A szélcsatorna mondja meg, hogy ki vagy!

Erőmérő: Opel Calibra Turbo – 1994.

2021.09.10. 11:32

A név kötelez, szól a mondás: a Calibra formatervezője, Erhard Schnell valóban gyors autót alkotott. A leggyengébb 115 lóerős is 205 km/h végsebességre volt képes 1989-ben, mi viszont most a csúcsot jelentő 204 lóerős turbót mértük meg!

A fizika '89 óta sem változott. A Skoda Octavia egyliteres motorral kb. 110 Le és hasonló légellenállási együtthatóval (Cd: 0,26), mint az Opel Calibra, a végsebessége is hasonló: 208 km/h. Miközben az egyik kora csúcstartó kupéja volt, a másik egy sima családi ötajtós 2021-ben: nagyot változott a világ!

A turbós változat légellenállása ennél kicsit nagyobb, cserébe tele van műszaki érdekességgel. A motor a C20XE-n alapul, ami a 37%-os hatásfokával korának legjobbja; kapott egy integrált házas turbót és C20LET lett a neve. DOHC, hengerenként 4 szelep, vas blokk és alu hengerfej, kettős pillangószelep, Motronic M2.7 a főbb jellemzői. Négykerék-hajtás járt hozzá szériában, viszkó kuplunggal és hidromechanikus leválasztóval az ABS jó és gyors működéséhez. A tengelyeken nincs differenciálzár, de így is haladós: 6,8 másodperc alatt gyorsul 100-ra. A motorsportban bevetették, a raliban jó adottságokkal szállt versenybe, került bele versenyre felkészített összkerékhajtás, még szekvenciális váltó is, de aztán a fejlesztések elmaradtak. Az igazi sikereket a DTM-ben érték el, Manuel Reuter 1996-ban győzelemre segítette az aktív aerós Calibra V6-ot.

01-Opel-20967

Imre autója esztétikailag nagyon rendben van, tett is ezért sokat. Amikor 1994-ben kigördült a gyárból 204 Le-t és 280 Nm-t ígértek, és mivel a motoron nincs módosítás, ma is ezt várjuk. De vajon tudja-e még az eredeti teljesítményt?

Nyomjatok egy lájkot ha tetszett, jelentkezzetek autótokkal a jelentkezési űrlap kitöltésével, lájkoljátok a Totalcar.hu-t a Facebookon, kövessétek be Youtube-csatornánkat!

Korábbi epizódok:

Nem várt FORDulat
Mit nem adtunk volna ennyi erőért 20 éve? Egy villanyautóval zárjuk sorozatunkat.
Ilyen egy jól bevált recept: 300+ LE
Saját tervezésű és gyártású motorbelső, egyedi program, sok év munkájának gyümölcse. Tartsatok velünk ma is.

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.