Szemfényvesztés ellen

Szerszám szombat: védőszemüveg

2016.04.16. 06:59

Lehet, hogy kell néhány látogatás a baleseti sebészeten, mire belátja az ember: a munkavédelmi eszközök nem a rettegésben élő szánalmas lúzerek fölösleges kellékei. Mindenki hibázik néha, és olyankor minden védőfelszerelés jól jön, hogy enyhítse a baleset következményeit. Vigyázz rá, mint a szemed fényére. Na, pont erről lesz szó.

Mi ez az égett szag? Mintha füst is lenne. A sikító flex éktelen ricsajától még az érzékszerveim is eltompultak, meg különben is csak arra koncentráltam, hogy egyenes legyen a ledarabolt vastag falú zárt szelvény vége. Leállítottam a flexet, a korong a szöghajtás fogaskerékvisításától kísérve lassan koptatta el a fordulatszámát, ám amikor megláttam a lángoló pulóveremet, azonnal belenyomtam a munkapad deszkaburkolatába, hogy megálljon, majd vadul csapkodni kezdtem a mellkasomat.

Legalább három pulóvert kilyukasztottam már a flex szikraesőjével, pedig az ilyesmit bőrkötényben kéne intézni. Meg hallásvédő fültokkal és pajzzsal, de minimum védőszemüveggel. A kiégetett pulóver igazából pont mindegy, azt lehet pótolni, de a siketté vált fület, a sérült szemet már nehezebb. Egy jó flex árából komplett védőfelszerelést lehet venni, annyit talán megér a dolog.

Sokáig nyűgnek éreztem, hogy felvegyem a szemüveget, és a régimódi eszközök vacakok is voltak. Mint egy búvárszemüveg, vastag peremes, nyomi cuccok lógtak kötelező jelleggel a köszörű mellett a lakatos sarokban, megsárgulva, bemattulva, átláthatatlanná karcolva. Senki nem használta őket. De ma már napszemüveg helyett is munkavédelmit visel, aki nem a legújabb Maui Jimmel akar menőzni, és a közönséges, átlátszó védőszemüveg olyan kellemes cucc, hogy a kényesebb bringások bogarak ellen is felveszik. Szóval azzal senki ne jöjjön nekem, hogy kényelmetlen, mert fülön csapom, és ha nincs rajta egy jó kis fültok, csengeni fog egy darabig.

A baleseti sebészeten töltött órákon kívül leginkább a hallásvédő győzött meg arról, hogy a munkavédelem nem hülyeség. Amikor órákon át nyígatja az ember a flexet, az egy Képzelt Város koncertnél is durvább, és még kulturális élvezet sincs benne. Ám az a pár decibel, amit levesz a fültok, egyrészt megóv az időszakos vagy rosszabb esetben állandó halláskárosodástól, másrészt, bármilyen hihetetlen, segít a munkára koncentrálni. Akinek van gyereke, tudja, sírás közben nehéz bármire is odafigyelni, és hát a flex is tud sírni, még ha nem is annyira, mint egy csecsemő. Autós nyelvre lefordítva: a fültok nem csak passzív, hanem egyben aktív biztonsági elem is.

De ha szikraesőben dolgozik az ember, vagyis köszörül, flexel, esetleg forró folyadékokkal machinál, a minimum egy védőszemüveg. Persze, nekem sincs mindig kéznél, ha terepen dolgozom, ezért néha bűnözök, és szemüveg nélkül is bekapcsolom a flexet, de a saját garázsomban több is rendszeresítve van, nehogy a lustaság gátoljon meg a viselésében, ha netán keresgélni kéne. A Zekler, amit az Axiál bajai műhelyében készített fotókon hordok, ezer forintba se kerül, de a legolcsóbbak már ötszáz forint környékén indulnak. Akinek ez is sok, legalább egy napszemüveget vegyen fel.

Komolyabb hegesztéshez pedig egyáltalán nem túlzás a bőrkötény sem, pedig azt már én se tudom patyolattisztára mosni, viselése valóban nem éppen egy méznyalás. De akinek cipőjébe fröccsent már olvadt vasgolyó, vagy alkarját hetekig borította a hegesztés közben kialakított pöttyös minta, az tudja, jobb pár percig izzadni, mint később vakarózni. Alapvetően erről szól a munkavédelem: az előrelátásról.