Az oszlatás hardvere

2006.09.20. 08:20
Az éjszakai tévéostromot szerkesztőségünk java része ha nem is a barrikádokról, de a képernyő mögül követte. Az égő, felborogatott Skodák látványa inkább érzelmileg volt problémás, szakmailag egy Octavia, de még egy szétvert 206 CC is kevésbé érdekes.

Inkább csak azon méláztunk el, mennyire nem szeretnénk, ha saját autónk kerülne a frontvonalba, valamint azt az etikai kérdést boncolgattuk, hogy ha annak, aki kulccsal megkarcolja más kocsiját, el kéne törni a kezét, mi járna vajon annak, aki lángba borítja? A dolgok elvi hátterének elemzése semmiképp nem a mi feladatunk - arra ott van anyalapunk (lapanyánk?), az Index.

És akkor feltűnt az éjszaka talán legtöbbet szerepelt sztárja, a vízágyú. És hamar el is esett a tragikomikus csatában. Arra gondoltunk, rendőrségünk talán szeretne újat, szebbet, jobbat az elpusztult régi helyére. Utánanéztünk, miből válogathatnak. Vajon hány ember hány barral hány liter vizet tud szétszórni hánypercenként?

A guglizás mindig kifizetődő dolog, szeretett keresőnk a water cannon és police kulcsszavakra egészen impozáns kínálatot tárt elénk. Haladjunk méret szerint: kisebb tömegek hatékony eláztatására ott van például a Shorland S600.

Az ausztrál-új-zélandi -délkelet-ázsiai cégcsoport, a Tenix kedvelt munkagépre, az Unimogra tervezett vízágyús felépítményt. A szűk városi utcákban igen jól használható, mozgékony kis gép - bár 15 méteres fordulóköre miatt sokat kellene ipszilonoznia az ötödik kerület szűk utcáiban. Háromezer literes víztartálya öt percnyi folyamatos spriccelésre is alkalmas. A maximális víznyomás folyamatosan a kezelő rendelkezésére áll, nincs - a turbólyukhoz hasonló - nyomásfelépülési idő. A Shorland S600 páncélzata védelmet nyújt az 5,56-os SS109 és 7,62 mm-es NATO-szabványos lövedékek ellen, a gyalogsági aknák meg sem kottyannak neki, és az sem valószínű, hogy - mint tegnapelőtt láttuk - kézzel szaggatná széjjel a nép.

Műszaki adatok:

H/sz/m, mm: 5744/2420/2700
Tengelytáv (mm): 3250
Motor: 5958 cm 3 intercooleres turbódízel
Teljesítmény (LE): 214/2600
Nyomaték (Nm): 660/1400-1700
Legnagyobb össztömeg (kg): 12 500
Végsebesség (km/h): 110
Hatótáv: 1000 km (túratankkal)

Az S600-as modell mellett szól, hogy összkerékhajtású és pneumatikusan kapcsolható differenciálzárral is ellátták, így nem valószínű, hogy képes lenne elakadni a saját maga képezte sárban. A portáltengelyes kihajtás előnye a nagy szabad magasság: az S600 hasa 44 centivel a talajszint felett halad. Gázlómélysége 1200 mm! Nyolc sebességfokozat közül választhatunk előre, nyolcból hátra.

A Shorland S600 extralistája igen impozáns. Az olyan konvencionális opciók mellett, mint az ABS, GPS-navigáció, vagy légkondicionáló a gyártó kérésre éjjellátó berendezést, könnyű, vagy nehéz barrikád-eltávolító ekét, csörlőt, drótvágót, automata tűzoltókészüléket, defektmentes gumikat szerel a gépre. Az S600 katonai változata felszerelhető gránátvetővel, géppuskával, de akár még tankelhárító rakétával is.

És ha le kell szállni a vízágyús tankról?

