Szerszámok azoknak, akik nem akarnak szerelni

2021.04.25. 15:00 Módosítva: 2021.04.25. 15:00

A csöpögő csaptól a lógó konnektoron át az autó lemerült akkumulátoráig mind valószerű helyzet, a megoldásukhoz pedig különösebb szaktudás nem szükséges, csak pár alapszerszám. Ez most azoknak szól, akiknek fogalmuk sincs az egészről - simán lehet, hogy továbbra sem fognak hozzányúlni, de ha áthívnak valakit, akkor annak legalább nem kell egy komplett szerszámoskocsit vinnie magával.

Ezt eredetileg azért kezdtem írni, hogy átküldjem az egyedülálló nőismerőseimnek, miután rövid időn belül voltam különböző helyeken képet felfúrni, csapot szerelni meg hasonló, házimunkának minősülő karbantartásokat elvégezni.

Belépőszint, ami akkor is legyen otthon, ha soha, de tényleg soha nem vetemednél arra, hogy valamit a saját kezeddel javíts meg

Egy alap ikeás szerszámkészlet ideális megoldás, a FIXA 17-tel ha kicsit harcosan is, de rengeteg mindent meg lehet csinálni. Van benne egy kalapács, egy csavarhúzó, hozzá való bitekkel és egy állítható villáskulcs. Nem ezzel a legjobb szerelni, de azt a három rugót simán megéri. Ez az alap, ha más nincs is, ez legyen otthon.

Level2, ha már megízlelted a hatalmat a javítandó dolgok felett, és nem akarsz holmi szakik szeszélyeinek kitéve élni

A következő szint, ha veszel egy rendes csavarhúzókészletet. Időnként szokott lenni az Lidlben, Aldiban, azok tökéletesen megfelelnek a célnak, a lényeg, hogy legyen benne két-három különböző méretű lapos csavarhúzó, illetve többféle csillagcsavarhúzó (PH1, PH2, PZ1, PZ2, PZ3). Egy ilyen készlet kb. 3000 forint, benne vannak azok az alap bitek is, amelyek az ikeás szettben is, de egy rendes csavarhúzóval egyrészt sokkal jobb dolgozni, mint a bittartósokkal, illetve ha valamit ki kell piszkálni valahonnan, sokkal alkalmasabbak a célra. Az külön jó pont, ha van doboza, ritkán használt eszköznél mindig szerencsés, ha nem kallódik. Ha a csavarhúzókról többet tudnál, akkor ez neked szól.

Csavarfejek, mit mire?

A szétroncsolt fejű csavarok általában a rosszul kiválasztott csavarhúzóra vezethetők vissza. Mert nem csak hogy több féle csillagcsavar típus van, hanem mindegyik különböző méretekben is létezik (ez pedig egy remek és rövid összefoglaló a témában).

Idővel rááll az ember szeme, hogy melyik-melyik, ha nem is érdekel, hogy mi a különbség a PH2 és a PZ1 fejek között, akkor sem kell ész nélkül nekiállni. Mielőtt nekiveselkedsz egy csavarnak, próbálj bele több féle bitet/csavarhúzót, aztán azzal ess neki, amelyik a legjobban ül a horonyban. Ezzel sem a szerszámot, sem a csavart nem fogod tönkretenni. Win-win.

Egy alap villáskulcskészlet mindenképpen kell. Ha pasi vagy, akkor legyen otthon egy csillag-villás készleted 6-32-ig, ha nem vágysz szerelői babérokra, akkor valami áruházas 6-22-es készlet bőven elég lesz. A nagy méretek elsőre feleslegesnek tűnhetnek, de csapokhoz, általában 22-esnél nagyobbra van szükség. Az állítható villáskulcsok néha jól jönnek, de igazából sokkal jobb egy teljes készlet. Ha nem szerelésből élsz, egy áruházas szett életed végéig kiszolgál. Léteznek racsnis villáskulcsok is, ezekből felesleges az összes méretet betárazni, elég a gyakran előfordulókat (8, 10, 13, 14, 17) megvenni, lehetőleg készletben. Ritkán van rá égető szükség, de olyankor nagyon hálás, ha van.

Egy imbuszkészlet annyira olcsó, hogy nyugodtan dobj be egyet a kosárba, ha szembe jön vásárlás közben. A torx kulcsokat nyugodtan hagyd ott, az ilyen csavarokat vagy olyan esetben használják, ahol nagy nyomatékot kell átvinni, vagy ezzel jelzik, hogy ha elkerülhető, akkor ne nyúlj hozzá. Sok hűtőszekrénynél torx fogja az ajtót, tehát ha veszel egy frigót, és a nyitásoldalt meg kell cserélni, akkor jól jön, de elég lesz hozzá az, ami egy átlagos bitkészletben van.

Vízpumpafogó: még senkit nem láttam, aki rendeltetésszerűen használná. Elnyalt fejű csavarok (mondjuk arra van profi megoldás is), vastag, szarul megfogható dolgoknál szokás villáskulcs helyett használni, de láttam már olyat, hogy valaki ezzel vert be szöget. Olyan, mint a kommandósnál a kés: ritkán kell elővennie, de ez az utolsó védelmi vonal, amikor már minden muníció elfogyott. Legyen otthon.

Kombináltfogó: alap cucc. Mindenre is.

Csípőfogó: ha el kell vágni egy kábelt, drótot, bármit. De például törpeharcsa-pucoláskor is jól fog jönni. De fogóból soha nem lehet elég, ha elmerülsz a témában, előbb utóbb jönni fognak a speciális darabok.

Sniccer: ha az eddigi dolgokra újdonságként néztél, akkor valószínűleg normálisan élezni sem tudsz, időnként pedig kell éles cucc, és a késeid között nem biztos, hogy akad.

