2020.12.04. 15:08

A hibrid autókban az a jó, hogy a hajtásrendszer általában nem igényli a sofőr beavatkozását. Magától tudja, hogy mikor kapcsoljon be a villanymotor, mikor működjön a belsőégésű. De vajon a váltónak mindenképp automatának kell lennie?

A piacon minden bizonnyal a Toyotáé a legrégebbi, ennélfogva legismertebb hibrid rendszer. Így bizonyára sokan tudják, hogy a Prius, vagy épp a hibrid Corolla úgy tesz, mintha automata váltós lenne: a karon a szokásos R-N-D és B jelzéseket látjuk. Pedig a japán gyártó autóiban valójában nincs klasszikus értelemben vett váltó. Helyette egy bolygómű kapcsolja össze az elektromos- és benzinmotort, maga osztja be, melyik mit csinál, és mikor csinálja. Használati értékében mégis tekinthetjük úgy, mintha automata váltóról lenne szó, hiszen nem kell kapcsolgatnunk.

2 R1257347

A Toyota megoldását sokan hiszik CVT váltónak, pedig csak a viselkedése hasonlít arra, de hogy ne legyen ilyen egyszerű a képlet, más gyártók valóban építenek ilyen fokozatmentes automatát hibridbe. A megoldás a robogókból lehet ismerős, lényegében egy felnagyított variátor, ami azonban csak a nevében fokozatmentes, mert általában előre beprogramozott, virtuális fokozatokkal bolondítják meg. Ilyet használt korábban a Honda, bár újabban lecserélték a rendszert. A CVT előnye, hogy a sok automata váltóra jellemző késedelemmel nem kell megküzdeni, és a szerkezet elfedi a villany- és benzinmotor összjátékát, viszont kevésbé tudja hasznosítani a mozgási energiát töltésre, mint más megoldások.

Az egyik legfrissebb technika a Renault-féle E-Tech, amelyet idén januárban mutattak be. Ennél a szintén automata megoldásnál benzinmotorhoz négy-, a villanyhoz kétfokozatú váltó tartozik, kuplung pedig nincs. Utóbbi tény elsőre meglepő, de mivel az elindulásnál kizárólag az elektromos hajtás dolgozik, nincs rá szükség. A két egység szinkrongyűrűk nélkül, körmös kapcsolással feszül össze, majd ereszti el egymást újra és újra, tökéletes időzítéssel.

Léteznek továbbá olyan hibridek is, amelyekben valóban hagyományos automata váltó dolgozik, azt egészítik ki villanymotorral, amelyet gyakran a hidrodinamikus nyomatékváltó helyére építenek be. Ilyet találunk például a Mercedes, a Porsche vagy épp a BMW hibrideiben.

Oké-oké, de ezek szegről-végről mind automata váltók, tehát a kérdésre még nem válaszoltunk: tényleg minden hibrid automata? Nem az. Pár éve a Schaeffler fejlesztett olyan modult, amely lehetővé tette a kézi váltós hibridezést. Ma körülnézve az autóiparban, egész sok márkánál találhatunk manuálisan kapcsolható sebességváltót hibrid autókban. Ez az úgynevezett lágy vagy mild hibridekre jellemző igazán, amilyen például a Suzuki megoldása. Ezeket az autókat pontosan ugyanúgy vezethetjük, mint bármilyen más kézi váltós kocsit. Közben a villanymotor a háttérben dolgozik: segíti az elindulást, a gyorsítást, ezáltal hozzájárul a fogyasztáscsökkenéshez.

De ennél érdemes mélyebben is elmerülni az egyes hibrid hajtásláncok jellemzőiben, sorozatunkban később tehát visszatérünk még a témára!

Hibrid Advent a Totalcaron

A hibridek már sok éve köztünk járnak, de még mindig megannyi kérdés merül fel velük kapcsolatban, amit talán nem is merünk már feltenni.

2020. december 1-től 24-ig minden nap megválaszolunk egy gyakori kérdést a témában.

Megéri figyelni, mert a két ünnep között jövünk egy teszttel is a témában, ahol a cikkekből megszerzett tudással vezetéstechnikai tréninget lehet nyerni a drivingcampen.

A cikksorozatot a Suzuki támogatja.

Suzuki advent totalcar 600x300