Van új a csillag alatt

2005.07.07. 08:40

Ahogy arról pár napja már hírt adtunk, megjelent az Esmerci legújabb generációja. Azóta az autó interaktív kezelési utasítása is. Végignéztük a 425 oldalas kézikönyvet, elmozizgattunk az S-Klasse bigyóiról készült flashanimációkon, és elhatároztuk, hogy végigrágjuk az új luxuslimuzinba rejtett legérdekesebb rövidítéseket és fantázianeveket.


A Mercedes csúcstermékéhez kapcsolódó kis kiegészítő szolgáltatás angol és német nyelven is elérhető. A Mercedes beszél is az érdeklődőkhöz, a legtöbb témakörhöz mind angol, mind német audiovizuális lecke is tartozik.


Aki a színes ábrákat és animációkat részesíti előnyben, Overview , illetve Überblick menüpont alatt szerezhet felszínes ismereteket. A Gutenberg-galaxis hívei a teljes nyomtatott kézikönyvet is átolvashatják, szintén mind angol, mind német nyelven.A gyakorlatiasabbak, akik szeretik maguk kipróbálni, mi hogyan zajlik, az Experience , illetve Erleben menüpontok alatt találják, amit keresnek. Az angol ajkúaknak meg kell elégedniük a 4-Matic, a klíma, a Comand vezérlőközpont és a multifunkciós kormánykerék interaktív szimulálásával, Heine nyelvén azonban tolathatunk, követhetünk és éjjelláthatunk is.


No de nézzük, mikkel is szolgál a kedves vevőknek maga az új S-Klasse!


KEYLESS GO

A klasszikus kulcs mellőzését, az elektronikus ajtónyitást és motorindítást hívják így a Mercedesnél. A rendelhető extra segítségével a kulcs éppúgy a zsebben maradhat autózás előtt, közben és után. Bár ez a szolgáltatás épp a korábbi S-osztályban jelent először, azóta már nem nagy szám, hiszen már számos más modellben, például a némileg olcsóbb Renault Mégane-nál is találkozhattunk vele.

COMAND

A Mercedes I-Drive-ja. Egy funkcionális tömbbe olvasztották a teljes szórakoztató-, kommunikációs és navigációs elektronikát. A navigációt a rendszerben a multifunkciós kormány gombja is segíti, alapvetően mégis a könyöklőre kipakolt mindenfelé billenő gombokkal zajlik az irányítás. A COMAND konzol feláras extra, 2100 euróért adják Németországban. Ha hanggal is szeretnénk utasítgatni az autót, a LINGUATRONIC rendszerért további 458 eurót kell fizetni.


Tolatókamera

Ezt a Nissan Primerában már megcsodáltuk három éve. A Lexusban is láttuk, ott már nyomvonalat is rajzolt. A Mercedes továbbfejlesztette a dolgot, az S osztály tolatókamerája 957 euróért mindent kirajzol a képernyőre, épp hogy csak be nem teszi a kocsit a parkolóba.

Direct Select C/S/M kapcsolóval

Hát, kedves Mercedes, sajnos lebuktál: ugyanezt már rég kipróbálhattuk a Hetes BMW-ben. Ott Shift by Wire-nek hívják. Az automata váltó karja az evolúció során bajuszkapcsolóvá vált, kis kiegészítő kapcsolóval a kívánt program (a C/S/M nem valami szexuális aberrációra, utal, csak a sport, komfort vagy manuális üzemmódra) kiválasztásához. A kormány hátoldalának jobb és bal oldalán egy-egy fémes színű nyomógomb található, a ballal vissza, a jobbal felfelé kapcsolhatunk.

A BMW annyival többet nyújt, hogy nála a kormány karimáján elöl is van egy-egy hüvelykujjra szabott gomb, az ergonómia okán. A programválasztó gomb pedig nem a középkonzolra, hanem a kormányagyra került. Amivel a BMW kevesebbet nyújt: az S-Klasse automatája hétsebességes.


Nachtsichtassistent

Az éjszakai látásasszisztens (mibe, hogy nem ez lesz a hivatalos magyar neve) segít kiemelni az úton lévő tereptárgyakat macskától lovaskocsiig. Az infrakamera a belső visszapillantó külső oldalára került, a világítás kapcsolótömbjéről aktiválható. A kilométeróra eltűnik, helyére egy sebességet jelző vonalskála és az út látképe kerül. Ilyet eddig még nem láttunk tesztautóban. Pedig szeretnénk: nagyon kíváncsi vagyok, mi van, ha a részeg kóborló mögött éjszaka épp szembejön egy autó. Látszik-e vajon ellenfényben a legelésző szarvas 1925 euróért? Egy másik kép szerint igen, de azért megnézném élőben is.


DISTRONIC PLUS

Az S osztály követőelektronikája azért PLUS a jelenleg is létező rendszerekhez képest, mert a tempomattal és az aktív fékekkel együttműködve, kis sebességnél, városi araszolásnál is képes arra, hogy a kormányzáson kívül minden terhet levegyen a vezető válláról. A 2668 eurós extra értelemszerűen a BAS-PLUS-t, azaz Break Assist Plust, az okos fékasszisztenst is tartalmazza,


Automata klímaberendezés

Itt lehet virtualice kipróbálni az S Merci klímáját. Ha jól számolom, 19 helyen dűlhet be a hideg vagy a meleg. Huzatérzékenyek legédesebb álma.
PRE-SAFE

Jobb félni, mint megijedni. Ezt az elméletet az S-osztály tervezői PRO-SAFE-nek nevezték el. A PRO-SAFE négy részből áll, úgyis mint PERFORM-SAFE, PRE-SAFE, PASSIVE-SAFE, POST-SAFE. A legtöbbjével már foglalkoztunk, ugyanis idesorolandó mindaz, ami csökkenti a balesetveszélyt és segít elkerülni a csattanást. Csak a Pre-Safe-et érdemes még külön kiemelni. Erős fékezésre ugyanis a Mercedes az utasokra feszíti az övet, becsukja az ablakokat és a tetőablakot, a komfortülések légpárnáinak felfújásával is felkészül a karambolra, valamint üzembehelyezi a pánikféket. Aztán ha mégis sikerül megállni időben, mindent vissza, meglazítja az öveket, és mehetünk tovább. Ez a szolgáltatás sem újdonság, mindezt Winkler kolléga már tapasztalhatta az előző S osztály próbaútján.

Ezek az új csillagos hajó legizgalmasabb játékszerei. Akinek felkeltettük érdeklődését, Németországban már meg is rendelheti az autót, a legolcsóbb változat a 70 760 eurós S350, a legdrágább a 95 236 eurós, nyújtott tengelytávú S500L. Persze ezek csak alapárak, ha az összes elektronikai kényelmi és biztonsági kütyüre igényt tart a vásárló, a százezres ár könnyen felugorhat a másfélszeresére. Próbálja ki, állítsa össze álommerdzsóját a német weboldalon!Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.