Mit gátol a gátló?

Gajdán Miki magyaráz: a lengéscsillapító

2021.02.11. 19:44

A lengéscsillapító fontos alkatrész, nélküle sem fékezni, sem gyorsítani, sem kanyarodni nem tudnánk rendesen. Gajdán Miki megmagyarázza, miért.

Autóinknak számos olyan részegysége van, amivel már-már bensőséges viszonyt őrzünk. Ilyen például a motor, a váltó (főleg ha kézi), vagy akár a felnik, amelyek alapvetően befolyásolják autónk megjelenését, és amin persze ott feszülnek a gumik is.

A többségnek a lengéscsillapító nem ilyen, legtöbbször csak akkor találkozunk vele, amikor cserélni kell, vagy azért, mert a műszaki vizsgán megbukott,  megbukna miatta az autó. Az egyetlen kivétel talán a tuning, mert ott hamar kiderül, hogy mennyire fontos része a futóműnek.

A lengéscsillapító éppúgy szerepet vállal abban, hogy kényelmesebb legyen a rugózás, mint abban, hogy az útburkolathoz tapassza a gumikat, így gyorsítani és fékezni lehessen az autót, továbbá kanyarban se essünk le az útról. A videóban megmutatjuk, hogyan működik, és hogyan képes ezt a sok-sok szerepet egymagában betölteni:

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.