Endoszkóp a Lidlből: minden lyukba belenéz

Kipróbáltuk: Powerfix endoszkóp by Lidl

2019.04.06. 07:07 Módosítva: 2019.04.06. 10:28

Endoszkópra mindenkinek szüksége van. Illetve nem, de amint meglátod a Lidlnél 18999 forintért, biztosan így érzed. Ezért kértük el kipróbálni a készüléket, ám azóta valószínűleg kifogyott már, hisz ez az akció kezdete után került hozzánk, és ez sem állandó árucikk a betyárpogácsa és a Morva rúd mellett. De nem lennék meglepve, ha előbb-utóbb ismét feltűnne.

Kezdjük az árral: 19 ezerért szinte ingyen van. És még csak azt sem mondhatjuk, hogy kisebb a felbontása, mint az átlagos endoszkópkameráknak, amelyeket ugyan megvehetnél, de olyan spéci boltba nem jársz, Lidlbe meg igen. Szóval a nála lényegesen drágább endoszkópkamerák is 640 x 480 pixelt látnak. Itt jegyzem meg: ez nem orvosi műszer, szóval nem illik testüregekbe dugdosni. Talán nem véletlenül ez az egyik első intelem a használati útmutatóban. :D

Az első, amit érdemes tudni: a 106 centis gégecső végében van ugyan egy lencse meg egy kamera, maga a kütyü a képet csak megjeleníti, de nem rögzíti. Azonban arra van lehetőség, hogy a videokimenetet használjuk, a tesztvideó endoszkópos képeit ezen keresztül vettük fel, egy ötezer forintos, USB-s videódigitalizáló segítségével, amit rádugtunk egy laptopra.

És itt jön a készülék két hátránya közül az egyik: a képernyője 16:9-es, de a kamera 4:3-as, tehát kábé olyan képet látunk, mint amikor valaki szétfeszíti a Hofi-kabarét a lapostévé 16:9-es kijelzőjére. Vagyis egy kicsit torzat. Igaz, készülék a videokimenetén helyes oldalarányokkal adja ki a képet.

Maga a készülék nem túl kicsi, a képernyő cirka 11 centis képátlójú, a teste meg vaskos, mivel tároláskor magába foglalja a vízálló gégecsövet is, feltekerve. Ehhez a doboz két fele széthúzható. A készülék négy ceruzaelemmel működik, hivatalosan 5 órát. Kétoldalt vannak a gombok, bekapcsolás, a zoom, a fényerő és a kép fordítására szolgáló. Utóbbi tán a legfontosabb, mivel néha a feje tetejére áll a világ, ha az ember valami zűrösebb helyre dugja be a kanócot. Persze minden szónál többet ér a kép, az alábbi videóban az is látszik, hogy mire is képes a Powerfix endoszkóp, és mire nem:

A huszonmegapixeles, színes-szagos, arcfelismerős mobilok világában kicsit furának tűnhet a matt, nem túl kontrasztos kijelző, ami picivel még kisebb felbontású (480 x 272 pixel), mint a kamera, tehát a digitális zoom használatával még érdemben közelebb juthatunk a látnivalóhoz.

Akinek még nem volt ilyesmi a kezében, megkímélném még egy csalódástól: a kamera szára ugyan megőrzi alakját, de amikor már bedugtuk valahová, nemigen tudjuk irányítani, csak némi ügyességgel. Mondjuk ahogy a videóban látszott: a hosszú gyújtótekercs csőszerű járatán át már nemigen tudja az ember a henger belsejében a hengerfalhoz kanyarítani. Csövekben, járatokban viszont nincs pardon, ott követi az egyetlen lehetséges utat. Az oldalirányú kitekintésre egy kis, felapplikálható 45 fokos tükör szolgál, ez olyasmi, mint a fogorvosok tükre, amivel a fogak túloldalát is megnézik – csak ez kisebb. Viszont a beépített világítással ez nem használható, mert a négy led fénye elvakítja a kamerát, tehát totál sötét helyen nem segítség.

A kamera egészen pici, és nem autofókuszos, sőt, egyáltalán nincs beleszólásunk az élességbe: olyan, amit az olcsó filmes fényképezőkön focus free néven emlegettek: nagyjából 3 centire válik élessé a kép és minden, ami távolabb van, az is éles. Viszont ami a lencsétől 3 centinél közelebb van, az homályosabb. Ez műfaji sajátosság, ennél sokkal drágább endoszkópok is hasonló elvet követnek, a kérdés csak annyi, hol az a pont, ahonnan az éles képet kapjuk.

Egy ilyen endoszkópnál tényleg az a legfontosabb, hogy kis helyre is beférjen a kamera, meg ha kell, legyen némi fény (5 fokozatban állítható a világítás), de persze sem a színek, sem a kontraszt, sem az élesség nem hollywoodi minőségű. Nem is ez a cél. Tök jól lehet használni, ha például egy csavar beesik egy megközelíthetetlen zugba (ehhez van egy feltehető mágneses cucc is) vagy valami vezetéket kell kipiszkálni a horgokkal. És az olyan alkalmazásokról még nem is beszéltem, hogy azért elég jól meg lehet nézni, hogy egy autó küszöbje rohad-e belülről (onnan indul ám a rohadás, nem kintről) – egy ilyen lyukra futással a készülék árának többszörösét bukhatnánk, tehát aki anyagi érveket szeretne az impulzusvásárláshoz, gondoljon erre.

Tényleg felfoghatatlanul sok mindenben segíthet a kicsit torz, nem túl kontrasztos képű kütyü, mert még mindig jobb ezt nézegetni, mint szétszerelni/szétvágni dolgokat, több órán keresztül. Úgyhogy ha legközelebb is bekerül az autós akciókba, minden hátránya ellenére érdemes megvenni. Ennyi pénzért sok alternatívája nincs, maximum a Kínából rendelhető, USB-s endoszkópkamerák, persze a legtöbbször kiderül, hogy vagy elképesztően vacak, vagy épp a mobilod nem ismeri a protokollt, ami kéne hozzá, stb. Ez legalább működik, és a garancia Lidl-módra nagyvonalú rá. Továbbá ezt érvényre is lehet juttatni.