Mellélövésgátló szériában

2000.12.20. 11:17

Hadd lövöm le a poént már az elején: a Fiat Magyarország honlapja szívet melengetően jól használható, ráadásul ötletes és még jól is néz ki.
De azért nem hibátlan.

 
   
   

Az oldal megjelenése áttekinthető. Baloldalon egy sávban a céggel és termékeivel kapcsolatos fő menüpontok, alul a site-tal és a kommunikációval kapcsolatos gombok. Ezek közül a "Postaláda" rögtön zseniális: a Gyakran Feltett Kérdéseket összegyűjtötték, nem kell ilyesmivel zaklatni a Fiat levélbontóit. Egyetlen zavaró választ találtunk:

"Vegye fel a kapcsolatot a FIAT alkatrészosztállyal a következő címen: Kilépés."

 
   
 

Fel lehet iratkozni elektronikus hírlevélre, és ha nem egy Gyakran Feltett Kérdést akarunk feltenni, van rendes email-cím is. Némileg diszkriminatív, hogy a levélküldés előtt meg kell mondanunk, milyen autónk van, és a márka - egy legördülő ablak korlátozott választéka miatt - csak Fiat lehet, de talán válaszolnak a kérdésünkre akkor is, ha egy Fiat Golf autót vallunk be (a típus begépelhető).

A főlap alján van még "Tartalomjegyzék" a nagyon lámáknak, és "Súgó" az abszolút lámáknak. De ez így vagyon rendjén.

A képernyő bal oldalán találhatók az igazi menüpontok. A márkakereskedők kereshetőek, de az összes megjelenítésére is van lehetőség. Kár, hogy a kereskedőknek nincs sem email-címük, sem website-juk. Legalábbis az oldal nem utal rá.

 
   
   

Vannak linkek viszont egy külön menüpontban: az Alfa és a Lancia magyar site-jaira juthatunk, ami logikus, hiszen a Fiat Magyarország képviseli ezt a két márkát is. Érdekes a "Klubok" menüpont, ahol többek között Óceánia Fiat-klubjai is felsoroltatnak, ámde magyar Fiat-klub nem szerepel. Még. Ugyanis van egy regisztrációs lap, csak ki kellene tölteni. Fiat-klubosok, figyeltek?

Az "Események, promóciók" menüpont alatt momentán eseményt nem találtunk, de promóciót igen. Aggasztó viszont, hogy két akció is szeptember 30-án zárult (az oldal információi szerint), ám a hirdetésük még fent van.

 
   
 

Az "Érdekességek" alatt találjuk a webmasterek kedvenc mütyürjeit, képernyővédők, letölthető reklámfilm, puzzle. Aki nem akar, nem kattint ide. A "Szolgáltatások" rovatban a hitellehetőségeket tárgyaljak (nagyon hasznos), bár konkrét számadatok nélkül; a Fiat Assistance sárga angyal szolgálatát ismertetik (hasznos); valamint "Autonomy" néven bemutatják a mozgáskorlátozottaknak készített gyári autókat (reméljük, nem hasznos). Ha a logókra kattintunk, a megnyíló új ablakokban részletesebb infót találunk.

 
   
   

A "Kiegészítők" az a menüpont, amit lehetne fejleszteni: eleve kevés a bemutatott cucc, ráadásul a képek aprócskák, életlenek és ár sincs feltűntetve mellettük.

És akkor a website sava-borsa, az új autókról tájékoztató "Típusok" szekció. Rögtön egy nem működő keresővel indít: hiába választjuk bármelyik modellt bármelyik kategóriában, csak üres fehér lap a jutalmunk. Ha nem adjuk fel, a jobb felső sarokban egy legördülő menüből is kiválaszthatjuk a minket érdeklő típust.

 
   
 

És innen nirvána: először is, a típusokról részletes műszaki adatok. De tényleg, generátor kapacitása, fékek átmérője, differenciálmű-áttétele: mi szem-szájnak ingere, minden adat megtalálható. Az mondjuk vicces, hogy a Punto oldalán a tárcsaféknek D a rövidítése, a dobféknek viszont T...

Másodszor, részletes a felszereltségi lista, talán túl részletes is, hiszen például a jobb oldali külső visszapillantó tükör is tétel rajta, mint a régi szép merkuros időkben.

 
   
   

Ugyanakkor egyes tételek homályosak: az elektronikus fékerő-elosztót csak angolul nevezik meg (Electronic Brake Distribution), bár ezt még ki lehet okoskodni egy középfokú nyelvvizsgával, a minden magyarázat nélküli "antimisfiring" már rázósabb. Ha egy joystickon látnám, biztosan arra gondolnék, hogy egy mellélövést (misfiring) megakadályozó eszköz, de hogy egy Punto esetében mi lehet, azt passzolom. Ráadásul minden Punto-változaton szériafelszereltség!

Harmadszor: igen, árlista is található. De még milyen árlista! Az adott modellhez rendelhető extrák közül kiválaszthatjuk a szükségeseket, és az oldalon megjelenik a személyre szabott autónk pontos vételára.

Plusz: rengeteg hasznos adat az autókról; világos felépítés; letölthető mütyürök; klubok címei (URL is); hírlevél
Mínusz: a kereskedőknek nincs internetes elérése; lejárt akciók; helyesírási hibák (főleg a felszereltség között)