7000 ok, amiért imádjuk a szívómotort

Totalcar Erőmérő: Honda Accord 2.0 i-VTEC - 2007.

2017.08.25. 12:24

Pörög a Totalcar Erőmérő sorozata, ahol mérőpadra küldjük a ti autóitokat, hogy kiderüljön, mennyi erő maradt bennük sok év, vagy akár több százezer kilométernyi használat után. Több mint 900 jelentkező várja, hogy az ő autójára essen a választásunk, és rengeteg köztük az izgalmas autó. Ezúttal egy közkedvelt, rajongott modellnek adjuk meg a lehetőséget, hogy bizonyítson az Autokorbel hitelesített, professzionális mérőpadján.

A hetedik generációs Honda Accord megjelenésekor a Honda kiemelten foglalkozott az ergonómiával. Felméréseket készítettek Európában és Amerikában is a vásárlói igényekről, az elvárásokról. A marketing azt mondta, hogy az autó 95%-ban új a korábbi modellhez képest.

Teljesen új fejlesztés volt mérésünk főszereplője a kétliteres, benzines i-VTEC motor is, melynek szelepvezérlése nem állásos szabályzással működött, és egy adott fordulaton átkapcsolt, hanem fokozatmentesen, sok paramétert figyelembe véve állt át annak érdekében, hogy a motor alul is nyomatékos, illetve széles fordulatszám-tartományban terhelhető, ugyanakkor magas fordulatú is legyen. Nemcsak időben változhat a vezérlés, hanem az egyik szívószelepet részterhelésen zárva hagyja, hogy nagyobb légsebességet érjen el a beáramló levegő, így jobb porlasztás és örvénylés van az égéstérben.

Bonyolult jelfeldolgozás, mechanikailag is komplikált motor az i-VTEC, ennek ellenére megbízható és tartós, mondhatnánk, hogy igazi Honda-minőség. Nagyon vártuk a mérést, hangtalanul gurult be a mérőpadra a fehér Accord, gyorsan lerögzítették és elkezdődött a mérés.

Nézzék meg a videót, nem akarom ellőni a poént, azt azonban el kell mondanunk, hogy széria, utcai autóban négyhengeres motor még nem szólt ennyire szépen. Gyárilag 155 lóerőt kellett volna tudni 6000-nél, 190 Nm-t 4500-nál, a végén kiderül, hogy tudja-e, az azonban biztos, hogy még a mérőszemélyzet is elismerte, hogy az ilyen szépen éneklő, 7000 körüli leszabályzású, érces hangú motor nagyon ritka.

Padra tettük, kiénekelte a hétezres fordulatszámot, kielemeztük a görbéket, nézzék meg mit szólt a tulajdonos, esetleg már azóta meg is hirdette? Most kiderül, ha pedig nem akarnak lemaradni az Erőmérő újabb epizódjairól, és a tulajdonosok öröméről vagy csalódásairól, akkor iratkozzanak fel a Youtube csatornánkra!

További Erőmérő-Epizódok

Nem várt FORDulat
Mit nem adtunk volna ennyi erőért 20 éve? Egy villanyautóval zárjuk sorozatunkat.
Ilyen egy jól bevált recept: 300+ LE
Saját tervezésű és gyártású motorbelső, egyedi program, sok év munkájának gyümölcse. Tartsatok velünk ma is.

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.