Fázisceruza: Eleve az a méret, amivel a konnektorok meg dugók, dugaljak csavarjai vannak, szóval ott is jól jön, de a legfontosabb feature-je, hogy megmutatja, ha valami áram alatt van. Ráteszed az ujjad a végére, odaértinted a kérdéses dologhoz, és ha világít/villog, akkor ne nyúlj hozzá, mert veszélyes. Mivel kb. 500-1000 forint és életet menthet, legyen otthon.

Szigszalag: MINDENRE jó.

Mérőszalag: amit a varrónők használnak, nem jó megoldások egy szekrény vagy polc leméréséhez. Egy asztalosnak vagy lakatosnak mást mondanék, de neked jó lesz egy obis mérőszalag is. Felesleges az öt méteres, a három méter hosszú simán elég.

Kalapács: Egy kézre álló, gusztusos darab nélkülözhetetlen, hogy ne a húskoppfolóval kelljen beütnöd egy szöget.

Dugókulcskészlet. Egy alap dugókulcskészlet jó ha van, 6-20-ig racsnis hajtószárral, toldókkal, átalakítókkal. Ha komolyabban szerelsz, akkor persze lehet külön ¼-es, ⅜-ados és ½ collos készleted, 6-32-ig, vagy esetleg még nagyobbak (robogók kuplungjának a szétszedéséhez például 34-es kell, ha meg a kamionszerelés a hobbid, eleve innen indul a készleted). Az alapokat össze lehet szedni áruházakból. A kérdést tisztességesen le lehet tudni 10-15 ezerből, de aki ebből él, az százezret is el tud költeni rá, extra eszközökre meg a világ pénze sem elég. Évente lecserélni az olajat, a motorodon/robogódon alap karbantartásokat elvégezni, időnként összeszerelni ezt-azt, bőven elég a belépő szint. Ha pedig hülye vagy hozzá, a csurig felszerelt szerszámkocsitól sem leszel okosabb.

Egy akkus fúró-csavarozó jó a háznál. Időnként van áruházakban olyan, aminek levehető a fúrótokmánya, és akkor direkben lehet berakni bitet, de kb. mindegy, a lényeg, hogy líthium-ion akkumulátora legyen, mert akkor nem megy tönkre, ha évente csak egyszer veszed elő. 10-15 ezer körül kapni teljesen jó 12V-osat, Lidl, Aldi a barátaid. Csavarozni nagyon kellemes velük, egy lapraszerelt bútor összerakása egy behajtóval már nem az a szenvedés, mint amikor a gyárilag mellécsomagolt nyomorúságokkal próbálkozol. És ha már veszel egy ilyet, vegyél mellé bitkészletet, legyen benne PH és PZ 1-től 3-ig, torx, imbusz, és ha minden furcsaságot is látsz még mellettük, az se aggasszon, legrosszabb esetben nem használod őket. A 18V-os fúró-csavarozók feleslegesek, ha nem akarsz nagy átmérőjű lyukakat fúrni.

Vízmérték: nem kell túlgondolni, vegyél egy 50-60 centiset, nem feltétlenül a legolcsóbbat, az hátha pontos.

Szerszámosláda: ha már ennyi mindent összevásároltál, cipősdobozba pakold bele, hanem vegyél egy szerszámosládát. Nem kell csúcsminőség arra, hogy kéthavonta egyszer kitedd a szoba közepére, ötezer forint környékén már egész nagyokat is kapni. A drága, profi ládák azoknak szólnak, akik életvitelszerűen cuccolják a fél műhelyt helyszíni szerelésekhez, a felárért nyújtott extrák, mint a strapabíróság, a kombinálhatóság, a moduláris kialakítás neked annyira nem lesznek fontosak.

Haladó szint, amivel a házkörüli teendők mestere leszel, sőt, te leszel az, akit a többiek áthívnak, ha meg kell oldani ezt-azt

Ütvefúró vagy SDS-es fúrókalapács: na, ez már neccesebb ügy, ha a falba akarsz fúrni, akkor ütvefúróra lesz szükséged, de akkor már érdemesebb egy SDS-es fúrókalapácsot venned. Azzal akár panelben is tudsz fúrni a betonba. Nem kell túl drágát választanod, egy áruházas, barkácsboltos darab 15 rugóért életed végéig kiszolgál. Ennél a gép kevésbé fontos, inkább a tuti fúrószár számít, egy jó SDS-es kőzetfúróval (Hilti, Makita, Milwaukee, Bosch) bajnok vagy. 4-es, 6-os 8-as, 10-es méreteket elég beszerezni, ennél nagyobb lyukra otthon nagyon ritkán van szükség. És ha 10-es lyukat fúrsz, azt érdemes 4-essel vagy hatossal előfúrni, pontosabb is lesz. Nem csak a kőzetfúrókra igaz, sima fúrószárból is érdemes normálisat venni, a gép lehet áruházas, de mondjuk egy fafúró készletet 4-6-8-10 méretben vegyél valami jót, meg valami alap csigafúró készletet, vagy a kettőt egyben. Nem nagy tétel.

Forrasztópáka: egy alap forrasztópáka jól jön. Elrág valamit a nyúl, megtörik valaminek a kábele, nem baj, ha úgy tudod elhárítani a bajt, hogy nem okoz életveszélyt.

Multiméter: ez már haladó szint, a legtöbb funkcióját soha a büdös életben nem fogod használni, de ha például reggel nem indul a kocsid, akkor ki tudod deríteni, hogy csak az akku merült le/pusztult el, vagy egyéb műszaki hibára kell gyanakodni.

Ja, és ha autót vagy motort szerelnél, akkor a nyomatékkulcsot ne feledd!