2020.12.14. 18:56

Regisztrációs adó, cégautó adó, átírási illeték – sarcok, melyek alól a környezetkímélő autók felmentést kapnak. De nem minden hibrid számít ilyennek.

Érdemes a jogi kategóriát elkülöníteni a valós környezetvédelmi hatástól, hiszen előbbi egy aktuális tény, míg utóbbi lehet különböző szempontok alapján vita tárgya. A lényeg: létezik a hazai közlekedés szabályzásában egy olyan kategória, melyet összefoglalóan környezetkímélő gépkocsinak hív a vonatkozó rendelet. Ebbe a tisztán elektromos meghajtás és más nulla emissziós megoldások mellett bizonyos hibridautók is beletartoznak, konkrétan a legalább 25 kilométer elektromos haladásra képes plug-in hibridek, illetve a legalább 50 km tisztán elektromos haladásra képes növelt hatótávolságú hibridek. Míg előbbi kategória teljesen világos, utóbbi az olyan alapvetően elektromos autókat jelöli, melyeket hatótávnövelő benzinmotorral szereltek fel, tehát gyakorlatban a BMW i3 REX tartozik ide.

IMG 8727

Azért lényeges e kategória pontos meghatározása, mert a környezetkímélő kategóriába számító járművek jelentős kedvezményeket kapnak. Átíráskor nem kell utánuk illetéket fizetni, mentesülnek a gépjárműadó magánszemélyekre és cégekre vonatkozó nemei alól, sőt, regisztrációs adót sem számítanak fel utánuk, mikor Magyarországra érkeznek. Ezek együtt akár több százezer forint spórolást jelenthetnek, nem véletlenül népszerűek az import plug-in hibridek vállalkozói körökben.

Speciális, zöld rendszám is jelöli a kategóriát, ám ez nem tulajdonosi bemondásra jár, hanem a típusbizonyítvány alapján igényelhető. Fontos azonban tudni, hogy a zöld rendszámhoz kötött másik kedvezmény, az ingyenes parkolás nem jár automatikusan, ez ugyanis önkormányzati hatáskör, tehát érdemes tájékozódni a helyi viszonyokról, mielőtt ingyenes megállást biztosító világjegynek tekintjük a plug-in hibrid megkülönböztetését. A többi hibrid után pedig ugyanúgy meg kell fizetni a közterheket, mint sima benzines- és dízel társaik után. De ez a plug-in változatokhoz képest alacsonyabb vételárban is tükröződik a legtöbb esetben, és ha ügyesen használjuk, a fogyasztáson és karbantartáson ezekkel is sokat lehet spórolni.

 

Hibrid Advent a Totalcaron

A hibridek már sok éve köztünk járnak, de még mindig megannyi kérdés merül fel velük kapcsolatban, amit talán nem is merünk már feltenni.

2020. december 1-től 24-ig minden nap megválaszolunk egy gyakori kérdést a témában.

Megéri figyelni, mert a két ünnep között jövünk egy teszttel is a témában, ahol a cikkekből megszerzett tudással vezetéstechnikai tréninget lehet nyerni a drivingcampen.

A cikksorozatot a Suzuki támogatja.

Suzuki advent totalcar 600x300