A nap híre: indul a Galileo Project

2002.03.27. 09:51

Elkezdődött az európai műholdas helymeghatározó rendszer kiépítése. A 3.2 milliárd euróba kerülő, főleg civil használatra szánt szisztéma igazi riválisa lesz az az Egyesült Államok GPS műholdas rendszerének.

Az Európai Unió kormányfői hosszas hezitálás után barcelonai értekezletükön bólintottak a Galileo Projectre. Németország, Hollandia és Anglia sokáig habozott, az EU és az USA gazdasági elhidegülése őket is meggyőzte a tervezet hasznosságáról.

 
   
   

Navigációs rendszerek irányítják a hajókat, repülőgépeket, űrrepülőket. Adatokat szolgáltatnak a közúti közlekedéshez, a telekommunikációs hálózatoknak. GPS-egységgel kiegészítve a mobiltelefonokat bárki személyes használatra is igénybe vehet helymeghatározó rendszeri szolgáltatást.

Európában a GPS-felhasználók pozíciójukat az USA GPS rendszerének holdjairól vagy az orosz GLONASS műholdakról kapták. Mivel mindkét rendszer elsősorban hadi felhasználásra készült, katonai üzemeltetői nem garantálják a civil lakosság számára a szünetmentes működést. A tervbe vett európai rendszert polgári szervezetek irányítják majd, folyamatos működést garantálva a polgári felhasználóknak is.

 
   
 

A teljes rendszer harminc, 23 ezer kilométer magasságban keringő műholdat és földi kontrolláló bázisállomások garmadáját tartalmazza majd. Az üzemeltetésre nemzetközi cégek jönnek létre, melyek a szolgáltatások teljes tárházát nyújtják majd. Az alapszignál használata ingyenes lesz, bárki hozzáférhet majd (általános célra, térképszoftverre ültetve ez elég).

Aki nagy pontosságra vágyik (az európai rendszer az amerikai 36 méterrel szemben 1 méteres pontosságot képes produkálni), biztos akar lenni az állandó elérésben, az az alapjelre ültetett adatszignált is foghatja, természetesen ezt már díjazás fejében. Külön kasztot alkotnak a biztonsági cégek, légi, tengeri és közúti irányítás, akik egy speciális biztonsági jelet foghatnak majd, természetesen igen borsos díjért.

A projekt 2007-ig lezárul, addigra a holdaknak is pályára kell állniuk. Az USA, pontosabban maga a Pentagon határozottan ellenzi a Galileo Projectet, mivel szerintük egy esetleges háborúban az ellenség képes a holdakat eltéríteni és a nyugat ellen fordítani. Követelik továbbá, hogy a Galileo teljes mértékben működjön együtt az ő GPS-rendszerükkel.

A vita valószínűleg soká tart, az üzembe helyezés időpontja sincs közel. A hazai autóstársadalom számára azonban a közeljövőben érdemes lesz beszerezni a már ma sem túl drága kütyüt, és legkésőbb 5 év múlva ingyenesen igénybe venni az (immár európai!) helymeghatározó szolgáltatást.