350 ezer kilométer, nem kímélve. Bírja a BMW 325ti?

Totalcar Erőmérő: BMW 325i Compact E46 – 2001.

2021.03.05. 15:24

A BMW E46 széria legolcsóbban vehető kivitele a Compact. Ahogy elődje, a szintén rövidített kivitelű, E36-alapú változat, úgy ez is megosztja a 3-asok kedvelőit. Peti bátran leszavazott a 325ti mellett, és bár minden gondoskodást megad az autónak, meri keményen használni. Kíváncsiak voltunk, lehet-e így ártani az autó orrában lévő szívó hathengeres motornak. A méréshez ezúttal is az Autokorbel profi, hitelesített eszközét használtuk.

Talán nincs olyan népes, erősen rajongó közösség, mint a BMW-kedvelők tábora. Néha fel sem ismerik mennyire szeretik az autójukat, mennyit költenek rá, hogyan dicsőítik. Első példány után sokszor jön a második, majd a következő és nincs megállás.

Ma már sokan gyűjtik is ezeket a régebbi hármasokat, és bár az E46 még nem klasszikus, az első példányai már 23 évesek. Az áruk még éppen jó, nem hasonlítható az E30, vagy némelyik E36 árszintjéhez, hiszen egyelőre sokkal olsóbb azoknál. Vélhetően a E46 esetében is a csúcsmodellek ára fog elindulni felfelé, a Compactból például az a 325ti jelentette a plafont, amelyet a mai Erőmérőben láthattok.

Milyen autó is a gyári azonosító szerint E46/5? Az elődhöz képest sokkal merevebb a karosszéria, az E36 képest hátra precízebb futóművet kapott, hiszen az E36 Compact alá ferde lengőkar került, de utódjába komolyabb elektromos rendszert és mindenből egy kicsit többet, jobbat építettek.

A mérlegen ez látszik is, az autó nehezebb és ugyan biztonságosabb is, de a tömegnövekedés nem elhanyagolható. Éppen a Compact jó példája egyébként a helykihasználás mesteri szintjének, főleg a hathengeres motorral. Minden centizve, de elfér a motortérben, maradt csomagtartó is, pótkerék is, de az utastér szintén elfogadható méretű, főként elöl. Ne feledjük, több mint húsz évvel ezelőtti konstrukcióról beszélünk, amelyről annak idején itt írt a Totalcar.

A Népítéletben is kedvelik az 1998 és 2005 közt gyártott E46-os BMW-t, összesen 262 bejegyzést olvashatsz róla, persze sok köztük a 20d, azért nagyjából leszűrhetjük, hogy a 7,5-ös összpontszám nem a fenntartási költség miatt jó.

A mai autó talán a legjobb állapotóúak egyike. Kéne! - jut eszünkbe, ahogy ránézünk, mert még így, 350 ezer kilométerrel is nagyon kívánatos. Gazdája, Péter vigyázott és költött is rá az elmúlt években, de nemcsak a garázsban, hanem a pályanapokon is élvezte a 325ti-t. Ha másként fogalmazok: csapatta mindenhol. Láttam az autót a Hungaroringen, Kakucson is, így felvetődhet a kérdés, hogy ilyen használat mellett mi maradt az eredeti 192 lóerő teljesítményből? 

Szerinted mennyit tudott az M54B25 soros, hathengeres benzinmotor? Tudott-e annyit, amennyit egykoron ígértek? Nézd meg az Erőmérő mai epizódját, amelyből még többet tudhatsz meg a BMW-ről, és persze lemértük a teljesítményét is.

Ha tetszett hetente jelentkező sorozatunk mai epizódja, íratkozz fel a Totalcar Youtube-csatornájára, nézd meg az Erőmérő korábbi epizódjait is, illetve jelentkezz saját autóddal ezen a linken, ha úgy érzed, a mérőpadon a helye.

Korábbi epizódok:

Nem várt FORDulat
Mit nem adtunk volna ennyi erőért 20 éve? Egy villanyautóval zárjuk sorozatunkat.
Ilyen egy jól bevált recept: 300+ LE
Saját tervezésű és gyártású motorbelső, egyedi program, sok év munkájának gyümölcse. Tartsatok velünk ma is.