A nép Ferrarijának csúfolták, mi imádjuk

Totalcar Erőmérő: Fiat X1/9 (1981)

2020.10.02. 18:01

Milyen a jó sportkocsi? Könnyű, kicsi, középmotoros, erős? Ezek közül a szempontok közül válasszunk hármat! Olcsó lett, ezért az erő kimaradt. A Fiat X1/9 receptje is hasonló lehetett, technikáját a már meglévő típusokból emelték át, persze a karosszéria egyedi, olyan, mint az egész autó néhány részletmegoldása. A tető, a lámpák, az áttekinthetőség, és persze a vezethetőség. A motor és a hajtáslánc szinte érintetlenül került át egy tömegmodellből: az ígéret 1979-től 85 lóerő volt. De vajon mennyit tudhat most egy napi használatban tartott példány? Ezúttal is az Autokorbel hitelesített, profi teljesítménymérő padja adja meg a választ.

A Totalcar Erőmérőben ezúttal egy klasszikus olasz sportkocsira esett a választásunk. Sokan nép-Ferrarinak aposztrofálják, de mi most nem tesszük ezt. Már a Fiat X1/9 elnevezése is érdekes, alaposan elkülöníti a korabeli modellektől, például a 124-től, 125-től, a 128-tól, vagy éppen 130-tól. A kis sportautó megtartotta a belső használatra szánt kódot, a prototípust is így nevezték.

Kezeljük a helyén: megszületéséről a hatvanas évek végén született döntés, majd 1972 novemberében mutatták be a kész változatot. Érdekes, hogy az egyik nagy kedvencem, a Fiat 126 kiszorította a Torinói autószalonról, és csak röviddel azután láthatta először a közönség élőben az X1/9-et.

Micsoda különbség van a két autó közt! Az X1/9 a 128 Coupe 1300 erőátvitelét kapta meg, de az első tengely helyett a hátsó elé, vagyis középmotorként beépítve. Elöl-hátul független MacPherson felfüggesztés került az autó alá és négy tárcsafékkel, alumínium féknyergekkel lassult, a motort pedig kéttorkú Weber-karburátor táplálta az európai piacra szánt változatban.

Hat évvel a premier után, 1978-tól már az ezerötszáz köbcentis Ritmo hajtáslánca került az X1/9-be, ötfokozatú váltóval. Talán egy kicsit mozgékonyabb lett ettől, de a tömege is növekedett, a végsebesség 185 km/h-ra emelkedett és már tíz másodperc alatt elérte a 100-at.

1982-től a Bertonénél készült a típus, amely egészen 1989-ig gyártásban maradt. Gran Finale – így nevezték az X1/9 utolsó kiadását a gyártás leállítása előtt. Tizenhét(!) gyártási év lényegében változtatás nélkül, vagy folyamatos, apró változtatásokkal – ahogy nézzük. Ma már szinte elképzelhetetlen az autóiparban.

draufsicht logo

Az autó technikája több szempontból is emlékezetes az eddig felsoroltakon kívül. Az ülések mögött találjuk a benzintankot és a pótkereket, vagyis lényegében minden nehezebb dolgot beraktak a két tengely közé. Elég alacsonyra is sikerült az X1/9, mert teljes magassága mindössze 117 centiméter, vagyis 46 inch. A Fiat menetkész tömege nem kevés, de ez komoly merevséget is jelent, ami akkoriban teljesen szokatlan volt a kabriók, illetve roadsterek között. Kitalálható, hogy a kanyarokban érzi jól magát ez az autó, nem az egyenes az erőssége. Készült is belőle öt prototípus teljesen alumínium karosszériával, ami utána sajnos nem került sorozatgyártásba.

abarth19p

Mint akkoriban minden Fiat-konszern terméket, ezt is kezelésbe vette az Abarth és a Dallara is. Míg az előbbi ralira, az utóbbi aszfaltozott versenypályára optimalizálta a gépet. Sok példány fut még ma is a versenypályákon hegyen, vagy szlalomon.

1975 Bertone Fiat X1 9 Dallara 02

Az utcákon egyre kevesebbet látunk belőle, ritka pillanat, amikor felbukkan egy ilyen Fiat, hiszen a vasoxid ennek nagy ellenfele (ugye, milyen jó lenne az alu kaszni!), de a rajongók fáradhatatlanul életben tartják a porladástól veszélyeztetett X1/9-eket is. A Totalcar Népítéletei közt mindössze kilenc található erről a típustól, de az értékelések átlaga az első generációs Toyota Prius szintjére hozza fel, vagyis akinek ilyen autója van, nagyon elégedett vele. Az alacsony fenntartási költség a legerősebb oldala, nem csoda, hiszen tömegmodellekből építették.

4

Mindenképpen meg kell említenem egy hegyi versenyző autóját, amely már több mint húsz éve építgetnek, folyamatosan aktualizálva. Most éppen egy kétezres STW Alfa-alapú motorral fut, persze rengeteg egyéb átalakítással, rendre az élmezőnyben.

1

A mai Erőmérőben szereplő Fiat X1/9 persze földközelibb példány, ebbe is 1500-as motor került a gyárban, és nyilván ezt is imádja a gazdája, persze nem emiatt. Az autó a kora ellenére napi használatban van, mi pedig megpróbáljuk a műsorban alaposan körbemutogatni, mitől is praktikus egy ilyen apró Fiat a kétülésesek között. A lökhárító már árulkodó lehet: amerikai kivitelről van szó, talán ez is segített megőrizni a karosszéria jó állapotát. Legalább azt! 

És, hogy milyen teljesítményre képes a közel negyven éves Fiat X1/9? Kiderül az Erőmérő mai epizódjából. Ha kíváncsi vagy hetente jelentkező sorozatunk autóira, iratkozz fel a Totalcar Youtube-csatornájára és ne felejtsd el bekapcsolni az értesítéseket! Sok-sok érdekes autót találsz a korábbi Erőmérőkben. Ha pedig jelentkeznél a saját autóddal,  itt megteheted.

Korábbi epizódok:

Nem várt FORDulat
Mit nem adtunk volna ennyi erőért 20 éve? Egy villanyautóval zárjuk sorozatunkat.
Ilyen egy jól bevált recept: 300+ LE
Saját tervezésű és gyártású motorbelső, egyedi program, sok év munkájának gyümölcse. Tartsatok velünk ma is.

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.