James Bond-szet a kémműholdak ellen

2000.07.19. 14:32

A nyugati autóstársadalom attól retteg, hogy a GPS galádul elárulja, mobiltelefonja és globális pozícionáló rendszere szövetségre lép, mi több kiszolgáltatja őt.

 
   

A kémkedéstől való félelem beleivódott mindennapjainkba. Újságok százai foglalkoznak a műholdas lehallgató Echelon rendszerrel, kormányok páni félelemmel igyekeznek titokban tartani politikai és gazdasági terveiket. A mindennapok emberét is lázba hozták, divat a rettegés, már csak suttogva hívja a férj élete párját egy kis turbékolásra, attól tartva, intim mérete sem marad rejtve a csalárd titkosszolgálatok előtt. Az autósok sem kivételek. Ők azonban most új eszközt tarthatnak kezükben. Az internet és egy laptop segítségével azonnal megtudhatják, éppen milyen műhold tartózkodik a horizontjukon.

A Heavens-above honlapjáról aktuális frissítésekkel juthatnak a kívánt információhoz. A WEB-lap adatbázisa több mint 2 millió települést ismer szerte a világon, de aktuális koordinátánkat mi magunk is megadhatjuk. Próbaképen egy eldugott szabolcsi falu nevét adtuk meg, s egy percen belül megtudtuk: 23 órakor érkezik a soron következô amerikai hold.

 
   

Programozók már írják a navigációs rendszerekkel összeköthető változatot, amely állandó netes kapcsolat esetén a térkép mellett egy kis ablakban a holdak nevét, pályáját és célját is mutatni fogja. A kérdés csak az, vajon ez mennyiben könnyíti meg életünket? Ráadásul, honnan tudni, hogy az adatok valósak? (Vannak hasznos szolgáltatásai is a site-nak: megtudhatjuk a rádiós szatellitek pozícióját, hasznos információkat nyerhetünk az űrkutatásról, csillagászati térképeket böngészhetünk, csillagászati eseményekre figyelmeztet, stb.)

Megrögzött UFO-hívők azonban ne használják! Még kiderülhet, hogy fényes csészealj helyett csak a széteső MIR lebeg a fejünk felett, vagy az űrsikló húz a végtelenbe.

www.heavens-above.com