eddig én még csak egy autós feladattal találkoztam, amihez speciális ecset kell: a karosszériatömítő massza eloszlatásához extrém durva szőrű ecsetet használnak, csak ebbe nem ragad olyan könnyen a trutymó. De van, hogy egyik ecset sem elég jó arra, amire használnánk. Ilyenkor a barkácsolók egyik legnagyobb barátját, Szigetelő Szalagot hívhatjuk segítségül, ő szinte mindenben segít. Ha ő nem tudja megoldani a galibát, szól Védé Negyvennek, hiszen ismerjük a mondást: Ha mozog, de nem kéne, használj szigszalagot. Ha nem mozog, de kéne, használj WD40-et. Ecsetet még nem javítottam WD40-nel, de simán el tudom képzelni, van probléma, amire ez a megoldás.

Az ecsetek sörtéjét a helyén tartó fémabroncs sajnos könnyen kárt tehet akár a beltér műanyagjaiban, akár a festett-lakkozott felületeken, ha nem vagyunk elég ügyesek, mély karcot lehet szántani az éles lemezzel. A megoldás pofonegyszerű: az abroncs és a sörte találkozásánál több réteg szigetelőszalagot kell tekerni az ecsetre, és ahogy amerikaiul mondják: walla! Egy dologra figyeljünk: az oldószerek, agresszív tisztítószerek (például brigéciol, benzin, stb.) megoldhatják a szigetelőszalag ragasztóját, esetleg magát a szalagot is.

A másik hasznos ecset-tuning a sörték megrövidítése: a rövidebb szőrszálakkal durvábban lehet nekiesni a kosznak, sokkal hatékonyabban lehet vastag, makacs olajsarat lerobbantani, vagy bármi más szennyeződést eltávolítani. A szigetelőszalag itt is jó segítség lehet: az ecsetek szőrét nem is olyan egyszerű egyenletesen trimmelni, mint gondolnák. De ha a sörtéket szigszalagba tekerjük, és közvetlenül a szalag széle mellett vágunk, sokkal könnyebb lesz a dolgunk. Mi több, ideiglenes megoldásnak már az is jó, ha így, a szőrszálak mozgását korlátozó szigszalag-béklyóba fogott ecsettel tisztítunk, majdnem olyan hatékony, mint a trimmelt ecset. Ha csak egy-két ponton van szükség a rövidebb sörték erejére, egszerűen ujjal szorítsunk rá a szőrökre.

Ecsettel portalanítani, mosni lehet, a szőnyegből, porszívózáskor a kárpitokból, ülések felületéről lehet megkönnyíteni a kosz eltávolítását. A műanyagápoló szerek eloszlatásában is jó segítség lehet egy megfelelő ecset, de akár kenőanyagot, zsírt vagy olajat is könnyen lehet a rendeltetési helyére juttatni. Számítógép billentyűzetét portalanítani, a fényképezőgé gombjai közül kitakarítani a dzsuvát, a műhelyben a munkaasztalról a forgácsot lesöpörni, ezt mind tudja hosszú szörű barátunk. A fene sem gondolná, hogy ennyi mindenre jó.