A varázspöcök titka

Technika: Hogyan tankoljunk 59 litert a 45 literes tankba?

2008.10.16. 23:34

A varázspöcök egy szelep, ami a tágulási tartályból engedi ki a levegőt. Ezek a tartályok úgy néznek ki, hogy van egy rekeszük, ami arra szolgál, hogy az üzemanyag párolgásából adódó gőzöket kezelje. Hogy pontos képet kapjak, felhívtam a Maxx-Auto kecskeméti telepét, ahol Fabiák szervizelését is végzik. Lőrincz Zoltán szervizvezető elmesélte, hogy igazából az lenne a rendes tankolás, ha ezt a kis pöcköt benyomnánk minden tankolásko,r mert így az üzemanyag betöltéskor keletkező gőzöket egy aktív szénszűrős tartályba engedi, amit később használ fel az autó. Így viszont, ha nem állunk meg 45 liternél, simán több üzemanyag is belemegy az autóba, mert a tágulási tartályt is feltöltjük. Ő az ötven literes feltöltést nem tartja irreálisnak.

Mi is tovább folytattuk a tankolást úgy, hogy most már a pöcköt is nyomtuk. A lé csurgott, és 58-ig meg sem állt. A végeredmény 59,41 liter. Ezek után, ismét a szippantós ember látott munkához, és lefejtett kétszer 20 litert a hitelesített tartályba és egyszer 19-et egy műanyag kannába, hogy lássuk az értéket. Tehát akárhogy nézzük, a kocsiban 59 liter volt a gyár által megadott 45 helyett. Amíg a tesztet végeztük, pont egy hasonló korú Fabia állt be a kútra, amibe 53,9 litert töltöttek. A tulaj nem lepődött meg, ismerte a varázspöcök titkát.

Persze felvetődik a kérdés, mennyire baj, ha a tágulási tartályba is üzemanyagot töltünk. A gyakorlatban hosszú utazások előtt szokták alkalmazni a módszert. Az autópályák melletti kutak erről biztos többet tudnának mesélni. Ilyen esetben nincs túl nagy baj, az autó folyamatosan használja az anyagot, viszonylag hamar fogy, és ismét lesz hely a gőzöknek. De ha keveset használjuk az autót és főleg ha melegebb időben, nem ajánlom a teljes feltöltést. Ekkor sincs halál, csak az üzemanyag ilyenkor a töltőnyílásnál kifolyik, ami pazarlás, ráadásul környezetszennyező is.

Véleményét elmondaná másoknak is? Vitatkozna másokkal?

Tegye meg a cikk blogpostján !

Érdekes teszt volt, nem alakult volna másként egy Polóval sem. Tudtommal más típusokat is lehet egy kicsit túltölteni, de nincs varázspöcök, és nincs ilyen drasztikus különbség sem. Így ha valakinek 50 litert tankolnak valamilyen VW konszern autóba, ami nem teljesen üres, nem biztos, hogy azonnal átverésre kell gondolnia. A bizalmatlanok tankoljanak inkább maguknak.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.