Olcsó a tuningbox, de hatásos?

Erőmérő: Alfa Romeo 159 Ti JTDm - 2012.

2021.07.30. 15:33

Ugyan már, egy Alfa benzinmotorral az igazi, mondhatják sokan. Érzelmekkel nem vitatkozunk, de azért feltűnően sok 159-es készült négy- vagy öthengeres dízellel, és ma, évtizeddel a gyártás után is sokat imádnak gazdáik.

Pratola Serra egy város Nápoly közelében, de a Fiat csoport egyik motorcsaládjának neve is. Moduláris motor: készült négy- és öthengeres kivitelben, benzinesként vagy dízelként, alu- vagy szürkeöntvény blokkal. 1,4 litertől 2,4 literig széles a választék, ráadásul a Fiat állandó partnerkeresése nyomán más gyártók típusaiban is feltűnnek a változatai.

DSC09390

A mérésre egy Alfa Romeo 159-es érkezett a 2.0 JTDm motorral, ennél 170 lóerő a gyári ígéret. De most ne csak a márka kedvelői figyeljenek, hiszen ezt a motort megtaláljuk a Fiat Bravo, Sedici (Suzuki SX4), Freemont, Doblo, Ducato típusaiban, a Lancia Deltában, az Alfa Brera, Spider, Giulietta orrában, de ott van a Jeep Cherokee-ben és Renegade-ben, az Opel Astrában és Insigniában, meg persze Vauxhall-megfelelőikben is. Szép kis lista ugye?

A 159-est 2005-től 2011 végéig gyártották, Dávid autója 2012-ben állt forgalomba, vagyis az egyik legfiatalabb példány. Imádja, mint a legtöbb Népítélet-író is, a 8-as átlag a 7,2-es Alfa érték fölött van. A fenntartási költségek pontszáma a legalacsonyabb valamilyen okból, de még az is 7,1; a kényelem viszont 8,8-al a legmagasabb. Új korában rengeteg hívet szerzett a 159 kombi szépsége, ezt a formát még Stump Bandi is bekezdéseken keresztül magasztalta. És mindezt 10 éve, ugyan mi maradt ebből mára? Majd megkérdezem, ha találkozunk, esetleg az augusztus 8-i Parkoló Parádén, hátha ott lesz! Én megyek.

Mai tulajdonosa úgy vette nemrég ezt az Alfát, hogy tudta: az előző gazda beépíttetett egy tuningboxot, ami ugye arra való, hogy alacsony költséggel találjunk néhány lóerőt a motorban. Jellemzően a motorvezérlőbe futó adatokat hamisítja meg, hogy több üzemanyagot, nagyobb turbónyomást és nagyobb teljesítményt érjen el, tehát lényegében átveri az amúgy érintetlen motorvezérlőt. Előnye az olcsóság és a könnyű be- illetve kikapcsolhatóság, de az eredmény kérdéses: ha ennyi elég lenne, miből élnének a komoly teljesítménynövelő műhelyek? Megmértük, és aztán azt is, mit tud a motor, ha valós adatokat kap, csalás nélkül!

Te mit tippelsz mennyit hozott ez a kis varázsdoboz? És hogy teljesített a dízel nélküle, viszont már 215 ezer kilométer után? Írd meg kommentben, persze mielőtt megnézed a videót!

Nyomjatok egy lájkot ha tetszett, jelentkezzetek autótokkal a jelentkezési űrlap kitöltésével, lájkoljátok a Totalcar.hu-t a Facebookon, kövessétek be Youtube-csatornánkat!

Korábbi epizódok:

Amikor jót akartak, nem olcsót
A veterán korhoz közeledve, 242 ezer kilométerrel is tud meglepetést okozni a bokszer Alfa!
Ebbe tényleg mindent beleraktak!
Benzinmotor, kompresszor, turbó, villany, hét ülés, összkerék, zöld rendszám - és azért becsúszik egy 5,6-os 0-100 is...
Információk a következő Totalcar Parkoló Parádéról!

A következő, 38. Parkoló Parádé 2022. október  16.-án, vasárnap lesz a Hungexpo területén. Részletek hamarosan!

