Minél hosszabb, annál jobb

Szerszám szombat: hosszú fogók

2016.10.22. 07:03

Foghúzást vállalsz? – kérdezte egyszer egy mókás kedvű kolléga, amikor előhúztam szerszámos ládámból a kedvenc fogómat. Tökéletesen eltalálta a lényeget: amikor szűk nyíláson át kell nagyot alkotni egy üreg mélyén, akkor pont ilyen, kínzóeszközökre hasonlító fogókra van szükség.

Alapvetően kétfelé lehet megnyújtani egy általános jellegű fogót. A nyélnél, ha minél nagyobb erőt szeretnénk kifejteni, ebből lesznek a vízpumpa- vagy csőfogók; vagy a csőrnél, amivel szűk helyekre tudunk benyúlni.

A hajlított végű, hosszú csőrű fogót telefonfogónak is szokták becézni, ami olyasféle ragadványnév, mint a vízpumpafogóé. Homályba vész a név eredete, egyesek szerint telefonközpontokban terjedt el a használata, ahol a vékony pofákkal sodorták össze a vezetékeket, mások viszont konkrét telefonszereléseket emlegetnek, ahol a készülékházon belüli alkatrészekhez csak ilyennel lehetett hozzáférni. A klasszikus telefonfogón még egy csípőfogó-csökevény is található, mint a kombinált fogókon, de a végtelen hosszúra kitenyésztett hegyes fogókon ilyen már nincs.

Nem nehéz kitalálni, melyik a saját a fotókon szereplő három közül. Bár a dupla csuklósok még nála is hosszabbak, már a harminc centi körüli hossz is sokszor életmentő lehet. A műszerfal alatt, a motortér mélyén bőven akadnak csatlakozók, patentok, bilincsek, amelyekhez rövidebb szerszámmal egyszerűen képtelenség hozzáférni.

Lepottyant anyák, csavarok kibányászásánál, rugók beakasztásánál, millió élethelyzetben szükség van a hosszú csőrre, amellyel általában narancs fokozatú vészhelyzeteket kell megoldani, és itt nem a bal alsó ötös eltávolítására gondolok. Ha odaférünk egy olyan zughoz, amelyet máskülönben csak hosszas szereléssel, az útban lévő alkatrészek lebontásával lehetne megközelíteni, elképesztő mennyiségű időt és macerát spórolunk meg – ezért szoktam mindig elérzékenyülni, amikor kezem ügyébe kerül a kedvenc fogóm.

A dupla csukló, amitől a Beta-fogók 340 mm hosszúra nyúltak, irtó menő extra, az áttételmódosításnak köszönhetően ugyanakkora elmozdításra sokkal nagyobbra tátják a szájukat, mint egy hagyományos fogó. Ennek persze ára van, párban 16 rugó a két dupla csuklós Beta, de az egyszerű hobbiminőséget pár ezresért már meg lehet kapni. Igazán hitvány minőségűt ilyen típusú fogóból nem is láttam még – nem lehet annyit eladni az ilyen ínyencségből, hogy érdemes legyen beindítani a gagyi-gépsort.