Dráma a mérőpadon, elvesztek a lovak

Totalcar Erőmérő: Seat Leon 1.8 T 20 VT – 2000.

2018.02.02. 13:37

A hitelesített teljesítménymérő padon a korábban jelentkezett olvasók autóit mérjük meg az Autokorbelnél. Korábban már elmondtuk, hogy mi ez, az olvasók jelentkezését gyorsan le kellett zárnunk, mert kezelhetetlen mennyiségűen iratkoztak fel. Ennek persze nagyon örültünk, de ez a sorozat már betelt, ám további méréssorozatokat is tervezünk, figyeljétek az Erőmérőt!

Sokféle autó megfordult már a mérőpadon, de ez a Seat Leon az első kettős üzemű, tehát gázos és benzines modell. A Seat Leon 1.8 T nagyon közeli rokona a Golf IV GTi-nek, de azért számos dologban különbözik. Ismerjük már ezt a motort, hiszen egy változata szerepelt már az Erőmérőben, igaz, az egy Audi TT-ben volt. Még van egy közös a két motorban, hogy mindkettőnek – ennek a Seatnak is – hozzányúltak a motorvezérlőjéhez, módosították a szoftverét a nagyobb teljesítmény reményében.

Adja magát a dolog, mert ezek turbós motorok, viszonylag kevés paraméter megváltoztatásával szép eredményeket lehet elérni, azonban nagyon nem mindegy, hogy ki csinálja, hogy nyúl bele, mit változtat és mennyire.

További érdekesség, hogy ez egy magyarországi első forgalomba helyezésű autó, a mostani tulajdonosánál körülbelül 80 ezer kilométeres kora óta, 12 éve van, most 274 ezer km van benne. 180 ezer km környékén a vezérműszíj átugrott, és a motort fel kellett újítani, illetőleg sok alkatrészt cserélni. Ekkor került bele a gázszett, amivel majdnem százezer kilométert tettek meg. Az autón Supersprint kipufogórendszer is van, kicsit mélyebb tónusú hanggal, mint a gyári, de nem zavaró, nem hangos.

A Leonban egy Landi Renzo típusú, szekvenciális befecskendezésű gázrendszer van, ennek jellemzője, hogy hengerenkénti injektoros, és a gyári motorvezérlőhöz hasonló, saját külön vezérlőegységgel rendelkezik. Ezek már messze nem azok a rendszerek, mint a 80-as években a Lada-karburátorba a gáznyomás-reduktorból belógatott cső. Itt motorhoz állított értékek vannak, a fogyasztás gyakran alig nagyobb, mint a motor benzinfogyasztása, és a teljesítménye is hasonló, legalábbis nem sokkal kisebb.

A tulajdonos elmondása szerint gázzal a motor kicsit nyomatékosabb, mintha erősebb lenne. Erre nem igazán az a magyarázat, hogy valamiért a gázzal erősebb a motor, hanem inkább azt gondoltuk, hogy a benzinnel gyengébb, mint kellene. Persze nehéz okosnak lenni egy chiptuningolt autónál, de a mérés beszédes lesz, azt előre tudtuk.

Az első mérés gázüzemben történt, bár a tulajdonos elmondása szerint a vezérlő 4000 környékén visszavált benzinre. A mérés szépen ment, körülbelül 7000-ig forgott el a motor. A görbe alakja azonban kicsit mindenkit meglepett. 3500-ig szépen és meredeken megy felfelé, látszik, hogy a turbó hamar és jól betölt, azonban 3500-nál a meredekség erősen csökken, szinte megtörik a teljesítménygörbe, kevésbé meredeken emelkedik, és gázüzemben 5800 körül tetőz.

A benzinüzemű mérés sem hozott mást, szinte lemásolta a korábbi görbét, de a maximális teljesítmény valóban kisebb, mint gázüzemben.

A tulajdonossal együtt meglepve néztük a görbéket, a chiptuning hatása egyértelmű, hiszen a maximális nyomaték jóval nagyobb, mint a gyári 235 Nm-es érték, ezért aztán a hétköznapokban, 3500 alatt az autó jóval dinamikusabb. Érezni a teljesítménygörbe hullámait nem lehet, legfeljebb akkor, ha valaki nagyon figyeli a gyorsulást, de látható, hogy van még potenciál a motorban, nem túl jól sikerült a chiptuning. A kérdés az, mi okozza a görbe törését 3500-as fordulat után.

Erre csak tippjeink voltak, nézzék meg a videót, próbálunk valamit kiokoskodni. Érdemes a számokat is megnézni, pláne a gázüzemben mért maximális nyomatékot.

Ha pedig tetszett és további érdekes autókat szeretnétek megnézni a teljesítménymérő padon, akkor iratkozzatok fel a Totalcar Youtube csatornájára! Hamarosan átlépjük az 500 lóerős álomhatárt.

Korábbi epizódok

Nem várt FORDulat
Mit nem adtunk volna ennyi erőért 20 éve? Egy villanyautóval zárjuk sorozatunkat.
Ilyen egy jól bevált recept: 300+ LE
Saját tervezésű és gyártású motorbelső, egyedi program, sok év munkájának gyümölcse. Tartsatok velünk ma is.

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.