Nosztalgiajáték Mac-en

2000.12.15. 10:36

A boldog hetvenes években az utcák (no persze csak tôlünk nyugatabbra) tele voltak bivalyerôs autócsodákkal, a benzinárak sem szöktek az égbe, akár egy V8-ast is el lehetett tartani. A San Francisco utcáin sorozatban, és mindannyiunk kedvenc Starsky és Hutch-ában a járgányok úgy szálltak az utcákon, akár egy jumbo jet. Ebbe a korba repít minket a Macsoft legújabb játéka, a Driver.

 
   
   

Kezeket fel, védd az igazságot egy száguldó rendôrautóban, vagy légy a mindenkit kicselezô utcai rodeós. Ebben a játékban minden lehetséges. Ráadásul Macintoshon. (A játék Playstation-ön látta meg a napvilágot, a múlt év elején windowsosodott, és csak most - másutt már learatva a babérokat - lett Apple kompatibilis.)

 
   
 

Mielőtt száguldani kezdenénk, egy mélygarázsban kell számot adnunk vezetői képességeinkről. Minden elképzelhetô mutatványt prezentálnunk kell, szlalom, fékpróba, de kb. 60 másodperc alatt profi versenyzővé vedlünk. A bevezető rész unalmas, de itt gyakorolhatjuk be a fogásokat, hogy túléljük a játék hátralévô részét.

 
   
   

Minden játékos egy misszióban vesz részt. Üzenetrögzítőn kapjuk a feladatot, rögtön dönthetünk, éttermek kirakatüvegén keresztül száguldunk a célig, kapkodjuk a fejünket a golyók elől, vagy egy kényelmesebb, de kevésbé izgalmas módszert választunk. A sztorik kiválóak, kár lenne most lelőni a poénokat. A játék tényleg életszerű, a fékezés valósággal kiráz a gép elől. Az autó úgy reagál, akár egy valódi.

 
   
 

A várostérképek jók (San Francisco, Los Angeles, Miami, New York), kis ablakban nyomon követhetô pillanatnyi helyzetünk. Akkor sem kell beijedni, amikor füstöl a rendőrautó: ha a kárjelző végletes szintet mutat, legfeljebb újrakezdjük a menetet.Ha belefáradtunk a nagy feladatba, minijátékok sorával pihentethetjük meggyötört, túladrenalinozott idegrendszerünket. Több mint negyven misszió és többszáz kis feladat vár a vállalkozó kedvû játékosra.

 
   
   

Bármelyik power PC képes a szoftvert futtatni, de ajánlatos G3-at, vagy inkább G4-et, egy jó 3D grafikus kártyát és sok-sok RAM-ot beszrezni. És persze kivenni néhány szabadnapot, mert játék közben repül az idő.