Impozánsak bár, de csőcselékoszlatásra a vízágyúval felszerelt páncélozott járművek önmagukban alkalmatlanok. Ahogy Tóta W. Árpád írta tegnapi publicisztikájában : "hetven éve tudjuk, hogy harckocsit csak gyalogsággal együtt vetünk be, és lehetőleg nem egyenként". A gyalogságnak pedig fegyverekre van szüksége, de mivel liberális demokráciákban nem dívik halomra lőni mégoly szélsőséges tüntetőket sem, olyan fegyverekre, amik nem ölnek , csak harcképtelenné tesznek. A könnygázt meg a gumilövedéket mindenki ismeri, íme két érdekesebb szolúció.

Babzsáklövedék: erős műanyag hálóba burkolt ólomsörét, szabvány shotgunból lőhető ki. Körülbelül hat négyzetcentiméteres területen csapódik be, penetráló sérülést nem okoz, de megfelelő helyre célozva ideiglenesen megbénítja a célszemélyt. Így néz ki akcióban.

Sjambok: eredetileg víziló- vagy rinocéroszbőrből (sőt, péniszből!) sodort rugalmas, szívós, ostorszerű eszköz. Ma már műanyagból készítik. Elsősorban Dél-Afrikában népszerű, de a világ számos részén kedvelik , és legalább annyi neve van, mint a verőköltő bodobácsnak , aminek egyik népi neve ügyvezető igazgatónk anagrammája.

Szeretne többet megtudni a rohamrendőrök izgalmas munkájáról? A Wikipédia riot control szócikke remek ugródeszka. Hangfegyverek, bűzbombák és tézerek várják türelmetlenül!

Ha nagyobb a baj, jó szívvel ajánljuk a szép, csőrös, 17,7 tonnás Alpine Riot Controlt, Amerikából. Az International Navistar 7400-as teherautó alapjaira épített tömegoszlató jármű víztartálya 7570 literes, a vízágyú ezt a mennyiséget akár három perc alatt képes kifújni a népre. A vízágyú nyomócsöve 360 fokban elforgatható, a vízsugár munkáját zoomos ipari kamerával kísérheti nyomon a kezelő. Egy 189 literes festéktartály is akad a gépben, tartalmát a vízhez keverve megjelölhetők a rendbontók, így a rendőrségnek egyszerű a dolga, amikor begyűjtésre kerül a sor: aki színes, ott volt.

Műszaki adatok:

H/sz/m, mm: 7700/2770/3350
Tengelytáv (mm): 5410
Motor: DT466 turbódízel
Teljesítmény (LE): 175-300

Egy másik tartály is található a teherautóban. A szintén 189 literes (azért ilyen hülye szám, mert ez 50 gallon) tankba könnygázt tankolhatnak bevetés előtt. A kocsit kék és piros villogóval, szirénával, reflektorokkal is felszerelik. Acéllemez páncélzata, golyóálló üvegei pontos paramétereiről nincs adatunk, de a kocsi alul-felül burkolt, az üvegfelületeteket rács is védi. Az elektromos rendszer vandálbiztos, a gumik természetesen defektmentesek. A kabin légkondicionált, HEPA-szűrőn át szellőzik. fontos kiegészítő az ajtók nyitvamaradására, vagy nyílására riasztó berendezés. Természetesen az Alpine vízágyús kocsijához is rendelhető barrikád-eltávolító eke.

Ha még nagyobb tűz-, akarom mondani vízerőre van szükség, létezik számos kamionból fejlesztett, hatalmas, akár 12-15 ezer literes víztartállyal felszerelt, többágyús verzió is. Persze ezek már nehezen mozognak szűk utcákban, de egy Hősök tere, egy Felvonulási tér ideális munkaterep nekik. Víz pedig van a Dunában elég.

Vízágyú

  • 6154
    Kéne
  • 406
    Nem kéne

Sajnos e több tíz tonnás óriásokról nem sikerült pontos adatokat, információkat szerezni. Úgy látszik, az igazi böhömöket még nem lehet interneten megvásárolni, aki ilyen nagy vízágyúra vágyik, levelezzen, érdeklődjön személyesen a gyártóknál. Vagy járja végig a világ tüntetéseit és szerezzen személyes tapasztalatokat. Kína, Délkelet-Ázsia is jó terep, de, mint láttuk, Európa, Franciaország, sőt, immár Magyarország is alkalmas a tapasztalatszerzéshez első bőrből.