Térkép helyett

2006.02.17. 12:29

Előző GPS-es írásunkban kifejezetten hardcore terepjárósoknak ajánlottunk megoldást navigációs problémáikra. Most a jóval népesebb kocaterepjáróknak javaslunk testhezálló megoldást: a PDA-t.

Fenntartom, hogy a valódi terepjárókba inkább a mindent kibíró célkészülékek, és nem a GPS-szel kombinált tenyérszámítógépek (PDA-k) valók, elismerem, hogy a főleg aszfaltúton közlekedő, földutakra csak ritkán keveredő felhasználóknak anyagilag mindenképpen jobban megfelelnek az utóbbiak (főleg ha más okból amúgy is szükségünk van PDA-ra).

A piacon beszerezhető PDA-k nagy része általában 30-40 ezer forint ráfordításával terepképes állapotba hozható. Természetesen szólni kell a kompromisszumokról is: a PDA jóval sérülékenyebb, tehát esőben, sárban ne nagyon vegyük ki a kocsiból, a koszos kezünktől származó karcok elkerülésére pedig jól tesszük, ha utólag megvásárolható fóliával védjük a képernyőt.

Mielőtt komolyabb terepre mennénk, jó alaposan nézzük meg, hogy a kocsiba szerelt tartó biztosan fogja-e masinánkat! Nincs kellemetlenebb, mint amikor egy nagyobb bucka után a PDA ide-oda pattog a kocsiban. Ez nemcsak a tenyérgépnek káros, de balesetveszélyes is. Mivel a legtöbb tulajdonosnak az apró számítógép munkaeszköz is, ne feledkezzünk meg adataink gyakori mentéséről sem, hogy az esetleg a terepen elvesző memória ne okozzon bajt. Végül, hacsak nem a szomszédos dombra megyünk, mindig legyen nálunk papírtérkép is, az biztosan nem romlik el.

Nézzünk először pár PDA-t azoknak , akiknek még nincs, de most szándékoznak venni, és már tudják, hogy terepezni is szeretnének. Az első helyen mi mást említhetnénk, mint a Garmin iQue sorozatát. Nagy előnye, hogy a gyártó saját speciális térképeit használhatjuk vele (így például a magyar topografikus térképet, a Topoguide-ot, ugyan nem a legfrissebb adatokon alapul, de azért sok helyen tehet jó szolgálatot), szép számmal találhatunk közöttük "gyári" és lelkes felhasználók által készített példányokat is ( turistautak.hu, mapcenter.cgpsmapper.com).

A többféle iQue közül GPS-es szemmel elsősorban az M4-es modellt ajánljuk, ebben van a legjobb GPS-vevő (a SiRF segítségével). Mivel a GPS egyre népszerűbb, a GPS-PDA kombók száma is nő: a Garmin mellett a HP, a Fujitsu-Siemens és az Acer is árul ilyen eszközöket. Ha olcsóbb készülékre vágyunk, a Yakumo, Airis és Mitac háza táján érdemes szétnéznünk .

Utóbbi cég nagy erőkkel fejleszti ezeket az eszközöket, a Mio 169-es modellje már inkább GPS-nek, mint PDA-nak készült (fekvő elrendezés és nagyon profin megcsinált autós tartó). Hasonlóan jó választás a Holux-féle GPSmile 60, ez is azoknak készült, akik nagy hangsúlyt helyeznek a GPS részre is.

Ha már van PDA-nk, de az nem rendelkezik saját GPS-vevővel , külső egységre lesz szükségünk. Ennek csatlakoztatása a Bluetooth-kapcsolat segítségével a legegyszerűbb, ha viszont tenyérszámítógépünk ezt sem ismeri, bajban leszünk: a vezetékes csatlakozás a sok madzag miatt már nem igazán kényelmes (bár rendes autós beszereléssel ez a gond csökkenthető).

Amint régebben már említettük, a GPS térkép nélkül nem ér igazán sokat. Bár egy egyszerű koordináta- és iránykijelzés is használható a terepen, az igazi segítséghez nem árt egy színes térkép. Az előző bekezdésben említett Garminokhoz természetesen remekül használhatóak a saját térképek, de mit tehet, akinek másmilyen modellje van, amihez rendszerint csak közúti navigációra használható térképet adnak?

Mivel a GPS-szel foglalkozó lelkes emberek száma igen nagy, a válasz szerencsére az, hogy sokat. Először is, léteznek programok a Garmin-féle térképek megjelenítésére normál GPS-ekeken. Ilyen például a Pocket Map Viewer ( pocketmv.homeip.net). Fontos megjegyeznünk, hogy csak az úgynevezett "nem kódolt" térképeket tudjuk használni velük, azaz a már említett Topoguide-ot például nem. A turistautak.hu-ról letölthető szintvonalas térképet viszont igen.

A Pocket Map Viewerhez hasonló, de annál valamivel kellemesebben használható az orosz fejlesztésű GISRussa. Ennek is a Garmin-térképek PDA-s megjelenítése és az azokon való navigáció a fő feladata. A hozzá remekül passzoló, szintén orosz GPSMapEdit (www.geopainting.com) segítségével könnyen és egyszerűen rajzolhatunk térképeket mind a GISRussa alá, mind pedig a Garmin készülékekhez.

Szerencsére arra is van megoldás, ha nem találnánk az általunk bejárni kívánt környékhez Garmin-térképet. Egyszerűen egy hagyományos papírtérképet kell beszkennelnünk, majd némi kalibrálás után - ez általában ismert koordinátájú pontok bejelölését jelenti a szkennelt képen - ennek segítségével tájékozódhatunk. Persze valódi navigálásra nem lesz lehetőségünk, de legalább látjuk, merre megyünk, illetve a térkép ismeretében ki is választhatjuk a megfelelő útvonalat.

Ilyen program szép számmal akad a piacon, de java részük fizetős: ilyen többek között az OziExplorer, a GPSDash és a GPS Tuner.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.