A kedvenc szerszámom

Szerszám Szombat: blankoló fogó

2017.03.04. 06:56 Módosítva: 2017.03.05. 07:08

Egyesek szerint volt a nagy robbanás, amikor a Világegyetem keletkezett, ezután nem sokkal én már otthon szerelgettem egyszerűbb elektromos dolgokat. Először biciklire szirénát meg lámpát, aztán motorra is plusz kürtöt, meg fordulatszámmérőt. Pár vezetékvéget le kellett csupaszítani, megfosztani a szigeteléstől, vagy ahogy a terminus technicus mondja: blankolni.

Jött a rendszerváltás, egyetemre jártam, mellette már autókba szerelgettem elektromos cuccokat, vagy javítottam a korábbi tulajdonosok által a műszerfal alatt vezetékből kialakított csókafészkeket. Megjelentek a maszek szervizek, és kapható lett sokféle szerszám.

Aztán pénzkereset miatt elszegődtem egy utólagos riasztókat szerelő műhelybe. Itt jött a meglepetés, ami megváltoztatta az életemet. Már az első vagy második bemutató próbaszerelésemkor, amikor a tulaj megnézte, hogy áll a kezemben a szerszám, megállított, amikor blankoltam a vezetéket. Blankolni, lecsupaszítani a szigetelést sokféleképpen lehet, akár a csípőfogóval, az ügyesebbek egy bugylibicskával is megoldják seperc alatt, de én nem tartoztam az ügyesebbek közé. Ma is csak tompa kést szoktam a kezembe venni, hogy ne folyjon vér öt percen belül. A blankolást úgy csináltam, hogy a vezeték véget megmelegítettem, és a kicsit megolvadt szigetelést egy mozdulattal lehúztam. Ez ugye felvet számos munkavédelmi kérdést, valamint a bal hüvelykujjam ujjlenyomata még egyedibbé vált a sok beleégett vezeték miatt.

Ekkor a főnök odadobta a szerszámfalról levett fogószerű izét: csináld ezzel. Szolgáljon magyarázatul, hogy ekkor még csak a 90-es évek legeleje volt, és a szocializmusban azért nem volt ennyire jó a szerszámozottság, mint ma. Ráadásul nem jártam komolyabb műhelyekbe, az AFIT-ba vagy a Shell Interaghoz, csak otthon bütykölgettem, úgyhogy nem is láttam még ilyen csupaszoló fogót. Ami 25 éve szinte pontosan ilyen volt, mint ez itt, a képeken. Összenyomásakor két kis él a vezeték szigetelését előbb bevágja, majd további összenyomáskor hátra is húzza, tehát lehúzza a vezetékről.

Általában állítható a lehúzás hossza, hogy mennyit akarunk megblankolni, meg ami még fontosabb, a vezeték átmérője. Egészen vékony és vastag vezetékekhez is beállítható a fogó, ez határozza meg, hogy a két éles kés mennyire kerüljön egymáshoz közel, amikor elindul hátrafelé, és letépi a szigetelést.

A tesztelt Kreator márkájú fogó esetében nem teljesen így van, de az állíthatóság részben megvan. Itt a két kés egymáshoz nyomódásának az ereje állítható a felső csavarógombbal, így vastagabb és vékonyabb szigetelésekhez is hozzáállíthatjuk. A csupaszítás hossza nem állítható, azonban egy jelölő csúszkával megjelölhetjük a kívánt hosszt, így egymás után több egyforma hosszúságot is blankolhatunk. Mellesleg van vágóél, ahol a vezetéket vághatjuk méretre.

Igen, jól látják, nem professzionális szerszám, tehát ha valaki hivatásszerűen használja, naponta sok vezetéket blankol, nem biztos, hogy ezzel jár jól. Bár a lényeges része lemez, a többi műanyag pedig nem a hajlós, nyeklős fajta, jobb tudni, a profi szerszám nem így néz ki.

Ha egy kicsit elöregedetten kemény, vagy eleve túl kemény a szigetelés, elsőre nem húzza le. Kétszer, néha háromszor rá kell húznunk, mire szépen lecsupaszítja. Rugalmas, vékonyabb vezetékekkel nincs gond, de a járműipar vastagabb vezetékeivel azért küzdenie kell. Ezek ellenére tűrhető hobbiszerszám, és a csattanó a végére maradt: az Axiál Kft webshopjában mindössze 1454 Ft-ba kerül. Ez töredéke egy profi csupaszoló fogó árának.