Jobb vagy rosszabb lett a csalós Passat?

Totalcar Erőmérő: Volkswagen Passat CC 2.0 CR TDI

2019.11.15. 06:07

Nem csak szuperautók hanem hétköznapi hősök is feltűnnek az Autokorbelnél. Korábban már elmondtuk, hogy mi ez, sorban választjuk ki az jelentkezők autóit, most pedig a visszahívásos, szoftver módosított csalós Passat mutatja meg, hogy gyengébb lett-e az új motorvezérlő programmal, vagy így is tudja a gyári értékeket.

Amikor Amerikában egy mérés során észrevették, hogy a Volkswagen pár autója másként viselkedik károsanyag-kibocsátás tekintetében mérés közben, mint a valós használat során, óriási botrány robbant ki.

A hamarosan világméretűvé duzzadt dízelbotrányban az egész Volkswagen AG bukását jósolták, mások csak erős piacvesztésről beszéltek, abban pedig mindenki biztos volt, hogy a cég történelmet írt, erre évtizedek múlva is emlékezni fogunk.

Nekünk nem feladatunk pénzügyi elemzéseket készíteni, esetleg azt elemezni, hogy milyen következményekkel járt az egész dízelbotrány, azonban kíváncsiak vagyunk az ügyben érintett autókra, amelyek később megkapták a megfelelő, hivatalos szoftverfrissítést, hogy valóban teljesítsék az előírásokat.

A Volkswagen kötelező visszahívást rendelt el az eredetileg "csalós" szoftveres TDI-kre és ezekre más motorvezérlő szoftvert töltöttek fel a márkaszervizek. Nyilván az új program már minden tekintetben megfelel az előírásoknak, azonban felmerül a kérdés, hogy először miért nem ezt tették rá? A csalós jobb volt, esetleg erősebb lett tőle a motor, vagy jobb fogyasztású?

Mindenki csak találgat, mi azonban megmértünk egy ilyen motorral szerelt Passat CC-t. A mérésre érkezett autó első gazdás, Magyarországon vásárolt kétliteres dízel. Akkor még így hívták, később a Passat nevet el is hagyták és csak a CC maradt, ami Comfort Coupe-t jelöl a korabeli marketinganyag szerint.

A motorja a több Volkswagen csoportos modellben is megtalálható common rail, direkt befecskendezős konstrukció. A tizenhat szelepes, direkt befecskendezős dízel a korábbi PD-modellek leváltására született, jobban szabályozható, korszerűbb és kevésbé szennyező üzemanyagellátó-rendszerrel. Dupla vezérmű tengelyes, fogazott szíj hajtással, változó geometriájú turbótöltővel szerelt, nagy fajlagos teljesítményű korszerű dízel motor. A többlépcsős befecskendezésnek köszönhetően alapjárati zaja is nagyon alacsony, mert a hengerekben a nyomásfelépülés lépcsőzetes és nem hirtelen, kopogós.

Kézenfekvőnek tűnik, hogy amikor a gyári kiadta a minden szempontból megfelelő vezérlőprogramot, egyúttal visszavett kicsit az eredeti teljesítményből és minden emissziós érték megfelelő lett, ez azonban jogilag véleményes, hiszen nem ezért, hanem a nagyobb teljesítményű autóért fizettünk. A szoftverfrissítés azonban nem így működik és nem is igazán tudjuk, hogy mely paraméterekhez nyúltak, de kíváncsian várjuk a mérést.

Az autóban 151 ezer kilométert volt amikor az Erőmérőbe érkezett, ezzel szinte még bejáratós ez a megbízható, kedvelt motor. Nagyon szép az autó általános állapota is, de gazdája úgy érzi, a szoftverfrissítés után középtartományban, részterhelésen kicsit gyengébb lett, indulásnál könnyebben lefullad az autó.

A 170 lóerős, gyárilag 350 Nm-es nyomatékú CR TDI meghajtja a görgős padot, közben hangja nem erősödik különösen, nem változik a mérés alatt sem, látszólag könnyen lefolyik művelet. Vajon bizonyít a Passat CC?

Nézzétek meg a Totalcar Erőmérő mai epizódját, a végén elemezzük a görbéket és ha tetszett, ezért további érdekes autókat szeretnétek látni hetente jelentkező műsorunkban, akkor iratkozzatok fel a Totalcar Youtube- csatornájára!

Korábbi epizódok:

Ebbe tényleg mindent beleraktak!
Benzinmotor, kompresszor, turbó, villany, hét ülés, összkerék, zöld rendszám - és azért becsúszik egy 5,6-os 0-100 is...
Itt ne keresd a downsizingot és a mild hibrid rendszert!
A Jeep Grand Cherokee Trackhawk 6,2 literes kompresszoros V8-asa 700 lóerő feletti teljesítményt ígér. Mégmértük!

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.