Mit tud a hírhedt TSI motor?

Totalcar Erőmérő: Škoda Octavia 1.8 TSI - 2014.

2017.08.11. 06:06

Ez a Totalcar Erőmérő sorozata, ahol minden kiderül. Színt vallanak a hitelesített, profi teljesítménymérő padon a járművek az Autokorbelnél. Korábban már elmondtuk, mi ez, rengetegen jelentkeztek az önkéntes erőmérőre, ami nagyon nehézzé tette a főszereplők kiválasztását.

Második kiválasztott autónk egy Škoda Octavia 1.8 TSI. Ez a modell az EA888 kódú, közvetlen befecskendezéses, többször módosított, átdolgozott TSI motorral szerelt változat. Az első szériás TSI-k gyengéit, használat közben gyakorta előforduló hibáit próbálták kiküszöbölni az új, Audi által fejlesztett motorral. Tulajdonképpen minden benne van, amit ma egy korszerű belső égésű motorba bele lehet tenni: változó szelepvezérlésű, közvetlen benzinbefecskendezéses turbófeltöltött motor, sok apró műszaki érdekességgel.

Az egyik ilyen különlegesség például a korábbi TSI motorokra jellemző kokszosodás kiküszöbölése a kombinált befecskendezéssel: közvetlenül az égéstérbe és a szívócsatornába is tud üzemanyagot juttatni, és ezt az üzemállapotoknak megfelelően kombinálja. Szívócsöve hangolt, és olyan örvénylést biztosít a beszívott levegőnek, hogy az égéstérben a szegény benzin-levegő keverék is gyúlóképes elegyet alkosson öngyulladás vagy kopogásos égés (robbanás) nélkül.

Változó szelepvezérlése nem csak időben képes változni, hanem a szelepnyitás magasságát is változtatja, így a beáramló levegő sebességét is tudja szabályozni az áramlási keresztmetszettel. Ráadásul mindezt nem egy vagy két lépcsőben, hanem fokozatmentesen, folyamatosan. BorgWarner gyártmányú turbófeltöltője vízzel hűtött, elektronikusan szabályzott a turbónyomás és az egység relatíve kicsi, kis tehetetlenségű, így a turbónyomás már kis fordulaton felépül.

A motor már a downsizing-kor terméke, ennek ellenére az 1,8 literes lökettérfogat nem kicsi, ez már simán tud alulról is nyomatékos lenni, és a gyárilag megadott 180 lóerőhöz nem kell nagy turbónyomás, nincs a motor kihegyezve. A maximális nyomatéka elméletileg már 1250-es fordulattól 5000-ig rendelkezésre áll, 250 Nm. A gyakorlati életben ennyire alacsonyról azért nem tol, a turbónyomás kicsit később épül fel teljes egészében, de a 250 Nm nem kevés.

Nézzük meg, hogy ez a korszerű, nem túl egyszerű motor mit tud 44 ezer kilométer után, megvannak a lovak és a newtonméterek, vagy már hiányos a ménes? Mit gondol a tulajdonos a mérés után?

Ha pedig nem akartok lemaradni a tulajdonosok öröméről vagy csalódásairól, akkor iratkozzatok fel Youtube csatornánkra!

További Erőmérő Epizódok

Félretett előítéletek és egy filléres csoda
Gazdája eredetileg Mercedes E osztályt szeretett volna, majd ezt kapta helyette a kereskedésben. Megbánta? Dehogy!
„240-et lélegzetvétel nélkül megy...” De milyen erős?
Gazdája nagyon szereti ezt a 22 éves Volvo S80 T6-ot, ami érthető. Soros, hathengeres benzinmotor, két turbóval, betegen.

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.