Csomagszállítási megoldások a Lidlből?

2017.09.29. 12:46

Megint körülnéztünk a Lidl akciós ajánlatai között, mi az, amit érdemes megvenni, ha egyáltalán. Első lépésben a csomagszállításhoz ajánlott cuccokból kaptam fel a tetősínre való tartót és az automata spanifert, szakszerűbben a rakományrögzítő hevedert. Kicsomagoltam, kipróbáltam őket.

A Lidlben most épp akciós alumínium kereszttartókkal lehet a nagyobb dolgokat a tetőre halmozni, percek alatt fel- és leszerelhető, zárható, csini. Nem számoltam össze, hány márkát és típust sorolnak fel a dobozán, elég sokat – de az egyes Octavia pont nem szerepelt rajta. Na, de ha az újabbakra, meg annyi minden másra jó a 120 centi széles rúd, az öregre is biztos jó lesz felkiáltással elhoztam (sokat segít az ilyen döntéseknél, hogy a megvásárolt árut kérdés nélkül, azonnal visszaveszik, ha valamiért nem felelne meg, szóval rizikó szinte zéró).

És ha már tetőcsomagtartózás, nem lehetett otthagyni az automata spanifert sem, ami bár nem egy filléres ajánlat, de háromezerért nem is megfizethetetlen, és ha úgy működik, ahogy a leírás alapján sejtem, klassz cucc.

Gyors kicsomagolás után kézbe vettem a két alumínium rudat, felpróbáltam az első generációs Octavia kombi tetejére, és naná, hogy passzol. Egy hosszú imbuszkulccsal (benne van a csomagban) meg kell húzni a gumírozott pofákat – természetesen előtte be kell állítani, hogy a rúd szimmetrikusan álljon, vagy ahogy épp tetszik –, majd a mellékelt kulccsal le lehet zárni az egyik oldali rögzítőt. Nem azt mondom, hogy lehetetlen, de mindenképpen nehezebb így lelopni a kocsiról. Sokat nem tudok hozzáfűzni a dologhoz: egyszerű, gyorsan installálható keresztrudak, szinte bármilyen tetősínre alkalmas. A képek és a méretek alapján mindenki megtippelheti, hogy a saját autójához passzol-e, ha meg nem, vissza is viheti, nincs nagy kockázat a dologban. Tizenkétezerért nem is drága.

A spanifer már kicsit több magyarázatra szorul, mert tényleg többet tud, mint egy szimpla, racsnis spanifer, ráadásul nem csak kényelmesebb, de biztonságosabban is használható. Akinek csípte már be az ujját a csattogó-racsnizó spanifer, tudja miről beszélek. Na, ezzel az automata hevederrel nem nagyon lesz ilyen veszélynek kitéve az ember keze. A hevedert magától adagolja, addig tekeredik az orsóról, amíg húzom. Aztán a piros gombot megnyomva hopp, a felesleget már magára is rántotta, mint az autók automata biztonsági öve. Az így előfeszített spanifert már a hagyományos módon lehet pengethetőre feszíteni. Ja, az egész, tokától-bokáig kb. 3 méter hosszú.

Oldani a kötést megint csak egy gombnyomással lehet, és a legklasszabb, hogy mikor az ember elrakná a gurtnit, csak ki kell simítani a hevedert, megnyomni a gombot, és egy pillantás alatt felspulnizza magára az egészet. Mondom, normál spaniferből ki lehet akcióban fogni ennyiért akár egy párat, meg esetleg pár gumipókot is, és ugye a spanifer olyan, mint rendőrjárőr- ahogy mondják, egy rendőr nem rendőr – kettőnél kevesebb spaniferrel én még soha semmit nem rögzítettem. Szóval minimum kettő kell a boldogsághoz, de az biztos, hogy elég gyorsan és könnyen lehet ezekkel az automata spaniferekkel dolgozni.