A varázspöcök titka

Technika: Hogyan tankoljunk 59 litert a 45 literes tankba?

2008.10.16. 23:34

Egy Homár posztban valaki 50 litert tankolt a Fabia 45 literes tankjába és a napokban hasonló történetet hallottam, csak VW Polóval. Ezekben az esetekben nem a kutas a hunyó.

Aki nem akarja elolvasni az állítólagos átverés esetét, annak röviden összefoglalom: Egy Fabia beállt tankolni a kútra, ahol a kutas csurig nyomta a tartályt. A tulaj megdöbbenésére a 45 literes tankba 50 liter benzint toltak. Természetesen reklamált, hogy ezt nem tartja reálisnak, viszont a kúton nem adtak neki igazat, hanem tájékoztatták, hogy bizony a VW csoport autóit túl lehet tankolni, volt már hasonló ügyük. A tulaj nem nyugodott, nem volt hajlandó fizetni, inkább rendőrt hívott és kezdődött a huzavona. A mi szempontunkból eddig érdekes a történet.

Az ilyen esetben, ahol mindkét fél a maga igazát hiszi, csak a puszta tények lehetnek perdöntők. Mivel úgy tűnik, ez nem egyedi eset, és a VW csoport minden autóját érintheti, közérdekű igazságszolgáltatásra van igény.

Megkerestem azt az Avia kutat, ahol a fenti esemény történt. A kút tulajdonosa, Kovács Zsolt segítőkész volt. Kerítettem egy páréves Skoda Fabiát az újrajátszáshoz. A Skoda tulajdonosa, Ferenc nem lepődött meg a dolgon, ő rendszeresen tankol 50 litereket. A teszt kedvéért a kúthoz üres tankkal érkezett. Már csak egy hiányzó láncszem volt, a benzinszippantós ember, aki pár perc alatt szárazra szippantotta a Fabia tankját.

Először egy hitelesített edénybe tankoltunk 20 litert: speciális kanna, aminek a szája felül elkeskenyedik, és egy skálázott kémlelőnyíláson keresztül olvasható le a térfogatérték. Az oszlop szerint mutatott 20 liter pontosan 19,96 liternek felelt meg. A mérésügyi törvény törvény +/- 0,5% tűrést határoz meg, úgyhogy ez rendben van.

Ezek után elkezdtük tankolni az üresre szívott Fabiát. És láss csodát, az első a pisztoly első kattanása 45 liter előtt történt, és szépen csurgatva 47,15-re toltuk fel az értéket.

Na most ez így rendben is lenne, kimondhatnánk, hogy ej, de csúnyán átvernek mindenkit, a nadrágba varrt nejlonzacskóval vagy a kabátba rejtett kannával. De a dolog nem ilyen egyszerű. A VW csoport autóinak betöltő nyílásánál van egy varázspöcök.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.