100 dollárért megszűnik a térerő

2001.04.10. 10:49

Bármelyik nyugati elektronikai szaküzletben 100 dollár körüli áron megvásárolható a tajvani gyártmányú piciny műszer, melyet gyártója nagyközönség által látogatott helyek, múzeumok, színházak, mozik számára fejlesztett ki, hogy a nem kívánt telefoncsörgésektôl megkíméljék magukat.

Ha valaki Magyarországon nagy értékű német autót vásárol, számolnia kell vele, hogy új kedvence az autótolvajok fô célpontja is. Sok módszer született a lopás kivédésére. Ezek többsége mechanikus védelmet nyújt, de aki biztosra akar menni, elektronikus eszközre épít. A biztosítók által is igencsak preferált, manapság slágernek számító GPS és GSM párosításából született megoldásról egyre többet hallani. Meg arról is, hogy alig ér többet egy lyukas garasnál.

 
   
   

Az elv egyszerű: az autó pontos helye a műholdas háromszögeléssel könnyedén meghatározható, mobiltelefonon keresztül pedig blokkolható a motor, lezárhatók az ajtók stb. De mi van, ha a rendszernek fogalma sincs róla, hol tart eltulajdonított autónk? Márpedig ez könnyen elôfordulhat, ha a tolvajok figyeltek az általános iskolai fizika órán.

A bűvös szó a Faraday-elv. Ha egy eszközt fémbúrába helyezünk, semmiféle rádiójelet nem tud kibocsátani (Ez az árnyékolás elve, ezt használják a katódsugárcsöves monitoroknál is, hogy csökkentsék a kibocsátott elektromágneses sugárzást), és persze befelé se jut jel. (Gondoljunk arra, hogy villámcsapás esetén sem éri áramütés az autóban ülôt.)

Ha a tolvajok nem folyamodnak a nehézkes kamionos módszerhez, egy kis készülék segítségével hatástalaníthatják a riasztórendszert. Bármelyik nyugati elektronikai szaküzletben 100 dollár körüli áron megvásárolható a tajvani gyártmányú WAC 1000 Wave Shield Cellular Phone Immobilizer nevű piciny műszer, melyet gyártója nagyközönség által látogatott helyek, múzeumok, színházak, mozik számára fejlesztett ki, hogy a nem kívánt telefoncsörgésektôl megkíméljék magukat.

A 30 méter hatótávolságú készülék analóg és digitális jelek zavarására is alkalmas, bekapcsolása után néhány másodperc múlva megszűnik a térerô. Valamennyi GSM frekvencián működik, sôt egyes verziói képesek a magasabb, a műholdak által használt gigahertzes rádiófrekvenciák blokkolására is. A telefon ugyan be van kapcsolva, a háló mégis úgy érzékeli, senki nincs az adott területen. A pihekönnyű eszköz gyakorlatilag bármit "láthatatlanná" tud tenni.

Akinek most teljesen elment a kedve a távfelügyelt autóvédelemtôl, vigasztalja, hogy az internetes információk szerint egyáltalán nem jellemzô, hogy ilyen eszközzel felszerelt autót eltulajdonítanának. Aki mégis biztosra akar menni, válassza inkább a kisszériás, bonyolult kódolást alkalmazó védelmi rendszereket, vagy várjon a gyújtáselektronikai védelem sorozatgyártására, ezt ugyanis egyelôre nem lehet manipulálni.