Amikor a Suzuki letagadja a lóerőket

Erőmérő: Suzuki Swift Sport 1.4t 2018

2021.09.17. 07:02

Suzuki Swift Sport 1,4 literes Boosterjet turbómotorral. Egy régi galaxisban ugyan volt már feltöltött Swift, de napjainkban ez az első turbós változat. Modern padlólemezen gyártják a Swiftet, ami jó hatással van a tömegére. Ha ehhez jó motort párosítunk, minden adott a kellemes autózáshoz.

Tényleg könnyű! Ha már hallottál minket a Swiftet dicsérni, akkor például azért, mert mázsákkal könnyebbek kategóriatársainál. Pedig nem kisebb, és ebben a méretben ez akár 10-20% tömegelőny. Newton óta tudjuk, hogy F=m*a, vagyis gyorsításhoz szükséges erő a tömeg és a gyorsulás szorzata. Ha a tömeget csökkentjük, ugyanaz a motorerő nagyobb gyorsulást eredményez. Nem mondtam újat, de ezt mindig érdemes szem előtt tartani, hiszen ezt érzik kanyarban, egyenesben, fékezéskor is. Ezért rajonganak sokan a lepkesúlyú Swift Sportért.

A K14C motor is egy kicsit trükkös. A hirdetett 140 lóerőnél többet szoktak mérni, jellemzően 150 fölött. Független gyorsulásmérések is 7,5-7,3 másodperc gyorsulást adnak 100 km/h-ra, az ígért 8,1 s helyett. Szóval könnyű is és a motor is erősebb az ígértnél. Mi kell még? Mondjuk egy optimalizálás! András többször írt, hogy jönne hozzánk méredzkedni, legutóbb már volt a megjegyzés rovatban egy utalás motoroptimalizálásra. Nosza nézzük ezt a versenygépet! Nem volt könnyű mérés, elárulhatom, hogy többször kellett nekifutni. De a végén, csak okosabbak lettünk egy tapasztalattal.

Nyomjatok egy lájkot ha tetszett, jelentkezzetek autótokkal a jelentkezési űrlap kitöltésével, lájkoljátok a Totalcar.hu-t a Facebookon, kövessétek be Youtube-csatornánkat!

Korábbi epizódok:

Nem várt FORDulat
Mit nem adtunk volna ennyi erőért 20 éve? Egy villanyautóval zárjuk sorozatunkat.
Ilyen egy jól bevált recept: 300+ LE
Saját tervezésű és gyártású motorbelső, egyedi program, sok év munkájának gyümölcse. Tartsatok velünk ma is.

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, vizsgáltassa át szakemberrel!
Ismerje meg TotalCheck használtautó-átvizsgálási szolgáltatásunkat.

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.