Tervezett programok (folyamatosan frissül):

  • Az idén megszokott receptet követve ismét egy téma köré húzzuk fel a rendezvényt: a tuningautók, a csillogó veteránok, valamint a sportkocsik után most a nyolcvanas-kilencvenes évekbe ugrunk visszaEhhez az alapot Quixotic adja: Miklósy Krisztián munkásságát jól ismerheti, akinek rendesen becsípődött a 80-as évek synthwave hangulata, de ha nem lenne meg, mindenképpen nézd meg róla készült portrénkat: 
  • Folytatódik a Tulaj a Pályán verseny! Információ hamarosan!
  • Autódoki live - ingyenes élő diagnosztika és tanácsadás Autódoktorunktól, kollektív pingvinezés nyitott géptetők mellett. Hozott krehácsra ingyenes ráolvasás, szakértő hümmögés évtizedes rutinnal!
  • Parádés bazár, hogy ne menj haza üres kézzel!
  • Ökumenikus érdekesautó-nézegetés, és barátkozás parkolószerte.

Gyerekeknek:

  • A nagy népszerűségnek örvendő ingyenes gokartozás a Kalandozóparktól a 3-as fogadó előtti díszkövön.
  • Kilátogat a Szomjoltóság csapata egy csodaszép oldtimer Mercedes 710 tűzoltóautóval és rengeteg programmal, ráadás hűsítéssel, ha túl meleged lenne!
    10050003

Fontos infók

A rendezvényen előre (az alábbi gombra kattintva) vagy a helyszínen megváltott belépővel lehet részt venni. A jegy elővételben 2022.10.16. 11:30-ig 1200 Ft/fő (szépkártyával is lehet fizetni), a helyszínen váltva 1750 Ft/fő. A rendezvényre 14 éven aluli gyermekek nagykorú kísérővel, 18 év alattiak kísérő nélkül is ingyenesen léphetnek be.

A jegy egyszeri belépésre illetve behajtásra jogosít a Totalcar Parkoló Parádéra és annak minden kiegészítő programjára a Hungexpón (Bp. 1101, Albertirsai u. 10.).

Látogatói kapunyitás 12 órakor.
Belépés: autóval az 5-ös, gyalogosan a 3-as kapun.

A rendezvényre bármilyen gépjárművel ingyen be lehet hajtani, amennyiben az abban tartózkodó személyek érvényes jeggyel rendelkeznek.

Amennyiben gyalog jönnél, a MÁV járatai a Keleti pályaudvarból 5 perc alatt Kőbánya felsőn vannak, ami majdnem pont a 3-as, gyalogos bejáratnál van. A vonatot Budapest bérlettel vagy 250 forintnyi jeggyel veheted igénybe. A konkrét menetrendet ide kattintva találod.

A motorosoknak külön parkolót jelöltünk ki, amit táblával is jelzünk. Kérjük, lehetőleg oda parkoljatok.

A PP-re kutyák és egyéb háziállatok ingyenesen hozhatók, a látogató gazda felelősségére.

Aki drónfelvételeket kíván készíteni a területen, a jelenleg érvényes jogszabályok értelmében előzetes engedély birtokában teheti ezt. A helyszínre vonatkozó engedélyt a rendezveny@mail.totalcar.hu címen kérhetitek.

A rendezvény szervezői fenntartják a jogot a belépők és behajtók számának korlátozására, tekintettel a helyszínek befogadási képességére és az aktuális szabályozásra.

Az eseményen bármilyen marketing tevékenység, árusítás csak a rendezőség engedélyével történhet!

A rendezvényt "szinte" minden időben megtartjuk!

A rendezvény sajátosságaiból adódóan külön felhívjuk a látogatók a figyelmét a kulturált autó- és egyéb járműhasználatra!

unnamed

Az autós rendezvény veszélyes üzem. A szervezők törekednek a biztonságos keretek biztosítására és betartatására, de ennek ellenére történhetnek balesetek. A jegy megvásárlásával ezt tudomásul veszi, és lemond minden kártérítési jogáról a szervezőkkel szemben.

Amennyiben ezt nem képesek betartani, a rendezvény szervezői fenntartják a jogot, hogy a további rendezvényekről kitiltsák a szabályok megszegőit!

Előjelentkezés árusnak (élelmiszert és italt árusítók sajnos nem tudnak jelentkezni!), szponzornak, stb.: rendezveny@mail.totalcar.hu

A rendezvényre a Totalcar Általános Szerződési Feltételei érvényesek.

A Totalcar adatkezelési tájékoztatója itt olvasható.