WWWVW.hu

2000.12.12. 10:07

Magyarország harmadik legnépszerűbb autómárkája (az idei eladási adatok szerint) a Volkswagen. Honlapjukat nehéz elvéteni, a www.vw.hu (jól néz ki, mi?) és a www.volkswagen.hu beírása után is ugyanazon az oldalon találjuk magunkat. Természetesen Flash4 fogad minket; a régebbi számítógépek használóinak tessék új gépet venni.

 
   
   

A VW website-ja minden tekintetben ízlésesebb a korábban kipróbált forgalmazói oldalaknál. Elsősorban ízlésesebben kommunikál, kevesebb a rizsa. Az "ideológiai" mondanivalót a VW nyomtatott házi magazinja, bizonyos "Abszolútérték" képviseli, ami (jellegébõl adódóan) elég ciki sajtótermék, de az ottani padlógáz PR csak módjával szivárog át a website lényegi részébe, és ügyes egérkezeléssel kiszűrhetõ (pl. a típusok ismertetésénél a "Karakter" menüpontról kell az egeret elvonszolni).

A márka fanclubja persze rákkatinthat ezekre a linkekre is, de nyilván éppen õk azok, akiknek különben is jár az újság és már kívülrõl fújják, hogy "A legnagyobb elvárásoknak megfelelni csak a tökéletesség igényével lehet" (Golf). (Tessék csak jól megrágni ezt a mondatot!)

 
   
 

Másrészt a vizuális megjelenés ízléses, bár csak a képernyõ felét használja ki. Vajh miért? A fõlap logikus, rendezett. Alul kattintható ikonok vezetnek a VW haszongépjármű-oldalaira (erre az ikonból nem jöttem volna rá, utólag viszont világos), a központi német oldalra, és lehet emailt írni. Nem is akárhogy! Egy legördülõ ablakban különbözõ témák jelennek meg, így a levelünket közvetlenül a megfelelõ íróasztalra postázhatjuk.

A lap felsõ részében a cég akciós ajánlatai váltják egymást. Ezek sajna nem kattinthatóak, csak a fõmenü "Ajánlataink" opciójából. Ott viszont megtudjuk a legszükségesebbeket, bár roppant gyanús, hogy az ott közölt Golf Euro ár egy kicsit elavult. Õk azt mondják, az ár az 1999. január 18-án kiadott árlistáról van. Telefon az egyik kereskedõhöz: az autó ma 3 ezer forinttal kerül többe. Lehet hogy kormányunk innen számítja az inflációs adatokat?

 
   
   

A fõmenü többi rovata is oké, bár nincs semmi áttörés. A "Hírek" rovatot nem tegnap frissítették: az új Sharan szeptemberi megjelenése a legutóbbi hír. A "Shop"-ban wolfsburgi ajándéktárgyakat vásárolhatunk - karácsony elõtt nem rossz. Kár, hogy a neten keresztül nem rendelhetõ meg a "Beetle virágváza" vagy a VW esernyõ. És nem is sikerült a cuccok képét behoznom.

 
   
 

"Partnerek" címszó alatt a kerskedõk listája kerül elõ. Minden kereskedõnek van emailje - jó pont. Viszont egyiknél sincs website feltüntetve - rossz pont. Az "Értékeink" a rizsa-link, bár a kattintása után feltűnõ "Innováció" menüpont sok okosságot is mond, például leírja, hogyan működik az ESP (elektronikus menetstabilizátor). A leírás közérthetõségét egy rövid szöszke hajú, hosszúlábú menyecskével teszteltem: az oldalon szereplõ leírás és ábrák segítségével simán megértette, mi is ez a cucc, pedig a munkahelyemen õ csak a kávét fõzi..

 
   
   

És hát a lényeg, a típusok. Apróbb hibák vannak, köztük két visszatérõ elem. Egy. Nincsenek árak (bár van ahol a legolcsóbb változat árát megadják, pl. a Passatnál és a Sharan-nál). Kettõ. A műszaki adatok hiányosak. A méretekrõl egy szó sincs, holott a csomagtér térfogata például igenis vásárlás-befolyásoló tényezõ.

A többi paraméternél pedig az adat megnevezése és a számérték néha elcsúsztak egymáshoz képest. Apró malõr. Az egyes típusoknál a felszereltség listája is különbözõ: nekem a Golfnál látható táblázat bejött, a Polonál látható felsorolás viszont nem. Ellenben a színpalettát rápróbálhatjuk az autóra.

Plusz: áttekinthetõ design, ügyes email-küldési lehetõség, autókra próbálható színek.

Mínusz: ez-az nem müxik, árak nincsenek, a műszaki adatok hiányosak, márkakereskedõk website-jai titokban maradnak.

Alternatíva: a website-on nem találhatók meg a kereskedõk linkjei, úgyhogy...