Olcsó a tuningbox, de hatásos?

Erőmérő: Alfa Romeo 159 Ti JTDm - 2012.

2021.07.30. 15:33

Ugyan már, egy Alfa benzinmotorral az igazi, mondhatják sokan. Érzelmekkel nem vitatkozunk, de azért feltűnően sok 159-es készült négy- vagy öthengeres dízellel, és ma, évtizeddel a gyártás után is sokat imádnak gazdáik.

Pratola Serra egy város Nápoly közelében, de a Fiat csoport egyik motorcsaládjának neve is. Moduláris motor: készült négy- és öthengeres kivitelben, benzinesként vagy dízelként, alu- vagy szürkeöntvény blokkal. 1,4 litertől 2,4 literig széles a választék, ráadásul a Fiat állandó partnerkeresése nyomán más gyártók típusaiban is feltűnnek a változatai.

DSC09390

A mérésre egy Alfa Romeo 159-es érkezett a 2.0 JTDm motorral, ennél 170 lóerő a gyári ígéret. De most ne csak a márka kedvelői figyeljenek, hiszen ezt a motort megtaláljuk a Fiat Bravo, Sedici (Suzuki SX4), Freemont, Doblo, Ducato típusaiban, a Lancia Deltában, az Alfa Brera, Spider, Giulietta orrában, de ott van a Jeep Cherokee-ben és Renegade-ben, az Opel Astrában és Insigniában, meg persze Vauxhall-megfelelőikben is. Szép kis lista ugye?

A 159-est 2005-től 2011 végéig gyártották, Dávid autója 2012-ben állt forgalomba, vagyis az egyik legfiatalabb példány. Imádja, mint a legtöbb Népítélet-író is, a 8-as átlag a 7,2-es Alfa érték fölött van. A fenntartási költségek pontszáma a legalacsonyabb valamilyen okból, de még az is 7,1; a kényelem viszont 8,8-al a legmagasabb. Új korában rengeteg hívet szerzett a 159 kombi szépsége, ezt a formát még Stump Bandi is bekezdéseken keresztül magasztalta. És mindezt 10 éve, ugyan mi maradt ebből mára? Majd megkérdezem, ha találkozunk, esetleg az augusztus 8-i Parkoló Parádén, hátha ott lesz! Én megyek.

Mai tulajdonosa úgy vette nemrég ezt az Alfát, hogy tudta: az előző gazda beépíttetett egy tuningboxot, ami ugye arra való, hogy alacsony költséggel találjunk néhány lóerőt a motorban. Jellemzően a motorvezérlőbe futó adatokat hamisítja meg, hogy több üzemanyagot, nagyobb turbónyomást és nagyobb teljesítményt érjen el, tehát lényegében átveri az amúgy érintetlen motorvezérlőt. Előnye az olcsóság és a könnyű be- illetve kikapcsolhatóság, de az eredmény kérdéses: ha ennyi elég lenne, miből élnének a komoly teljesítménynövelő műhelyek? Megmértük, és aztán azt is, mit tud a motor, ha valós adatokat kap, csalás nélkül!

Te mit tippelsz mennyit hozott ez a kis varázsdoboz? És hogy teljesített a dízel nélküle, viszont már 215 ezer kilométer után? Írd meg kommentben, persze mielőtt megnézed a videót!

Nyomjatok egy lájkot ha tetszett, jelentkezzetek autótokkal a jelentkezési űrlap kitöltésével, lájkoljátok a Totalcar.hu-t a Facebookon, kövessétek be Youtube-csatornánkat!

Korábbi epizódok:

Amikor a Suzuki letagadja a lóerőket
Azt mondják sokan, a gyár alábecsüli a Swift Sport teljesítményét, valójában több az, mint 140 lóerő. No, majd a padon kiderül!
A szélcsatorna mondja meg, hogy ki vagy!
Az áramvonalas a menő, csináljunk hát alacsony légellenálású autót! Gondolhatta az Opel 1989-ben, de a biztonság kedvéért a lóerőt sem hagyták ki.
Információk a következő Totalcar Parkoló Parádéról!

A következő, 33. Parkoló Parádé 2021. szeptember 18., szombaton 12-18 óra között lesz.

