High tech házilag

2001.10.29. 07:25

Új divathóbort hódít az USA-ban. Lelkes amatôrök fedélzeti számítógépet építenek régi autójukba.

 
   
 

A neves gyártók minden földi jóval ellátják vadonatúj autócsodáikat. Lassan már alaptartozék a számítógépes vezérlés, GPS, minden igényt kielégítô szórakoztató központ (hi-fi, DVD, játék stb.) Mit tegyen, aki régi csotrogányát szeretné irigylésre méltó szuperatóvá varázsolni? Legalább a környezetével hitesse el, hogy a roncs hipermodern fedélzeti számítógépet tartalmaz.

 
   
   

Alapvetően porhintésrôl van szó, mivel 4-600 ezer forintért csak csicsát kapni, semmi mélyrehatót. A recept egyszerű: végy egy közepesen erôs pc-t - egy Pentium kettes megteszi (a Macintosht jelen esetben szerelési gondok miatt kerüld), rakj bele minimum 128 MB memóriát, 20 GB HDD-t, CD-lejátszót vagy DVD-t, hangkártyát, meg minden mást (á 100-150 ezer kemény magyar forint), és vegyél hozzá egy érintôs (touch screen) TFT monitort (ez egy kisebb vagyon, de klaviatúrával nehéz lenne boldogulni). Építsd be, telepítsd fel a szükséges programokat, és go! Amit kapsz: fedélzeti szórakoztató központ, és rendkívüli látvány. Amit nem kapsz: tényleges fedélzeti komputer.

 
   
 

Az így létrehozott rendszer nem képes a menettulajdonságok befolyásolására, nem vezérli a klímát, a tükröket. Elônye? Ha a hallgatandó zeneszámokat elôre felmásoljuk a merevlemezre, soha nem akad meg, nem ugrál, mint a hagyományos CD. Mp3-ba tömörítve sok-sok óra anyaga tárolható. A barátok el lesznek hűlve a fantasztikus vizuális effektektôl. Várakozás közben megnézhetünk egy filmet, vagy éppen csetelhetünk a haverokkal. Mindenféle input-output eszközökkel bôvíthetô, szinte a végtelenségig fejleszthetô.

 
   
   

Bármennyire kifinomult a számítógépes hangrendszer, vájtfülű hifisták inkább kerüljék. A motortérbe rejtett számítógép ventillátora, a kábelezés és még ezer más tényezô rontja a legszuperebb hangkártya hangzását is. Arra nem is érdemes szót vesztegetni, mi történik, ha lefagy szeretett ablakos oprendszerünk. Aki minôségre vágyik, vegyen inkább új autót, vagy szerezzen be egy jó nevű hifi rendszert.