A lengéscsillapító, ami mindent tud

Gajdán Miki magyaráz: állítható lengéscsillapítók

2021.03.11. 18:11

Az állítható lengéscsillapítókkal tetszés szerint lehet kényelmesebbre vagy sportosabbra hangolni a futóművet. Elmondjuk, hogyan!

A lengéscsillapítókról szóló minisorozatunk első részében átvettük az alapokat. Többek közt azt, miért olyan fontos alkatrész mind a biztonság, mind a kényelem szempontjából, valamint azt, hogyan épül fel és hogyan képes ellátni feladatát. Ugyanakkor azt is megállapítottuk, hogy egyetlen gyári alapbeállítással nem képes minden igényt maradéktalanul kiszolgálni. Ha például sportosan feszesre hangolják, akkor a kényelem szenved csorbát, ha ellenben a beállításánál a rugózási komfortot tekintik elsődlegesnek, a sportos vezethetőség vész oda.

Ezért azzal a gondolattal zártuk lengéscsillapítókról szóló első videónkat, hogy milyen jó lenne, ha létezne olyan megoldás, amellyel a pillanatnyi igényekhez igazíthatnánk a hangolást. Ma már természetesen erre is van mód, az előre elvégzett kézi állítástól kezdve a különböző automatikus, illetve a vezetőülésből átállítható rendszerekig.

Ebben a videónkban bemutatjuk, milyen különböző működési elvű rendszereket dolgoztak ki a mérnökök, hogyan látják el ezek feladatukat, és hol vannak lehetőségeik határai: