Te hová dugnád?

Szerszám Szombat: Beta videoszkóp

2016.05.28. 07:06

A szívócsatornába, az égéstérbe, a hűtők közé, bárhova benézhetünk vele. Rengeteg szerelést tud megspórolni, ha csak arra vagyunk kíváncsiak, hogy néz ki valami eldugott zug belülről.

Csodálatos dolog az endoszkóp. Az ember egyik legelemibb vágyát elégíti ki: a kíváncsiságot. Hogy nézhet ki a dugattyútető? Elkokszolódott-e a szívószelep? Mennyi kosz gyűlt össze a klíma- és a vízhűtő között? Minimális szereléssel, de legalábbis a hengerfej, a szívósor vagy a hűtők eltávolítása nélkül igazolhatjuk a gyanút, amennyiben birtokunkban van egy endoszkóp.

Pontosítók: nevezzük inkább boreszkópnak vagy videoszkópnak, ahogy a Beta. Az endoszkóp orvosi áthallása általában kellemetlen, farpofa-összeszorító reflexet válthat ki, cserébe mindenki tudja, miről van szó. Egy parányi kameráról, jellemzően 6-8 milliméteres, ledekkel megpakolt csövecskébe szerelve, amelyet egy hosszú száron tartva bedughatunk bárhová, és a másik végén valamilyen képmegjelenítő eszköz megjeleníti, amit a kamera lát. Mintha százszorosan lekicsinyítenénk magunkat, és egy fejlámpával bebújnánk, ahová csak tetszik.

A Beta-féle ipari eszköznek saját, színes képernyője van egy pisztolymarkolatra szerelve, és a képet, videót SD-kártyára is tudja rögzíteni, amennyiben az autószerelő dokumentálni szeretné a látottakat. Sőt, TV- és mini USB-kimenete is van, bár ezekről már őszintén szólva nem tudnám megmondani, mi értelmük.

Bár kétségkívül hasznos tud lenni, akár olyan banális feladatoknál is, mint a motorszám vagy alkatrészek cikkszámának leolvasása, le sem merem írni, mennyibe kerül a narancssárga leskelődő. Az átlagos garázskukkolót valószínűleg kielégíti egy töredékébe kerülő eszköz is.

Amióta a pusztai sufnituningoló zsíros zsebében is ott az okostelefon, képmegjelenítő eszközre pénzt költeni fölösleges. Egy kamera, pár leddel és zsinórral pedig nem nagy ügy, ha hátsó-Kínában ontja egy zakatoló gyártósor. A közismert netes kereskedelmi platformokon pedig már ezerötszáz forint körül indulnak az USB-s endoszkópok, de ennek duplájáért már prémium, nagy felbontású eszközöket árulnak.

Mindig fáj, amikor a fél világot körbe kell utaznia egy ilyen filléres motyónak, magányosan, egy borítékban, de ki tudna ellenállni az ingyen postával kínálgatott endoszkópnak, ha töredékébe (konkrétan századába) kerül, mint a márkás Beta. Rendben, a garanciát érvényesíteni nem lesz könnyű, de a Beta 640x480-as felbontását a legtöbb túlszárnyalja, és az okostelefon is képes a kép, videó rögzítésére. Kíváncsiskodni pont jó lesz.