Igazi mozgásszabadság

2000.11.23. 11:02

Emlékszik még valaki a Terminal Velocity-re, mely egy csapásra híressé tette az azonos nevű csapatot? Ők követték el a Monster Truck Madness két epizódját, a Hellbendert, a Fly! repülőszimulátort, és a tavalyi horror-kirándulást, a Nocturne-t. Mondhatni járatosak néhány műfajban. Legújabb programjuk csikorgó gumikkal kanyarodik vissza a gyökerekhez. Játéktermi autókázás a javából.

 
   
   

A napokban jelenik meg PC CD-ROM verzióban a Terminal Reality fejlesztésében készült 4x4 Evolution nevű off-road autós játékprogram, három platformot összekötő ígéretes online játékmóddal.

A 4X4 Evolution legtöbb társával ellentétben igazi mozgásszabadságot ad. Bár mind a 16 pályán megvannak a kitaposott utak, sőt itt-ott számos szabályos levágást is megejthetünk, egyébként tényleg arra megyünk, amerre akarunk. Jó, jó azért előbb-utóbb megtaláljuk a terület határait, a végtelenség még nem bekalkulált tényező, de a szabad mozgás a lényeg.

Versenytársaink mellett - pályáktól függően - számos más akadállyal is számolnunk kell, úgymint felszálláshoz készülődő repülőgépekkel, mozgolódó építőgépekkel, stb. Az olyan megszokott nehézségeket, mint a checkpoint-kapuk, fák, folyóágyak, keskeny hidak és a hétköznapi forgalom démona, már nem is említem.

A szokásos három játékmódra számíthatunk: időmérés, gyorsfutam, és a karrier-üzemmód. Természetesen az utóbbi nyújtja a legérdekesebb szórakozást. Itt alapkocsival kezdünk, sovány adag üzemanyaggal. A folyékony arany egyébként is fontos kellék.

 
   
 

Ezután a rangosabb helyezések elérésével kapjuk majd az anyagiakat. A bevételből tuningolhatjuk a járgány különböző alkatrészeit: gumitípusok, felfüggesztés, váltó, kipufogó, stb. Ha már a kocsiknál tartunk: nagyjából több mint 50-re számíthatunk, olyan márkákkal, mint Mercedes, Nissan, Toyota, Kia, Mitsubishi, Subaru, Isuzu, Honda. Ez eddig nagyon jó.

A pályák grafikai kidolgozása az előzetesek alapján elég szépnek tűnik, így tiszta élvezet lesz a tágas vidéken repeszteni. Élő környezet, repkedő madarak, hatalmas adag lens flare effektus. Az igazi látványosságot a külső nézetű kamerákkal és a visszajátszásokkal élvezhetjük ki.

Váltogathatjuk a kameraállásokat, elmenthetjük a visszajátszásokat, stb. Az autók viselkedése - arcade játék révén - könnyedén értelmezi a gravitáció és a mozgás fizikai törvényeit. Látványosan megdől a karosszéria a kanyarokban, vagy ugratáskor lógnak a levegőben a kerekek. Az esetleges sérülésekkel és azok hatásaival már nemigen fárasztanak bennünket.

A hangeffektusokról még nem sokat tudni, de tuti, hogy a 16 pálya mindegyikének - a sarkvidéktől a Sierra hegyvidékéig - meglesz a saját muzsikája.

 
   
   

Most pedig rátérünk arra, ami még nem volt. A Terminal Reality egyszerre fejlesztette a PC-s verzióval a Macintosh és a Dreamcast változatot is. Ennek eddig példa nélkül álló eredménye, hogy az interneten platformtól függetlenül játszhatunk egymás ellen. Ez már önmagában is érdekes lesz. Meglátjuk, mit tudnak a konzolos fiúk.

Az egyjátékos módnak is lesz még egy netes vonatkozása, a "world statistics". Itt a világ legjobb játékosai tűzhetik ki a legjobb köridőket, és egyéb legszebb eredményeiket, a hardcore játékosok nagy örömére. Még ha az egyjátékos mód hétköznapinak is tűnik az on-line móka garantált.

A közeli megjelenésre való tekintettel a programot kipróbálás után hamarosan alaposabban teszteljük. További információk és képek a HC.Gamer játéksite-on.>