Elôfizetéses csatornák reklám nélkül

2001.01.03. 09:26

Karácsonyi meglepetés gyanánt üzembe helyezték a Sirius műholdas rádiótársaság harmadik műholdját, ezzel befejezôdtek a digitális satellit-rádió adástesztjei. A kereskedelmi adás az új évezred elsô napján indul. Három műholdjáról 100 digitális rádióadást sugároz a cég, havi 10 dollárért elôfizetéses rendszerben érhetô el a szolgáltatás. Sajnos csak az USA kontinentális területén.

 
   
   

A 100 adásból 50 reklámmentes zene, a többi csatornán hírek, sportközvetítések, kabaré és gyermekprogramok futnak. Már megkötötték a szerzôdéseket a CNBC, National Public Radio, USA Networks/Sci Fi Channel, Bloomberg és a BBC csatornákkal. A programok fogásához szükséges háromsávú rádióvevôket (AM/FM/SAT) a Ford, Chrysler, BMW, Dodge, Mercedes, Mazda, Jaguár és Volvo egyes személyautóiba és kamionjaiba építik.

A Siriustól több elektrotechnikai vállalat licenszeli a technológiát, így hamarosan neves autóhifi-gyártók készülékei is képesek lesznek műholdas vételre (pl. az Audiovox, Clarion, Kenwood, Panasonic).

 
   
 

A project komolyságát mutatja, hogy a DaimlerChrysler 100 millió dollárt fektetett a vállakozásba. Az USA harmadik legnagyobb autógyártója (évi 4,8 millió jármű) abban bízik, hogy a Siriussal közösen kifejleszthetnek egy korszerű telematikus rendszert, ami kiterjedhet a biztonsági funkciókra, navigációra és más, még ki nem dolgozott, a frekvenciát és országos lefedést kiaknázó speciális funkciót.

A Mercedes marketingfônöke - a cég szintén a DaimlerChrysler csoport tagja - úgy véli, a luxusautók tulajdonosai igénylik a hasonló szolgáltatásokat. Véleménye szerint, ha az amerikai példa beválik, Európában is alakulhatnak a Siriushoz hasonló elôfizetéses digitális rádiótársaságok, és terjedésüket a nagy autógyárak támogatni fogják.