Programok (folyamatosan frissül):

  • Mesterkurzus (15:00-tól a 3-as fogadóban): Így vághat át a szerelőd! Aki előad: Kroneraff "Becsületesnepper" István.
  • Autódoki live - ingyenes élő diagnosztika és tanácsadás Autódoktorunktól, kollektív pingvinezés nyitott géptetők mellett. Hozott krehácsra ingyenes ráolvasás, szakértő hümmögés évtizedes rutinnal!
  • Parádés bazár kisautókkal, ajándéktárgyakkal, hogy ne menj haza üres kézzel!
  • Ökumenikus érdekesautó-nézegetés, és barátkozás parkolószerte.

Gyerekeknek:

  • A nagy népszerűségnek örvendő ingyenes gokartozás a Kalandozóparktól a 3-as fogadó előtti díszkövön.
  • Kilátogat a Szomjoltóság csapata egy csodaszép oldtimer Mercedes 710 tűzoltóautóval és rengeteg programmal, ráadás hűsítéssel, ha túl meleged lenne!
  • Gyereknyomda és arcfestés

Fontos infók

A rendezvényen előre (az alábbi gombra kattintva) vagy a helyszínen megváltott belépővel lehet részt venni. A jegy elővételben 2021.09.18. 11:30-ig 990 Ft/fő (OTP és MKB szépkártyával is lehet fizetni), a helyszínen váltva 1500 Ft/fő

A rendezvényre védettségi igazolvánnyal nem rendelkező 18 éven aluliak  védettségi igazolvánnyal rendelkező nagykorú kísérővel, de ingyenesen léphetnek be. 

Védettségi igazolvánnyal rendelkező 14 éven aluli gyermekek nagykorú kísérővel, 14-18 év között kísérő nélkül is ingyenesen léphetnek be.

A jelenleg hatályos rendelet alapján a rendezvény területére nagykorú látogatóként csak védettségi igazolvánnyal vagy védettségi applikációval lehet belépni!

A jegy egyszeri belépésre illetve behajtásra jogosít a Totalcar Parkoló Parádéra és annak minden kiegészítő programjára a Hungexpón.

Látogatói kapunyitás 12 órakor.
Belépés: autóval az 5-ös, gyalogosan a 3-as kapun.

A rendezvényre bármilyen gépjárművel ingyen be lehet hajtani, amennyiben az abban tartózkodó személyek érvényes jeggyel rendelkeznek.

A motorosoknak külön parkolót jelöltünk ki, amit táblával is jelzünk. Kérjük, lehetőleg oda parkoljatok.

A PP-re kutyák és egyéb háziállatok ingyenesen hozhatók, a látogató gazda felelősségére.

Aki drónfelvételeket kíván készíteni a területen, a jelenleg érvényes jogszabályok értelmében előzetes engedély birtokában teheti ezt. A helyszínre vonatkozó engedélyt a rendezveny@mail.totalcar.hu címen kérhetitek.

A rendezvény szervezői fenntartják a jogot a belépők és behajtók számának korlátozására, tekintettel a helyszínek befogadási képességére és az aktuális szabályozásra.

Az eseményen bármilyen marketing tevékenység csak a rendezőség engedélyével történhet!

A rendezvény sajátosságaiból adódóan külön felhívjuk a látogatók a figyelmét a kulturált autó- és egyéb járműhasználatra!

unnamed

Az autós rendezvény veszélyes üzem. A szervezők törekednek a biztonságos keretek biztosítására és betartatására, de ennek ellenére történhetnek balesetek. A jegy megvásárlásával ezt tudomásul veszi, és lemond minden kártérítési jogáról a szervezőkkel szemben.

Amennyiben ezt nem képesek betartani, a rendezvény szervezői fenntartják a jogot, hogy a további rendezvényekről kitiltsák a szabályok megszegőit!

Előjelentkezés árusnak (élelmiszert és italt árusítók sajnos nem tudnak jelentkezni!), szponzornak, stb.: rendezveny@mail.totalcar.hu

A rendezvényre a Totalcar Általános Szerződési Feltételei érvényesek.

A Totalcar adatkezelési tájékoztatója itt olvasható.

Parkoló Parádé a Totalcaron

Több mint három indok, hogy elgyere a harmincharmadik Parkoló Parádéra
Az autókülönlegességek és jóarc tulajaik mellett közönség-okosítás, és támolygó gyermekeket lekötő programok is lesznek. Jöjjetek!
Dízel vagy benzines? Itt jól megfér egymás mellett
Az ősz első Parkoló Parádéján is lesz Mesterkurzus, de a lényeget ti hozzátok: klassz autókat és jó hangulatot.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.