Zsebtérkép

2000.06.27. 23:14

Az Egyesült Államokban évek óta nagy népszerűségnak örvendenek a zsebben hordható, érintôképernyôs, néhány dekagramm tömegű zsebszámítógépek. Most már hazánkban is elérhetôek ezek a hasznos segédeszközök. Az Atlas nagyfelbontású autós térképszoftver, ami az alkalmazott kéziszámítógép típusától függôen szürkében vagy 256 színnel képes megjelentetni a helyszíneket.

Az Egyesült Államokban évek óta nagy népszerűségnak örvendenek a zsebben hordható, érintôképernyôs, néhány dekagramm tömegű zsebszámítógépek. Most már hazánkban is elérhetôek ezek a hasznos segédeszközök. Kevesen tudják, hogy a 2-8 MB memóriával rendelkezô készülékek a megszokott managerkalkulátori funkciók (határidônapló, telefonregiszter, számológép, naptár, játékok) mellett rendkívül változatos feladatokra alkalmazhatóak. Csupán a megfelelô kiegészítô modult kell megvásárolnunk, a meghajtásukhoz szükséges szoftvert telepítenünk, és máris laptopot megszégyenítô teljesítményt tudunk kicsikarni piciny gépünkbôl. Alig több mint száz dollárért mobiltelefonná, mp3 lejátszóvá, mini videokamerává, vagy éppen GPS terminállá alakítható valamennyi Palmtop és vele kompatibilis ketyere.

A hardver

Palmtopnak a PalmOS rendszerszoftvert használó kéziszámítógépet hívjuk. Egyesek ebbe a kategóriába sorolják a Windows CE és az EPOC operációs rendszerek köré épített tenyérgépeket is. A korábbi verziók csupán egy bites (fekete vagy fehér szín, mint a kvarcórákon) színkezelést támogattak, az újabb palmok 4 vagy 16 szürkeárnyalatos kijelzôvel rendelkeznek (Palm OS 3.0 vagy 3.3). A tavasz szenzációja volt a Palm OS 3.5 és vele egyidôben a színes kijelzôjű Color Palm bejelentése. Ezzel végleg elhárult minden akadály a komolyabb grafikai teljesítményt igénylô alkalmazások futtatásának útjából. (Csak a flash memóriával rendelkezô típusok rendszerszoftvere frissíthetô, ezek ára azonban rendszerint magasabb kis tudású társaikénál.

GPS Atlas (www.gpspilot.com)

 
   

Korábban csak az USA-ban éltek a GPS Palm szolgáltatások. Most kitágult a világ, bárhol bekapcsolódhatunk a műholdas helymeghatározó rendszerbe. Az Atlas nagyfelbontású autós térképszoftver, ami az alkalmazott kéziszámítógép típusától függôen szürkében vagy 256 színnel képes megjelentetni a helyszíneket. A GPS-vevô behelyezése után az Atlas korrekten mutatja az autó pozícióját a térképen, folyamatosan követve a mozgást. A térkép közepén egy nyíl muattja az aktuális helyzetet, a mozgással együtt folyamatosan csúszik arrébb a térkép. A Cartographer szoftverrel (külön szerezhetô be) rendezni lehet a térképállományokat. Az adatokat egy asztali számítógépen is tárolhatjuk, a szinkronizáló kábellel csak az aktuálisan szükségeseket töltjük át. További információkat - irány, sebesség, pozíció - a menürendszerbôl olvashatunk le a képernyôrôl.

GPS Tracker

 
   

A Tracker az elôbb ismertetett szoftver útvonaltervezô kiegészítôje. A célpont meghatározása után kirajzolja a javasolt útvonalat, ezek késôbbi felhasználásra való mentése is lehetséges.

A működtetés

Minden Palm érintôeszközökkel (stylus) vezérelhetô. Billentyűzetük nincs (külön vásárolható hozzá), ezért alaphelyzetben egy ábra megérintése után rajzolódik ki a virtuális klaviatúra. A GPS-rendszerek nemcsak így vezérelhetôk, hanem a Palmok alsó panelján található vezérlôbillentyűkrôl is. Így kikerülhetô a vezetés közbeni matatás a ceruzával. Már készülnek az elsô hangfelismerô modulok (egyelôre csak angol nyelvre), így kéz nélkül is vezérelhetôvé válnak a Palmok. (Igazából a GPS a beállítás után nem igényel különösebb beavatkozást.)

A szoftverek kb. 100 dollárért szerezhetôk be, a GPS vevô ára kb. 200 dollár. Ezer dollár alatt teljes funkciós GPS+számítógéprendszert szerezhetünk be, ráadásul mindez elfér a mellényzsebben_