Ez a Merci nem zöldséget visz

Erőmérő: Mercedes-Benz 123 Pompakocsi 1982

2021.09.24. 06:09

Halottaskocsit, vagy másik nevén pompakocsit bizonyára mindenki látott. Általában lépésben, vagy még annál is lassabban gurulnak ezekkel, amihez nem kell túl sok lóerő. De mi történik, ha közel negyven év után végre lepadlózzuk?

A 123-as Merci igazi ikonja az autógyártásnak. A konzervatív álca mögé korszerű technikát tettek: független felfüggesztés elöl-hátul, a kombiban szintszabályzással, egyes modelleken benzinbefecskendezés, máshol 5 hengeres dízelmotor turbóval, légzsák, és mindezt 1975-től lépésenként. Volt hathengeres benzinmotor is, ami nem egyedülálló a szegmensben, de kimagasló. Ezt kombinálták a tartóssággal és a verziók nagy számával. Három tengelytáv, négyféle karosszériaváltozat, legalább 8 motorverzióból, mindenki találhatott megfelelőt. Még 7 üléses kombi is volt, de most a minimum áll a mérőpadon, mert mindössze két ülés van ebben a hosszú, azaz V123 változaton alapuló halottas autóban.

Gyári kód szerint M123 benzinmotor a katalógus szerint 140 lóerős, hengerenként 2 szeleppel. Mostanában az autó épp felújításon megy keresztül a karbi volt nemrég soron. Felére esett a fogyasztás, de még így is 15-20 literről beszélünk, tehát talán még mindig nem tökéletes a motor. De akkor mennyi maradhatott a lóerőkből? A hangja egészséges, a hátsókerék hajtott, a váltó manuális – minden patent! A padba alig fért be, de nekifeszült a görgőknek. Szerinted mennyit tud?

Nyomjatok egy lájkot ha tetszett, jelentkezzetek autótokkal a jelentkezési űrlap kitöltésével, lájkoljátok a Totalcar.hu-t a Facebookon, kövessétek be Youtube-csatornánkat!

Korábbi epizódok:

Nem csak az erő tesz sportossá
Jó alapra könnyebb sportos autót építeni. Ha adott a remek futómű, akkor csak erősebb motor és -fék kell, meg néhány kiegészítő. Ez az első Focus ST!
Keveset tud, de azt örökké
Kedvenc lett megjelenésekor a Favorit. Kitűnt a keleti blokk választékából. Mert a már akkor is öreg motor remek otthonra talált az autó elejében.

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, vizsgáltassa át szakemberrel!
Ismerje meg TotalCheck használtautó-átvizsgálási szolgáltatásunkat.Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.